Stebėti svorio metimo rezultatus padeda ne tik svarstyklės

Jūs laikotės dietos, einate į treniruoklių salę arba bėgiojate ne tam, kad apsivilkę vakarinę suknelę, nuskridę kur nors atostogauti ar atėję į paplūdimį galėtumėte visiems pasakyti, kiek sveriate. Jūsų niekas to neklaus, nes svarbu ne kiek sveriate, o kaip atrodote. Todėl svarstyklės nėra vienintelis ir svarbiausias įrankis savo figūrai ir progresui vertinti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 3:10 PM

Trys įrankiai, leidžiantys stebėti savo progresą, yra veidrodis, matavimo juostelė ir svarstyklės. Nė vienas jų nėra absoliučiai tikslus, todėl norint objektyviai save įvertinti reikia naudotis visais trimis.

Naudotis svarstyklėmis paprasčiausia, bet sekti ir tikėti tik jų rodmenimis gali būti klaida tiek stengiantis sumažinti riebalinį sluoksnį, tiek norint priaugti raumenų. Merginos mėgsta perspausti su trumpomis, bet „efektyviomis“ dietomis ir per trumpą laiką atsikratyti daug svorio. Svarstyklių rodmenys gali džiuginti, bet realybėje tai dažniausiai pašalinti kūno skysčiai arba ištirpdyti raumenukai. Raumenukų praradimas vėliau stabdys medžiagų apykaitą ir svoris vėl ims augti.

Dažnai lipti ant svarstyklių mėgsta ir vyrai, siekiantys priaugti raumenų masės. Bet koks svorio padidėjimas jiems yra pasiekimas, nors svarstyklės juk gali rodyti ir padidėjusį riebalinį sluoksnį.

Žinoma, jei žmogus turi labai didelį antsvorį ir tai kelia grėsmę sveikatai, svorio kritimas yra teigiamas rezultatas. Bet jei Jūs atrodote neblogai ir norite save tik dar labiau patiuninguoti, ant svarstyklių galite nelipti ištisomis savaitėmis ar mėnesiais. Juolab kad raumenys yra sunkesni už riebalus ir pradėjus aktyviau sportuoti svoris gali netgi šiek tiek pakilti, nors apimtys mažės.

Matuoti apimtis siekiant suprasti, ar augate, ar mažėjate, ne visada būtina. Jūs tai pastebite pagal drabužius. Pirmiausia pagal kelnes ir diržą. Liemens apimties mažėjimas yra geriausias pasiekimas, nesvarbu, koks būtų Jūsų tikslas. Žinoma, išskyrus atvejus, kai laukiatės. Norintiems atsikratyti svorio tai parodo, kad jis krinta, nes didžiausias riebalinis sluoksnis dažniausiai ir kaupiasi šioje kūno vietoje. Jei auginate raumenis ir sugebate išlaikyti nepadidėjusią taliją, o švaria dieta netgi sumažinti jos apimtį, išryškinate V formos figūrą ir dėl to atrodote dar įspūdingiau.

Auginantiems raumeninę masę ir matuojantiems apimtis taip pat reikia atkreipti dėmesį į tokį momentą: jei padidėjo Jūsų rankos apimtis, bet smarkiai padidėjo ir talijos apimtis, vadinasi, priaugote ne tik raumenų. Turėti tam tikrą kiekį riebalų po oda yra normalu, tik kultūristai varžybų dieną jų turi minimaliai. Tačiau tik varžybų sezono metu. Augindami raumenų apimtis stebėkite, kad neaugtų talijos apimtis. Jei ji smarkiai didėja, vadinasi, suvartojate per daug kalorijų arba valgote ne patį tinkamiausią maistą. Jei rankų, krūtinės, šlaunų, blauzdų apimtys padidėjo, o talija liko tokia pati, Jūsų dieta idealiai subalansuota.

Veidrodis – įrankis tiems, kurie gali objektyviai save vertinti. Jeigu tai sugebate, galite naudotis tik juo. Aš pats dažnai nežinau, kiek tiksliai sveriu. Ir man nelabai įdomu. Nežinau, kokios mano apimtys.

Merginos, pernelyg sureikšminančios kiekvieną svarstyklių rodmenį, pamiršta, kad paplūdimyje, klube, gatvėje ar nuotraukoje niekas jų neklaus, kiek jos sveria. Įdomu tik tai, kaip jos atrodo. O gražiausiai atrodo kuo mažesnės apimties talija ir kuo didesnis skirtumas tarp talijos apimties ir krūtinės bei klubų apimčių. Tai reiškia, kad Jūs stengiatės priartėti prie smėlio laikrodžio formos figūros. Jei būtent tai ir matote veidrodyje, vadinasi, viską atliekate teisingai.

Moterys turi tris pagrindinius parametrus savo figūrai įvertinti (krūtinės, talijos ir klubų apimtis). Vyro kūnas yra kiek sudėtingesnis. Ką veidrodyje turite stengtis pamatyti Jūs?

