Naujoji tvarka sutrumpins eiles poliklinikose

Nuo lapkričio 1 d. sergantiems lėtinėmis ligomis bus lengviau pakliūti pas reikiamus specialistus. Užteks vieno šeimos gydytojo siuntimo, kad pacientas pas specialistą galėtų lankytis pakartotinai.

Nuo lapkričio įsigaliosianti tvarka leis sumažinti šeimos gydytojų darbo krūvį, taupyti pacientų ir medikų laiką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo lapkričio įsigaliosianti tvarka leis sumažinti šeimos gydytojų darbo krūvį, taupyti pacientų ir medikų laiką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Birbilaitė

2014-11-01 06:00, atnaujinta 2018-01-23 21:31

„Lėtine liga sergantis žmogus, prieš eidamas pas specialistą, anksčiau kiekvieną kartą turėdavo gauti šeimos gydytojo siuntimą. Naujoji tvarka leidžia šiems pacientams, vieną kartą gavusiems siuntimą ir užsiregistravusiems pas specialistą, toliau lankytis pas jį be papildomo šeimos gydytojo siuntimo“, – pabrėžia Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Taupys laiką

Nuo lapkričio įsigaliosianti Pacientų, sergančių lėtinėmis ligomis, ilgalaikio stebėjimo tvarka leis sumažinti šeimos gydytojų darbo krūvį, taupyti pacientų ir medikų laiką. Pagal naująją tvarką yra nustatytas ligų, kuriomis sergantiems žmonėms reikalingas toks stebėjimas, sąrašas. Į jį įtrauktos nervų, endokrininės sistemos, onkologinės, kraujotakos sistemos, kvėpavimo sistemos, alerginės, imuninės ligos, tuberkuliozė. Ateityje šį sąrašą ketinama plėsti. Atkreiptinas dėmesys, kad ši naujovė skatina pacientus būti atsakingiems, pranešti apie neatvykimą pas specialistus.

Pacientas turėtų žinoti, kad specialistas pats, be papildomo šeimos gydytojo siuntimo, numatys būsimo vizito datą, užregistruos pacientą, o pacientas privalės nurodytu laiku atvykti konsultacijai arba informuoti gydymo įstaigos numatyta tvarka, jog sutartu laiku atvykti negali. Jei pacientas be pateisinamos priežasties pakartotinai neatvyksta pas gydytoją specialistą arba nesilaiko gydytojo specialisto paskirto gydymo režimo, jam ši tvarka gali būti netaikoma ir kiekvieną kartą dėl specialisto konsultacijos reikalingumo iš naujo spręs šeimos gydytojas.

Pasak ministrės R. Šalaševičiūtės, tokią drausminančią priemonę numatyti reikėjo, nes viena iš priežasčių, dėl kurių susidaro eilės pas specialistus, yra būtent ta, kad žmonės registruojasi apsilankymui, bet neatvyksta.

 „Žinoma, tokia drausminimo priemonė nereiškia, kad žmonės negaus gydymo – jokiu būdu. Šeimos gydytojas ir vėl galės siųsti konsultacijai pas specialistą, ir gydymas bus tęsiamas. Tačiau norisi tikėti, kad žmonės bus pakankamai sąmoningi ir dirbtinai neilgins eilių poliklinikose“, – tikisi ministrė R. Šalaševičiūtė.

Receptai galioja ilgiau

Šiemet taip pat pradėjo veikti patobulinta kompensuojamųjų vaistų receptų rašymo tvarka. Pagal ją pacientai, sergantys lėtinėmis ligomis, vaistus gali įsigyti ilgesniam laikotarpiui ir pas gydytojus dėl receptų išrašymo užsukti rečiau. Kompensuojamuosius vaistus gydytojai gali išrašyti iki 6 mėnesių laikotarpiui.

„Jeigu lėtinės ligos eiga kontroliuojama, vaistai tinka, šeimos gydytojas gali nuspręsti, kiek laiko pacientas gali nesirodyti jam ar specialistui, ir atitinkamam laikotarpiui išrašyti vaistus. Tai reiškia, kad dėl šios naujovės pacientai, jeigu nėra ligos paūmėjimo, gali rečiau lankytis pas šeimos gydytoją“, – pastebi Farmacijos departamento Vaistinių ir farmacijos specialistų skyriaus vedėja Miglė Domeikienė.

Pasak sveikatos apsaugos ministrės R. Šalaševičiūtės, esminė naujovė yra ta, kad pagal patobulintą kompensuojamųjų vaistų receptų rašymo tvarką gydytojas kartu su pacientu gali nuspręsti, kada ir kokiais kiekiais vaistus pirkti.

„Anksčiau žmonės skųsdavosi, kad kai gydytojas išrašo vaistus ilgesniam laikotarpiui, neužtenka pinigų jiems visiems įsigyti vienu kartu. Tuomet tekdavo pas gydytojus vien dėl recepto vaikščioti kas mėnesį, – sako ministrė R. Šalaševičiūtė. – Dabar, įvertinęs paciento būklę ir finansines galimybes, gydytojas gali išrašyti vaistus taip, kad pacientas juos galėtų pirkti kartą per mėnesį, kartą per du ar tris mėnesius. Kitaip tariant, jeigu sveikata leidžia, žmogui nereikia lankytis pas šeimos gydytoją tik dėl recepto, bet vaistus pirkti jis gali kas mėnesį.“

Ši patobulinta tvarka suteikia teisę gydytojui ant vieno recepto išrašyti kompensuojamuosius vaistus ir maksimaliam 6 mėn. laikotarpiui. Tačiau specialistai mano, kad tai geriau daryti kuo rečiau.

„Pusė metų yra pakankamai ilgas laikotarpis: gali pakisti lėtinės ligos eiga, ir pusei metų nusipirktus vaistus reikės išmesti, – sako M. Domeikienė. – Todėl, jeigu nėra būtino reikalo, geriau nevertėtų pirkti vaistų pusei metų į priekį.“

Kompensuojamų vaistų receptai, pagal patobulintą tvarką, galioja iki 30 dienų (anksčiau galiojo 10 dienų). Jeigu gydytojas išrašo vaistus ilgesniam laikotarpiui ant kelių blankų, kiekvienas jų pradeda galioti eilės tvarka. Pasak M. Domeikienės, gydytojams ir vaistininkams ant receptų nebereikia dėti kai kurių žymų ir antspaudų, todėl pacientams, pavyzdžiui, vaistinėse teks sugaišti mažiau laiko.

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad pacientas, vartodamas vaistus, pastebėjęs atsiradusius naujus simptomus ar galimai atsiradusias nepageidaujamas reakcijas (pavyzdžiui, susirgus gretutinėmis ligomis, papildomai pradėjus vartoti vaistus nuo ūmios ligos, iškilus vaistų suderinamumo klausimui), turėtų nedelsdamas kreiptis pas gydantį gydytoją, kuris pakartotinai įvertintų paciento būklę bei, esant reikalui, skirtų papildomą paciento būklės ištyrimą, pakoreguotų gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.