Kiek sportuojant reikėtų gerti vandens?

Visos technologijos žengia į priekį. Žengdama į priekį maisto gaminimo technologija kuo toliau, tuo labiau gadina maistą, ir žmonės galiausiai nebežino arba pamiršta, ką reikėtų valgyti ir gerti.

Kiek sportuojant reikėtų gerti vandens?<br>123rf nuotr.
Kiek sportuojant reikėtų gerti vandens?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-05 08:00, atnaujinta 2018-01-22 07:12

Kas yra vanduo?

Tik vanduo yra tai, ką mūsų organizmas traktuoja kaip vandenį. Viskas, kas nevirškinama, atnaujina organizmo ląsteles, jas drėkina, išplauna toksinus ir medžiagų apykaitos liekanas. Tai yra tik tyras negazuotas vanduo. Sultys, arbata ir visi kiti skysčiai, turintys skonį, yra virškinami, todėl tai jau yra maistas. Kavos skysčiu netgi negalima laikyti, nes ji iš organizmo šalina skysčius. Geriant kavą, reikia papildomai gerti vandenį. Kai kurie žmonės mėgsta kavą gerti su cukrumi, nes tiki mitu, jog tada kava iš organizmo nepašalina skysčių. Iš tiesų tai tėra saldumynų noras, tingėjimas gerti vandenį ir vaikščioti į tualetą. Kiek vandens reikia išgerti, sužinoti galima naudojantis paprasta formule: 1 kg svorio turi tekti apie 30–34 ml vandens. Jei sveriate 60 kg, vadinasi, per parą turite išgerti 1,8–2 l vandens (60 x 0,03 = 1,8 ir 60 x 0,034 = 2,04). Intensyviai sportuojant vandens reikėtų išgerti dvigubai daugiau.

Kokia vandens nauda?

Vanduo vaidina svarbiausią vaidmenį pernešant maisto medžiagas, deguonį, iš organizmo šalinant medžiagas, palaikant kraujo lygį, reguliuojant kūno temperatūrą. Esant aukštai aplinkos temperatūrai arba atliekant fizinį krūvį, išskirdamas prakaitą kūnas saugosi nuo perkaitimo. Organizme sumažėjus vandens 1–2 %, gali nukentėti pratimų atlikimas ir jėgos rodikliai. Esant dideliam trūkumui, sutrikdomas širdies darbas, kadangi pašalinami kalis ir magnis.

Treniruotės metu

Pradėsiu nuo to, kad kai kurie žmonės yra įsitikinę, jog treniruotės metu negalima gerti. Iš tiesų tai labai apsunkintų širdies darbą. Prakaituojant ir prarandant skysčius, tirštėja kraujas, o širdžiai varinėti tirštą kraują yra tas pats, kas Jums gerti kefyrą per ploną šiaudelį.

Kiek vandens reikia išgerti treniruojantis? Prieš treniruotę pasisverkite. Tarkime, Jūsų svoris 60 kg, treniruodamiesi išgėrėte 0,5 l vandens. Po treniruotės sveriate 59,5 kg, t. y. 500 g mažiau. Vadinasi, turite išgerti dar 500 ml, kad kūno svoris nepakistų. Dar kartą pabrėžiu, kad treniruojantis numestas svoris nėra ištirpdyti riebalai, o tik prarasti skysčiai. Treniruotė yra impulsas riebalams tirpdyti, o pats procesas vyksta Jums ilsintis.

Kokį vandenį gerti?

Lietuvoje vartoti visiškai tinkamas vandentiekio vanduo. Tad ir aš pats treniruodamasis geriu sporto klube iš čiaupo bėgantį vandenį, su tuo pačiu vandeniu po treniruotės susiplaku ir baltyminį kokteilį.

Lrytas.lt portalas skaitytojams pateiks šešiolika ištraukų iš A. Pauliukevičiaus knygos „TOBULAS KŪNAS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.