Kauno onkologams – naujos galimybės pažaboti baisią ligą

Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos medikai bei jų

Onkologijos ir hematologijos klinikos patalpos neatpažįstamai pasikeitė.<br>P.Mantauto nuotr.
Onkologijos ir hematologijos klinikos patalpos neatpažįstamai pasikeitė.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Nov 11, 2014, 3:15 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 6:34 PM

Pacientams skirtų vietų skaičius beveik nepasikeitė, tačiau pastačius priestatą, patalpų erdvė smarkiai padidėjo. Dar svarbiau, kad pavyko įsigyti brangios šiuolaikiškos įrangos onkologinių ligų diagnostikai ir gydymui.

Projekto vertė siekė 12,6 mln. litų, iš jų Europos Sąjungos fondų parama sudarė 85 procentus. Darbus atliko bendrovė „Struktūra“, o projektui baigti prireikė dviejų metų.

„Medikams atsiveria geros galimybės atlikti kaulų čiulpų transplantacijas“, – įsitikinęs Kauno klinikų generalinis direktorius, profesorius Renaldas Jurkevičius.

Pasak didžiausios šalies gydymo įstaigos vadovo, onkologijos plėtra yra viena Kauno klinikų priroritetinių veiklos krypčių.

Onkologija yra viena sparčiausiai besiplėtojančių medicinos sričių, kasmet pasaulyje tobulėja ir įdiegiami vis nauji vėžio diagnostikos, gydymo metodai“, – kalbėjo Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovė, profesorė Elona Juozaitytė.

Gydytoja pripažįsta, kad Lietuvoje sudėtinga pasivyti pažangiausias pasaulio vėžio diagnostikos ir gydymo technologijas, tačiau iš lėto žengiama pirmyn.

Lietuvoje per metus diagnozuojama apie 17 tūkst. naujų susirgimų onkologinėmis ligomis. Palyginti su 1990 metais sergamumas piktybiniais navikais Lietuvoje išaugo dukart, mirtingumas – trečdaliu.

Ne ką geresnė situacija ir kitose šalyse. Štai Skandinavijos specialistai prognozuoja, kad jau 2020 metais onkologinės ligos taps pagrindine mirties priežastimi, sergamumas vėžiu aplenks sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis.

Tuo tarpu Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai spėja, kad onkologinių ligų profilaktika, ankstyva jų diagnozė ir šiuolaikiški gydymo būdai mirtingumą nuo šių ligų iki 2020 metų galėtų sumažinti perpus. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.