Su naujais dantimis – negrįžtamai pasikeitęs gyvenimas

Ar žinote, jog išvydę nepažįstamąjį – net 70 procentų žmonių pirmiausiai atkreipia dėmesį į jo akis ir jeigu šis šypsosi, net 90 procentų žmonių koncentruojasi būtent į šypseną? O kokia gi šypsena, be tvarkingų, sveikai atrodančių dantų. Psichologai teigia, kad dantys – tai viena svarbiausių veido dalių.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Jaura

2014-10-23 11:00, atnaujinta 2018-01-25 00:07

Taip yra pirmiausia dėl to, jog veidas – tarsi žmogaus vizitinė kortelė, ir dažniausiai norime, kad ji butu graži bei patraukli. Be to, burna aktyviai dalyvauja tiek verbalinėje, tiek neverbalinėje komunikacijoje: lūpomis išsakome savo mintis ir reiškiame emocijas: geranoriškumą, simpatiją, džiaugsmą parodome šypsodamiesi, juokdamiesi. Jei esame priversti tramdyti jausmus, patiriame didelę įtampą ir, žinoma, mažiau džiaugsmo.

Kitas svarbus aspektas – tvarkingi dantys rodo, jog žmogus yra sveikas, o sveikata siejama su jaunyste ir grožiu. Todėl prižiūrėti dantys labai vertinami šiuolaikinėje kultūroje. Jie taip pat siejami su aukšta gyvenimo kokybe, gerove.

Tam pritaria ir penkiolikos metų implantavimo patirtį turintis, daugeliui žmonių „naujas“ šypsenas padovanojęs Vilniaus odontologijos klinikos vadovas, gydytojas Bronius Sidaravičius. Paklaustas, ar sutinka su liaudyje populiariu posakiu „paskutinis šypsosi tas, kas neturi dantų“, gydytojas atsako, kad tiek gyvenime, tiek darbe, didžiausią dėmesį jis kreipia į žmogaus vidinę, „sielos“ šypseną.

„Jeigu žmogus labai nuoširdžiai kvatoja, tai gali iš bėdos ir be dantų būti, – juokauja B. Sidaravičius. – Tačiau jeigu kalbėti apie šiuolaikinio pasaulio standartus, tai plati šypsena nebeįsivaizduojama be tvarkingų ir gražių dantų. Tai tapo sveikatos, grožio, vidinės kultūros, dvasinės ir fizinės žmogaus harmonijos simboliu. Svarbiausia turbūt ir yra ta harmonija, kuri leidžia žmogui jausti savo vertingumą bei pasitikėti savimi‘‘.

Paprašėme gydytoją Bronių Sidaravičių pasidalinti savo mintimis apie šypsenos ir sveikų, gražių dantų reikšmę lietuvių gyvenime, papasakoti apie jo klinikoje taikomus gydymo metodus.

Atidžiai renkamės automobilius, laikrodžius, netgi parkerius, o kaip su dantimis? Ar rūpinasi žmonės Lietuvoje tuo, kas „dedama‘‘ į jų burnas? Gyd. B. Sidaravičius. Pastebiu, kad pastaruoju metu žmonės vis dažniau ieško tikrai patikimų ir kokybiškų produktų bei paslaugų. Manau jau supratome, kad liaudies išminties „skūpas moka du kartus“ dar niekas neatšaukė. Aukščiausia įmanoma kokybė medicinoje ypač svarbu. Mano 15 metų patirtis dantų implantavimo srityje tik patvirtina, kad rizika taupant nepasiteisina. Pastebiu tendenciją, kad ir su dantų implantais dirbantys gydytojai vis rečiau renkasi pigesnių ir mažiau žinomų gamintojų produkciją. Ir tai labai džiugina. Juk žmonės paprastai renkasi tai, ką rekomenduoja jų gydytojas.

Vis dar esame linkę anksti save „nurašyti“. Kokio amžiaus buvo jūsų vyriausias pacientas? Ar pasitaiko, kad vaikai atveda pas jus gydytis savo brandaus amžiaus tėvus? Gyd. B. Sidaravičius. Tikra tiesa. Net neįsivaizduojate, kaip dažnai aš girdžiu iš pacientų lūpų frazę: „daktare, bet ar man dar verta tuos dantis tvarkytis, juk man jau šešiasdešimt...“. Deja, mūsų visuomenėje tai tapo norma, bet, manau, tai labai neteisinga. Žmogus, visą gyvenimą dirbęs, kūręs, užauginęs vaikus ir pasiekęs brandos amžių, neretai pasijunta nebereikalingas. Visų tokio blogo reiškinio priežasčių tikriausiai neįvardinsime, bet kviečiu visus pabandyti tai pakeisti. Ir visų pirma reiktų pradėti nuo savęs. Kaip pavyzdį galiu paminėti vyriausią mūsų klinikos pacientą, kuriam teko implantuoti dantis, tai buvo 96 metų vyras. Labai džiaugiuosi matydamas, kad atkurti dantis savo tėvus ir senelius pas mus atveda vaikai ir anūkai. Jauti, kad tokiose šeimose yra meilė ir tarpusavio supratimas.