- Kuo didesnį skirtumą tarp liemens ir krūtinės / nugaros apimties. Didžiausią krūtinės ląstos apimties dalį sudaro būtent nugara – platusis nugaros raumuo, o ne krūtinė.

- Kaklo, rankos ir blauzdos apimtis turi būti tokia pati arba labai panaši. Kai kurie vyrai, beje, ir moterys turi genetiškai labai stiprias blauzdas, kurios linkusios augti net jų netreniruojant. Bet tie, kurie treniruojasi, dažniausiai turi dideles rankas ir plonas blauzdas. Tai ne tik negraži, bet ir juokinga proporcija. Tai kaip visureigis su 14 colių diametro ratais (vairuojantys supras šį skaičių). Blauzdos, mano manymu, vaidina tokį patį vaidmenį vyro išvaizdai, kokį automobilio vaizdui vaidina ratai.

- Stenkitės, kad Jūsų talija nebūtų storesnė nei dviguba rankos apimtis. Jei Jūsų rankos apimtis yra 50 cm (tai jau labai daug), o talijos – pusantro metro, Jūs neturite raumeningų rankų, tiesiog turite gerokai per daug riebalų. Atsikračius viso nereikalingo svorio, duok Dieve, kad rankos apimtis liktų 40 cm. Tačiau jei Jūsų rankos apimtis yra 40 cm, o talijos – apie 80 cm, atrodote proporcingai. Nesvarbu, kad tai nėra labai daug. Proporcija svarbiau nei tik svoris ar tik apimtys.

Kaip svertis?

Visos buitinės svarstyklės turi šiokią tokią paklaidą. Tačiau nereikia preciziškai tiksliai žinoti savo kūno svorio. Svertis reikia tik tam, kad žinotumėte, ar svoris krinta, ar lieka toks pat, ar auga.

Norint tiksliau stebėti svorį, reikia visada svertis ant tų pačių svarstyklių. Sverkitės namuose, ką tik atsikėlę, nuėję į tualetą, be drabužių ir, žinoma, dar nepusryčiavę, negėrę vandens. Tai bus tiksliausias kūno svoris, kadangi virškinamasis traktas dar tuščias. Dienos pabaigoje dėl žarnyne esančio maisto sversite daugiau.

Nesisverkite dažniau nei kartą per savaitę. Dažnas svėrimasis blaško ir neleidžia objektyviai pamatyti, kiek sveriate, nes tai nuolat svyruoja. Kuo didesnė kūno masė, tuo didesni svyravimai, priklausantys nuo to, ką pavalgėte, ar maiste buvo daug druskos (ji užlaiko skysčius), ar vakar buvote fiziškai aktyvūs, koks buvo oras ir kiek prakaitavote. Moterys daugiau nei įprastai sveria menstruacijų metu. Tuo metu kūnas sulaiko daugiau skysčių. Bet tai nėra riebalai. Veiksnių, lemiančių svorio svyravimą, labai daug.

Apimčių matavimas

Mažinant kūno svorį, dažniausiai matuojama krūtinės, juosmens ir klubų apimtis. Gali būti matuojama ir šlaunų, blauzdų bei rankų apimtis.

Apimtis matuojama ir didinant raumenų masę. Šiuo atveju labai svarbi simetrija, todėl reikia matuoti tiek kairę, tiek dešinę rankas, šlaunis ir blauzdas. Žmogus nėra visiškai simetriškas, mūsų dešinė ir kairė pusės skiriasi, tačiau reikia šiuos skirtumus mažinti, kad mūsų kūno apimtys būtų kiek įmanoma vienodesnės.

Vietos, kuriose turi būti matuojamos apimtys:

Krūtinės apimtis matuojama ties plačiausia krūtinės vieta. Rankos tuo metu nuleistos, krūtinė neturi būti dirbtinai plečiama.

Juosmens apimtis matuojama per siauriausią juosmens vietą, dažniausiai tai būna šiek tiek aukščiau nei juosiamas diržas. Ją galima matuoti ir ties bamba.

Klubų apimtis matuojama per plačiausią klubų vietą.

Rankos apimtis matuojama per plačiausią žasto (viršutinės rankos dalies) vietą.

Šlaunies apimtis matuojama šlaunies viršuje per storiausią jos vietą, ties kirkšnimi.

Blauzdos apimtis matuojama per storiausią blauzdos vietą, kiek aukščiau jos vidurio.

Svarbu visada matuoti tiksliai tą pačią vietą, taip galėsite stebėti apimčių kitimą.

Jei auginate raumenų apimtis, matuokite įtemptus raumenis.

Lrytas.lt portalas skaitytojams pateiks šešiolika ištraukų iš A. Pauliukevičiaus knygos „TOBULAS KŪNAS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.