Ar leisti žudyti kūdikius, kuriuos medicina jau gali išgelbėti?

Ne tik Lietuvoje netyla diskusijos dėl abortų. Didžiojoje Britanijoje, kur abortai leidžiami iki 24 nėštumo savaitės, svarstoma, ar nereikėtų šios ribos sumažinti. Mat kai kurios ligoninės dėl medicinos pažangos gali išgelbėti neišnešiotus kūdikius, gimusius vos 22 savaitę. Maždaug 560 abortų per metus padaromi praėjus 23 nėštumo savaitėms, rašo „Daily Mail“.

Kai kurios Didžiosios Britanijos ligoninės sutiktų gelbėti po 22 savaičių nėštumo gimusį kūdikį, jei jis aiškiai rodytų gyvybės ženklus.<br>123rf nuotr.
Kai kurios Didžiosios Britanijos ligoninės sutiktų gelbėti po 22 savaičių nėštumo gimusį kūdikį, jei jis aiškiai rodytų gyvybės ženklus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 4, 2014, 8:04 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 9:09 AM

Kūdikiai dabar išgyvena gimę dviem savaitėm anksčiau, nei sulaukia ribos, nuo kurios nebegalima atlikti aborto – 24 savaičių. Jų išgyvenimo tikimybė – didesnė, nei mirties.

Pediatras iš Niukaslo Martinas Wardas Plattas mano, kad 23 savaites įsčiose praleidę kūdikiai turi tokias pat galimybes išgyventi, kaip anksčiau - 24 savaičių naujagimiai. Tai turėtų atnaujinti ginčus dėl ribos abortui.

„Mūsų pokalbiai su tėvais labai skiriasi nuo vykusių prieš dešimtį metų, - teigia pediatras. - Viskas pasikeitė tiek, kad dauguma porų sutinka pabandyti išgelbėti savo 23 savaičių neišnešiotą kūdikį.

Gydytojai šiandien labiau stengiasi, kad per anksti gimę kūdikiai išgyventų.“

Statistika kalba už save

Anot 2011 m. statistikos, gyvi lieka 30 procentų gimusiųjų po 23 nėštumo savaičių. M.W.Plattas teigia, kad tokių kur kas daugiau - jis žino du išgyvenusius 22 savaičių vaikus, o iš 23 savaites įsčiose išbuvusių ir jo ligoninėje į pasaulį atėjusių kūdikių nemirė net 60 procentų. Tai – pastarųjų šešerių metų statistika.

Pasak gydytojo, visgi svarbu, kad tėvai suprastų, jog gydytojai nebandys priverstinai atgaivinti kūdikio ar toliau juo rūpintis, jei matys, kad tai nepasiteisins.

Kai kurios Didžiosios Britanijos ligoninės sutiktų gelbėti po 22 savaičių nėštumo gimusį kūdikį, jei jis aiškiai rodytų gyvybės ženklus.

Markas Bhagwandinas, už gyvybę kovojančios labdaringos organizacijos atstovas, mano, kad savaitė, nuo kurios abortas tampa nelegalus, turėtų būti iš naujo apsvarstyta.

„Dauguma po 24 savaičių gimusių kūdikių išgyvena, - teigia jis. - Tai – paskutinė savaitė abortui. Nematau jokios priežasties, dėl kurios tos pačios ligoninės gydytojai turėtų ir žudyti 24 savaičių vaisių, ir bandyti gelbėti tiek pat laiko įsčiose praleidusio kūdikio gyvybę.“

Parlamento narė Fiona Bruce mano, kad jei kūdikis gimė gyvas, turi būti padaryta viskas, kad jis išgyventų – nesvarbu, kiek laiko jis praleido motinos įsčiose.

Daugumoje Didžiosios Britanijos ligoninių specialistai gelbsti tik tuos kūdikius, kurie gimė po 23 ar daugiau savaičių. Pasak oficialių Nacionalinės Sveikatos Tarnybos nuostatų, tikimybė, kad jaunesni kūdikiai išgyvens – tik 1 procentas, todėl mėginimas juos atgaivinti sukeltų nereikalingo streso ir žalos.

Visgi dėl medicinos pažangos išgyvena vis daugiau nesubrendusių kūdikių.

Protestuotojai piktinasi, kad ne visose ligoninėse suteikiamos vienodos sąlygos neišnešiotiems kūdikiams. Jų nuomone, visiems turėtų būti suteikta galimybė gyventi, jei jiems negresia didžiuliai sužalojimai.

Laimėję kovą už gyvybę

Niekas nemanė, kad Lily Burrows išgyvens – buvo tik 5 procentų tikimybė. Mergaitė gimė 23 savaitę. Ja devynis mėnesius rūpinosi Karališkojoje Edinburgo ligoninėje. Dabar mergaitei penkeri metai.

„Lily taip nekantriai laukia mokyklos. Ją matydamas nė nesusimąstytum, kokią sunkią kovą dėl gyvenimo ji laimėjo,“ - sako mergaitės mama.

Kitas medikų triumfas – išgelbėta Lucaso Moore'o gyvybė. Jam ką tik sukako vieneri metai, bet berniukas nebūtų išgyvenęs, jei būtų gimęs 20 gramų lengvesnis.

Jis gimęs 23 savaičių svėrė 520 gramų – o tos ligoninės gydytojai atsisako gelbėti lengvesnius nei 500 gramų svorio naujagimius.

Abiejose berniuko smegenų pusėse buvo kraujosrūvos, konstatuota širdies yda. Nors ateitis neatrodė daug žadanti, jo motina norėjo, kad gydymas būtų tęsiamas.

„Mes sakėme, kad kovosime už savo vaiką, jei jis pats pradės tai daryti – būtent taip ir atsitiko,“ - pasakoja ji.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.