Mirtina infekcija Kaune vos nepražudė kūdikio

Kauno klinikinės ligoninės medikų profesionalumas prieš Kalėdas leido lengviau atsikvėpti vienai kauniečių šeimai, kurios 11 mėnesių kūdikiui buvo diagnozuota ūmi meningokokinė infekcija.

Mažylis vis dar gydomas intensyvios terapijos skyriuje, bet jo gyvybei pavojus nebegresia.<br>Kauno klinikinės ligoninės nuotr.
Mažylis vis dar gydomas intensyvios terapijos skyriuje, bet jo gyvybei pavojus nebegresia.<br>Kauno klinikinės ligoninės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Dec 19, 2014, 10:01 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 8:34 PM

„Mažylis vis dar intensyvios terapijos skyriuje, bet jo gyvybei pavojus nebegresia“, – teigė Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius.

Kraupus išbandymas kauniečių šeimai teko praėjusį pirmadienį, kai sutuoktiniai Švedijoje įlipo į keltą ir išplaukė į Latviją.

Kaip tik tuomet mažylis, kurį mama dar maitina ir krūtimi, staiga sunegalavo, temperatūra pakilo iki 39,8 laipsnio, jį pykino.

„Deja, kelte neatsirado jokių vaistų karščiui numušti, ir tik atsitiktinai tėvams pavyko gauti paracetamolio žvakučių, kuriomis  karščiavimą pavyko sumažinti“, – pasakojo gydytojas D.Varaškevičius.

Iš kelto tėvai skubiai parvyko į Kauną. Medikai kūdikiui iš karto įtarė sunkią meningokokinę infekciją, ant mirties slenksčio atsidūręs mažylis buvo nedelsiant paguldytas intensyviosios terapijos padalinyje.

Po tyrimų vaikui diagnozuotas pūlingas meningitas. Medikai kūdikiui nedelsdami pritaikė antišokinį ir antibakterinį gydymą.

Pasak D.Varaškevičiaus, šiuo metu kūdikio būklė stabili ir jam pavojus negresia. Kasmet nuo šios ligos Kauno klinikinėje ligoninėje pagydoma 9–16 pacientų.

Meningokokinė infekcija yra itin pavojinga ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas.

Praėjusią vasarą Kauno klinikose buvo užfiksuotas precendento neturintis atvejis – per parą čia buvo atvežti trys meningokokine infekcija užsikrėtę vaikai.

Vienas jų mirė, kitam teko amputuoti dalį galūnių, o trečiasis vaikas pagijo be kokių nors pasekmių.

„Nuo šios klastingos ligos padės vakcina. Ši vakcina jau sukurta ir užregistruota, tačiau ji tik pradedama naudoti visame pasaulyje“, – sakė Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Vaidotas Gurskis.

Išskirtinis požymis – odos bėrimas

* Meningokokinės infekcijos sukėlėjas – Vekselbaumo meningokokas. Jis neatsparus išorinės aplinkos poveikiui, todėl greitai žūva.

* Infekcijos šaltinis gali būti meningokokine infekcija užsikrėtę arba sveiki žmonės, kurių nosiaryklėje yra meningokokinės infekcijos sukėlėjų.

* Infekcija perduodama oro lašeliniu būdu. Sukėlėjas kartu su nosiaryklės gleivių dalelėmis išsisklaido ore ir patenka į sveiko imlaus žmogaus viršutinius kvėpavimo takus, įsiskverbia per nosiaryklės gleivinę ir limfa pasiekia smegenų dangalus.

* Meningokokinė infekcija dažnai prasideda kaip ūminė viršutinių kvėpavimo takų infekcija: sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Atsiradus kitiems ligos požymiams – stipriam galvos skausmui, pykinimui, vėmimui, odos bėrimams, sprando raumenų stingimui – reikia iškart kreiptis į gydytoją.

* Kai kuriems ligoniams pasireiškia nosiaryklės katariniai pokyčiai, jautrumas šviesai ir triukšmui.

* Išskirtinis požymis – odos bėrimas nuo smulkių hemoraginių elementų, primenančių segtuko įdūrimus, iki stambių raudonų žvaigždžių formos dėmių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.