Vilniaus „ruoniai“ energijos pasisėmė lediniame Salotės ežere

Kuo šalčiau, tuo geriau. Taip mano sostinės sveikuolių klubo „Gilužis“ nariai, keturioliktą kartą minintys pasaulinę Ruonių dieną.  Sveikuoliai tikėjosi, kad pirmąją 2015-ųjų metų dieną Vilniuje spaus stingdantis šaltis, kaip šios savaitės pradžioje. Deja, netikėtai atšilo ir gatvėse telkšo balos. Tačiau tradicijų nelaužantys „ruoniai“ susirinko Pilaitės rajone, prie Salotės ežero ir su džiaugsmu nėrė į prakirstą eketę, į vis dar ledinį vandenį. Šiltai apsirengę žiūrovai šitokį reginį stebėjo su šiurpu akyse. Ir visai be reikalo. Sveikuolių šaltas vanduo negąsdina – organizmai įpratę, nes jie maudosi bet kokiu oru ištisus metus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Jan 1, 2015, 4:49 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:06 AM

Ir šį kartą, 2015 metų sausio 1-ąją „Gilužio“ sveikuolių klubo maudynės prilygo didžiulei šventei. Apie trisdešimt puikiai nusiteikusių žmonių  atrodė lyg laimėję milijoną ar kad jų neslegia jokios gyvenimo negandos – nei dvasinės, nei finansinės.

Kai kurie šventės dalyviai prieš maudynes mankštinosi, bėgiojo, o buvo tokių drąsuolių, kurie nusirengė ir be apšilimo nėrė į Salotės ežerą, keldami vandens purslus.

Tokie ekstremalai sakė, kad pasiruošimas nerti į ledinį vandenį – tai 30 sekundžių trunkantis nusiteikimas. Nusiteikei ir gali šokti. Sveikuoliai tikina, kad fizinis pasirengimas visiškai nereikalingas. Tad kiekvienas gali nusirengti drabužius ir iškart šokti į eketę. Deja, kailiniuotų žiūrovų toks padrąsinimas ir siūlymas nesugundė.

Sveikuoliai mano, kad vienintelė priežastis, sustabdanti daugelį žmonių nuo šios minties – baimė. Nes tie kurie atsikrato baimės, lediniame vandenyje gali maudytis kiekvieną dieną.

Žiemiškos maudynės Salotės ežere – sena tradicija. Kiekvieną žiemą prie Salotės ežero galima rasti išpjautas mažiausiai dvi eketes. Viena iš jų – prie Gelbėjimo stoties, šalia tiltelio. Daugiausia sveikuolių į šaltą vandenį čia pasineria savaitgaliais. Tačiau didžiausi entuziastai atvažiuoja ir įprastomis darbo dienomis.

Jau keturiolika metų ledinio vandens malonumus džiaugiasi 66-erių metų finansininkė Genė Slavinskienė. Ji vyriausia sveikuolių klubo „Gilužis“ narė.

„Maudytis lediniame vandenyje gali visi žmonės, – sakė moteris. – Tačiau žmogus turi pajusti, ar jo kūnas išties to nori. Fizinis pasiruošimas maudynėms spaudžiant didžiuliam šalčiui – nereikalingas. Įšoki į eketę, išsimaudai, o išlindus iš vandens būna labai šilta. Šiluma bado it karšti spinduliai. Reiškia, kūnui gerai.“

G.Slavinskienė tikino nesiskundžianti jokiomis ligomis: nei sąnarių skausmais, nei peršalimu. Moteris sakė, kad „Gilužis“ nariai žiemą lediniame vandenyje maudosi kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį. Prieš tai padaro mankštą, šiek tiek pabėgiojame ir tada – tiesiai į vandenį. Išsimaudę visi išgeria karštos žolelių arbatos.

„Žiemą maudytis atvirame telkinyje – šilčiau nei vasarą. Vasarą vanduo šaltesnis už orą, o žiemą – šiltesnis: jeigu oro temperatūra 15–20 laipsnių šalčio, tai vandens – 4 laipsniai. Taigi pasakymas, kad ruoniai šildosi eketėje, atitinka teisybę. Po maudynių kūnas maloniai dega. Tarsi arti prie laužo stovėtum. Net nesinori rengtis. Paskui pusę dienos visas kūnas dega nuo karščio“, – pasakojo G.Slavinskienė.

Į į sveikuolių veiklą guvi finansininkė sulaukusi 52 metų. G.Slavinskienė niekada nesiskundė sveikata, visą gyvenimo buvo atspari ligoms, o jos norą maudytis eketėje paskatino troškimas išbandyti ką nors naujo, gal net adrenalino poreikis, be to, susiorganizavo sveikuolių klubas, susibūrė bendraminčių grupė, ir prasidėjo.

Moteris puikiai prisimena pirmąsias savo maudynes, kurioms ryžosi susirinkus grupelei bendraminčių. Visi pabėgiojo, padarė mankštą, apšilo ir nėrė į eketę. Nieko blogo nenutiko.

Žinoma, G.Slavinskienė sakė, kad nereikia prarasti sveikos nuovokos. Jei žmogus eketėje maudysis 10–15 minučių, tai sušals. Bet jeigu tik 10–15 sekundžių – nieko blogo.

Vienintelis pavojus – neatsargiai nardydamas, plaukiodamas žmogus gali palįsti po ledu ir neišlįsti.

Įprastai iškertamos eketės dydis būna 3x5 m. Savaitgaliais prie Salotės ežero susirenka apie 20 žmonių, tad vietos eketėje užtenka maždaug keturiems žmonėms. Kol vieni maudosi, kiti mankštinasi. Kai pirmieji išlipa, sušoka kiti. Yra sveikuolių, kurie ežere maudosi visą žiemą. Jie ir neleidžia eketei užšalti. Kitaip tektų ją kirsti kiekvieną dieną, o tai – nedidelis malonumas. Kartais ledo sluoksnis gali siekti kelias dešimtis centimetrų, tik virš eketės kiek plonesnis.

„Gilužio“ klubo sveikuoliai savo žiemos tradicijų neatsisako net ir siaučiant pūgoms, net kai dėl didžiulio šalčio neužsiveda automobiliai ir vaikai gali neiti į mokyklą. „Vienais metais į eketę nėrėme, kai oro temperatūra siekė 24 laipsnius šalčio. Tačiau vandenyje šalčio nejutome, netgi buvo malonu. Juo labiau, kad vandenyje būname tik keliolika sekundžių. Juokinga buvo tik tai, kad mano ilgoki plaukai sušalo į ledą ir atrodė, kaip varvekliai. Daugiau jokių netikėtumų. Kaip sakoma, blogo oro nebūna. Šiaip žiemą „ruoniams“ palankiausia yra tokia temperatūra, kad ežeras būtų užšalęs ir būtų galima eketę iškirsti. Nemalonu, kai nėra sniego ir ledo“, – pasakojo sveikuolė.

Vilniaus sveikuolių klubas „Gilužis“ turi apie 40 narių – daugiausia vyresnio amžiaus vyrų ir moterų. Tarp sveikuolių yra įvairių specialybių žmonių: pardavėjai, darbininkai, bankininkai.

Vyresni klubo nariai džiaugiasi, kad su metais daugėja jaunimo, net ir vaikų. Šį ketvirtadienį savo drąsą ir nusiteikimą demonstravo keli vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.