Ar šaltis ir drėgmė neužkerta kelio pas burnos chirurgą?

Vasaros metu dažnai norima atsipūsti nuo rūpesčių ir apleidžiamos svarbios sveikatos procedūras, viena jų – burnos chirurgija. Tačiau orams atvėsus žmonės susirūpina dantų problemomis. Ar jie teisūs? Ar sąlygos burnos chirurgijai palankios ir tuomet, kai už lango - dargana?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 1, 2014, 9:57 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 9:12 PM

Rudenį labiau susirūpina sveikata

Burnos chirurgija jau senokai nėra tik dantų pjovimas, rovimas ir kitų įvairių ligų gydymas. Implantologija – dar viena sritis, papildžiusi burnos chirurgijos procesus. Burnos chirurgija apima dantų šalinimą, dantų implantaciją, prarasto kaulo atstatymo operacijas, įvairių burnoje esančių darinių šalinimą. Būtent šios paslaugos yra atliekamos dažniausiai. Atvėsę orai skatina skirti daugiau laiko rimtoms dantų problemoms spręsti.

„Ruduo yra metas, kuomet pacientų srautas yra gana didelis. Kaip tik tokiu metu žmonės atranda daugiau laiko dėl galbūt jau praėjusių atostogų, grįžimo į darbus, nenoro eikvoti vasaros atostogų. Tačiau normalu, kad pacientų srautas šiek tiek sumažėja lapkričio mėnesį, gruodžio viduryje, kuomet prasideda šildymo sezonas, padidėja mokesčiai, ateina šventės. Žmonės atitinkamai planuoja savo išlaidas“, – pasakoja klinikos „Grožio chirurgija“ burnos chirurgas Eugenijus Čiuplevičius.

Nerekomenduojama atidėlioti operacijos dėl prastų oro sąlygų

„Neverta atidėti sudėtingų operacijų dėl metų laiko. Kartais net nėra galimybių atidėti operacijos, ypač tuomet, kai problema yra ūmi, įsprausta į laiko rėmus. Tai galbūt daugiau liečia pacientus, atvykstančius iš užsienio“, – pasakojo burnos chirurgas.

Vis dėlto, kai kurie pacientai mano, kad ruduo nėra tinkamas metas dantų procedūroms dėl prastų oro sąlygų. Gydytojas tvirtina, kad prastos oro sąlygos gali padidinti atsirandančių komplikacijų galimybę, tačiau ši rizika priklauso ne nuo metų laiko, o nuo paciento atsargumo. Savo sveikata po operacijos reikia rūpintis nepaisant oro sąlygų.

„Kuomet oras yra darganotas, o temperatūra laikosi apie 7-10 laipsnių, padidėja tiek infekcinių, tiek virusinių susirgimų rizika. Patariama ilgai nebūti atviroje erdvėje, neiti į vietas, kur yra daug infekcijos židinių: didelius prekybos centrus, poliklinikas, kitas didelio žmonių susibūrimo vietas. Tačiau tikrai nėra taip, kad darganotu oru negalima atlikti operacijų ir reikia laukti žiemos ar pavasario“, – tvirtina gydytojas E. Čiuplevičius.

Skirtingi metų laikai - skirtingi patarimai, kaip elgtis po operacijos

Metų laikas neturi daryti įtakos chirurginėms burnoms procedūroms, nes gydymo įstaigoje privalo būti užtikrintos kokybiškos darbo ir gydymosi sąlygos, nepaisant lauke esančios temperatūros.

„Burnos chirurgijos procedūros niekuo nesiskiria nei žiemą, nei vasarą. Pacientai vasaros metu taip pat gali jaustis komfortiškai, kadangi bet kokios klinikos patalpos turi būti vėdinamos, kad nepatogumų nejaustų nei chirurgas, nei pacientas. Analogiškai, žiemą patalpos turi būti šildomos”, – sako burnos chirurgas.

Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad skirtingais metų laikais yra pateikiamos skirtingos rekomendacijos pacientui po operacijos.

„Vasaros metu po atitinkamų procedūrų pacientams rekomenduojama nebūti karštyje, saulės atokaitoje, pasirinkti vėsesnę vietą ar ilgiau pašaldyti operuotą vietą. Žiemos metu atlikus procedūrą, paciento prašoma vengti masinių žmonių susibūrimo vietų, kuriose padidėja susirgimo ir užsikrėtimo galimybė. Taip pat nerekomenduojama būti lauke esant dideliam vėjui ar šalčiui“, – pasakoja gydytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.