Kaip išvengti peršalimo darganotu oru?

Nėra blogo oro – yra tik netinkama apranga. Šiam posakiui pritaria ir medikai, ir drabužių bei avalynės specialistai. Jie gerai žino, kas yra svarbu, kad lyjant ir esant šaltam orui pasirinktume tinkamą apdarą.

Specialistai sako, kad visiems reikėtų turėti bent po vieną lietaus batų porą, nes nežinia kada jų gali prireikti. Taip pat patariama kiekvieną sezoną naudotis skirtingais skėčiais.
Specialistai sako, kad visiems reikėtų turėti bent po vieną lietaus batų porą, nes nežinia kada jų gali prireikti. Taip pat patariama kiekvieną sezoną naudotis skirtingais skėčiais.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė, „Laikinoji sostinė"

2014-11-08 11:20, atnaujinta 2018-01-22 00:21

Rudenį visi stengiamės išvengti peršalimo ligų. Tačiau gerai jaustis dažnai lyjant lietui ir pučiant žvarbiam vėjui padeda ne tik grūdinimasis bei tinkama mityba.

Gydytojai ir aprangos specialistai primena, kad rudenį reikia ir deramai rengtis bei avėti neperšlampamus batus.

Nuo nemalonaus oro apsisaugoti gali padėti net tinkamai pasirinktas skėtis.

Nepagalvoja apie aprangą

Šeimos gydytoja Odeta Šimonienė žino, kad orams vėstant organizmą būtina paruošti šaltajam metų laikui. Imunitetas silpnėja ir ligos puola tada, kai stinga vitaminų, patiriame stresą, neišsimiegame. Peršąlame greičiau ir tada, kai netinkamai rengiamės.

„Pasikeitus metų laikui nemažai žmonių nespėja persiorientuoti, todėl elgiasi ir rengiasi taip, kaip buvo įpratę vasarą. Daugelis staiga rudenį sloguoti pradėjusių ar peršalusių ir susirgusių pacientų, paklausti, ar tinkamai rengiasi, prisipažįsta, kad apie tai pagalvoja tik tada, kai jau pajunta pirmuosius peršalimo simptomus“, – sakė O.Šimonienė.

Jei dieną ruošiamės praleisti daugiau sėdėdami, gydytoja pataria vilkėti medvilnės ar plonos vilnos apatinius. Ant jų vilktis vilnos drabužius.

Jei dieną ketiname užsiimti aktyvia veikla, apatiniai drabužiai gali būti sintetiniai. Jie greičiau išgarina prakaitą. Ant viršaus reikia rengtis medvilnės ar vilnos drabužius. Jie sudaro izoliacinį sluoksnį ir kūnas nesušąla.

Bet kuriuo atveju viršutiniai drabužiai, kuriais rengiamės eidami į lauką, turi būti neperpučiami vėjo ir atsparūs drėgmei. „Net jei iš patalpos į lauką einate trumpam, būtina užsivilkti striukę ar lietpaltį. Staigiai pasikeitusi temperatūra ir yra dažniausia peršalimo priežastis“, – sako O.Šimonienė.

Išeitis – lietaus batai

Medikę džiugina tai, kad pastaruosius kelerius metus mada tapo labai praktiška ir tausojanti žmogaus sveikatą.

„Puiku, kad madingos yra ne tik vėjapūtės, lietpalčiai, bet ir lietaus batai“, – sakė O.Šimonienė.

Labai svarbu pasirinkti tinkamą avalynę. Jei kojos joje visą dieną drėgnos, peršalti galima labai sparčiai.

Kokios formos ar ilgio lietaus batus besirinktume, reikia prisiminti, kad jie neskirti vaikščioti ištisą dieną.

„Lietaus batus būtina avėti apsimovus vilnones kojines. Jos šildys kojas, sugers prakaitą. Patalpoje batus reikia persiauti ir išdžiovinti, kad avalynė neliktų drėgna“, – sakė medikė.

Reikia skaityti etiketes

Kauno technologijos universiteto Dizaino centro dizainerė Ingrida Balynaitė ieškantiems kokybiško nuo vėjo ir lietaus saugančio viršutinio drabužio pataria gerai išstudijuoti etiketes, kuriose nurodyta, iš kokios sudėties audinių apranga pagaminta.

„Mūsų klimatui nelabai tinka vien iš sintetikos pasiūti drabužiai. Renkantis lietpaltį ar striukę geriau, kai bent 20 procentų drabužio sudėties sudaro natūralūs pluoštai. Jie neleidžia kūnui greitai sušalti“, – sakė dizainerė.