Iš seno buvome įpratę, kad dantų gydymas, juolab jų atkūrimas, yra ilga ir kankinanti procedūra. Ką naujo šioje srityje siūlo šiuolaikinė odontologija?

Gyd. B. Sidaravičius. Medicinoje nepagrįstai skubėti neatleistina. Viskas turi buti gerai apgalvota ir pasverta. Dirbu su pirmaujančios pasaulyje Švedijos implantologijos kompanijos „Nobel Biocare“ implantais bei taikau pažangius ir patikimus šios kompanijos gydymo metodus. „Nobel Biocare“ patentuotas gydymo metodas „All-on-4“ leidžia per vieną dieną atkurti visus paciento dantis. Pašalinami nebepatikimi ar sugedę savi dantys, susodinami dantų implantai ir tą pačią dieną uždedami gražūs, patogūs, natūraliai atrodantys laikini dantys, kurie vėliau pakeičiami nuolatiniais. Šiai metodikai jau 18 metų. Ji moksliškai pagrįsta ir laiko patvirtinta. Negaliu nepaminėti ir momentinio implantavimo, kai sugedęs ar sulūžęs dantis pakečiamas dantų implantu vienos procedūros metu. Iškart uždedamas laikinas dantis. Tai labai patogu ir patikima. Kokie implantų ypatumai leidžia taikyti tokias „ greitas“ metodikas? Gyd. B. Sidaravičius. Kad galėtumėm visą gydymą atlikti per vieną dieną, mes turime turėti implantą, kurį galime patikimai įtvirtinti bet kokios kokybė kaule arba tuoj po danties pašalinimo. Tai vadinama „pirminiu implanto stabilumu“, o nulemia tai implanto dizainas. Tam „Nobel Biocare“ kompanija yra sukūrusi ir ištobulinusi visą eilę, skirtingomis savybėmis pasižyminčių implantų. Medicinoje neužtenka pagaminti produktą ir pasakyti, kad jis labai geras. Reikia tai patvirtinti ilgalaikiais stebėjimais. Turime tiksliai žinoti, kad tai nesutrikdys implanto prigijimo proceso. „Nobel Biocare“ šias metodikas yra patvirtinusi ilgalaikiais moksliniais stebėjimais. Tai leidžia gydytojams saugiai ir patikimai jas taikyti šias metodikas, neabejojant jų patikimumu.

Kitas svarbus aspektas žmonėms yra skausmas ir iš senų laikų paveldėta baimė taisyti dantis. Ar dažnas baimės jausmas jūsų kabinete? Kaip bandote tokiais atvejais „sutarti“ su pacientais? Gyd. B. Sidaravičius. Baimė tikriausiai ir yra pagrindinis mus sustabdantis faktorius. Dauguma žmonių Lietuvoje vis dar labai bijo odontologų. Bet manyčiau, kad didesnė baimė turėtų būti susirgti dantų liga ar patirti komplikacijas dėl laiku nepradėto gydymo. Padėti žmonėms nugalėti savo baimes – vienas pagrindinių mūsų uždavinių. Nuoširdžiai pasikalbėjus su žmogumi, suprantamai paaiškinus visą gydymo eigą, pasirinkus pačius saugiausius, minimaliai invazinius gydymo būdus dažniausiai pavyksta sėkmingai susidoroti su mūsų pacientų baimėmis.

Kaip keičiasi jūsų pacientų emocijos ir gyvenimai, atkūrus jiems dantis ir padovanojus naują galimybę plačiai šypsotis? Gyd. B. Sidaravičius. Tai labai stiprios emocijos. Svarbiausia, kad jos tikrai nesuvaidintos. Daugelis mano pacientų tvirtina, kad su naujais dantimis negrįžtamai pasikeitė visas jų gyvenimas. Ir aš jais tikiu. Taip smagu matyti žmones, pradėjusius daugiau šypsotis, rūpintis savo sveikata, daugiau bendrauti, puoštis, džiaugtis kasdieniniu gyvenimu. Nepakartojamas jausmas būti prisidėjusiam prie šių pokyčių. Esu labai dėkingas visiems mūsų klinikos pacientams už tas geras emocijas, kurias jie „atneša“ į mūsų kliniką. Jos yra mūsų kolektyvo pagrindinis darbo variklis.

B. Sidaravičiaus odontologijos klinika Klaipėdos g. 2/14–3, Vilnius Tel.: 8 5 262 9760, 8 698 53732 Daugiau informacijos apie „Nobel Biocare“ implantus ir unikalias implantavimo metodikas www.nobelsypsena.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo