Antibiotikams atsparių bakterijų era jau prasidėjo – kas laukia?

Dėl neteisingo ir per dažno antibiotikų vartojimo artėjame prie tos dienos, kai vaistai taps nebeveiksmingi, rašo salon.com. Indijoje naujagimiai jau dabar miršta nuo bakterijų, kurios atsparios kelių rūšių antibiotikams.

Šiurpus amžius jau atėjo į Indiją.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Šiurpus amžius jau atėjo į Indiją.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-12 10:52, atnaujinta 2018-01-19 08:43

Nepriklausoma žurnalistė Maryn McKenna mano, kad postantibiotinė era turėtų būti tokia pati siaubinga, kaip ir laikas prieš naujųjų vaistų atsiradimą.

„Penkios iš tūkstančio gimdyvių mirdavo prieš antibiotikų atradimą, - rašė ji. - Kas devintas infekcija užsikrėtęs žmogus mirdavo – net jei tai būdavo kažkas tokio nerimto, kaip įbrėžimas ar vabzdžio įkandimas. Mirdavo trys iš dešimties plaučių uždegimu susirgusių žmonių. Ausies uždegimas sukeldavo kurtumą, o peršalimo pasekmė būdavo širdies nepakankamumas. Ar postantibiotinėje eroje leistumėte vaikui laipioti medžiais? Ar norėtumėte susilaukti dar vieno vaiko?“

Naujų bakterijų proveržis

Toks šiurpus amžius jau atėjo į Indiją. Dešimtys tūkstančių naujagimių mirė nuo įvairiems antibiotikams atsparių bakterijų.

„Prieš penkerius metus beveik nesusidurdavome su tokiomis infekcijomis, - sakė Neelam Kler, vieno skyriaus prestižinėje Indijos Sir Ganga Ram ligoninėje vadovė. - Dabar beveik visi pas mus atnešami kūdikiai užsikrėtę antibiotikams atspariomis bakterijomis. Tai siaubinga.“

Šie kūdikiai tikriausiai - tik pradžia. Mokslininkai atrado, kad gana didelė dalis Indijos vandenyje, nuotėkose, gyvūnuose ir žemėje esančių bakterijų atsparios beveik visiems antibiotikams.

Prastos sanitarinės sąlygos ir žmonių gausa Indijoje bei per dažnas antibiotikų naudojimas pradėjo viskam atsparių bakterijų tragediją. Tai gali pasiekti ir kitas šalis – epidemijos lengvai pasklinda ir kituose regionuose.

Skambina pavojaus varpais

Sveikatos darbuotojai jau ne kartą perspėjo apie pasaulyje kylančią krizę. Be to, pasak vienos apklausos, 85 procentai JAV gydytojų nors kartą yra susidūrę su pacientais, kurie turėjo – iš tikrųjų arba galimai – antibiotikais neišgydomą infekciją.

Pasaulyje nuskambėjo ir istorijų apie neišnešiotus naujagimius, kurie mirė nuo kraujo užkrėtimo, kurį gydytojai iki šiol sugebėdavo išgydyti.

Kai kurie mokslininkai mano, kad tuberkuliozė Indijoje gali tapti nebepagydoma, o antibiotikams atsparios infekcijos atsiranda nėščiųjų kūnuose. Jas sukeliančios bakterijos yra ne mažiau grėsmingos už pasaulinį atšilimą.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.