Renkantis šiltesnę striukę būtina, kad jos kamšalas taip pat nebūtų vien sintetinis. Geriau, jei bent 50 procentų kamšalo yra iš ančių pūkų. Viršutiniai drabužiai turėtų būti ir kuo lengvesni. Tai ypač aktualu vaikams, nešiojantiems sunkias kuprines.

„Svarbu atkreipti dėmesį ir į apykakles, gobtuvus.

Šie turi būti pasiūti iš minkštų audinių – trikotažo ar dirbtinio kailio ir standžiai apspausti kaklą bei galvą. Gerai, jei rankogaliai sumodeliuoti taip, kad dengia ne tik riešą, bet ir plaštakos dalį. Geriau rinktis nugaroje pailgintas striukes ar paltus. Jie apsaugo strėnas, sėdynę. Todėl peršalti sunkiau“, – paslaptimis, kaip nesušalti, dalijosi I.Balynaitė.

Šį sezoną madingas asimetrinis drabužių kirpimas. Tai ne tik gražu, bet ir patogu. Asimetrinis užsegimas sudaro dvigubą audinio sluoksnį, todėl per jį nepatenka drėgmė ir šaltis. Jei drabužis užsegamas užtrauktuku, geriau, jei jis paslėptas po audiniu.

Reikia tinkamai prižiūrėti

Lietuviškus lietaus batus gaminančios įmonės „Paliūtis“ vadovas Valdas Jankus sakė, kad kauniečiai darosi vis išrankesni, nori ir patogių, ir drauge madingų batų, apsaugančių nuo drėgmės.

„Abu šiuos reikalavimus atitinka lietaus batai žemesniais aulais. Madas sekantys pirkėjai renkasi įvairių spalvų lietaus batus. Moterys mėgsta guminę avalynę su papuošimais – juostelėmis, sagtimis“, – apie kauniečių pomėgius pasakojo V.Jankus.

Žvejai, medžiotojai ir kiti aktyviai laisvalaikį mėgstantys leisti žmonės turėtų rinktis aukštaaulius batus. Į juos dedami natūralios vilnos įdėklai.

„Kad ir kokio stiliaus guminius batus renkatės, svarbu, kad tiktų jų dydis. Per maži batai varžys judesius, per dideli tinkamai neapsaugos nuo drėgmės ir šalčio“, – patarė specialistas.

Guminę, kaip ir kitą avalynę, reikia ir tinkamai prižiūrėti. Tai nėra sunku. Lietaus batus tereikia nuplauti vandeniu ir muilu.

Džiovinti ir laikyti guminę avalynę reikia kambario temperatūroje, gerai vėdinamoje vietoje, atokiau nuo radiatorių. Vežantis guminius batus geriau juos supakuoti į dėžę, laikant spintoje pasirūpinti, kad jų neprispaustų sunkesni daiktai.

Skėtis apsaugos ne tik nuo darganos

Ieva Sprindžiūnaitė

Įmonės „Egalanterija“ atstovė

„Kiekvieną sezoną geriau naudotis skirtingais skėčiais. Vasarą galima slėptis po paprastesniais, rudenį, kai daugiau lyja ir pučia stiprus vėjas, geriau turėti sudėtingesnės konstrukcijos skėtį su didesniu kupolu. Svarbu yra ir skėčių spalvos. Darganotą dieną spalvingas skėtis virš galvos padės susikurti pakilesnę nuotaiką.

Norint, kad skėčiai tarnautų ilgai ir patikimai, reikia žinoti, kaip juos pasirinkti. Tvirtas kokybiškas skėčių karkasas ir stipinai gaminami iš stiklo arba anglies pluošto, diuraliuminio lydinių su titanu, iš spyruoklinio plieno arba kombinuotų medžiagų. Skėčių dangalai gaminami iš įvairių medžiagų. Paprasčiausi yra nailono, kaprono, poliesterio, polipropileno audiniai. Brangesni – tetrono, teflonu padengti audiniai, dvigubai dažytos ir impregnuotos medžiagos, satinas. Jau gaminami skėčiai naudojant ir modernius polimerizuotus audinius. Tačiau nereikia pamiršti, kad ir geros kokybės senesnės medžiagos nenusileidžia naujoms technologijoms. Ilgi skėčiai geriau padės apsisaugoti nuo stiprių vėjo gūsių. Trumpi kompaktiški skėčiai patogesni naudoti kasdien. Skėčio svoris ir dydis priklauso nuo stipinų skaičiaus. Ypač lengvi ir patikimi kompaktiški skėčiai gaminami iš brangesnių medžiagų, todėl ir kainuoja daugiau, nei paprastesni lietsargiai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.