Neatsargus elgesys su petardomis vos nekainavo akių šviesos

Skausmas, nudegimas, ašarojimas ir nemalonūs pojūčiai, kai negali atmerkti voko – tokie negalavimai užklupo vaikus, norėjusius pasidžiaugti petardomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Jan 2, 2015, 1:52 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 5:17 AM

Nuo užsiliepsnojusių petardų nukentėjusiems nepilnamečiams šventės nesibaigė linksmai. Šiemet akis susižalojusių vaikų yra kur kas daugiau nei pernai. Net 11 vaikų teko gydyti Vilniaus universitetinės vaikų ligoninės medikams, iš jų keturi atsidūrė akių ligų skyriuje.

„Šių nelaimių buvo galima išvengti, jei vaikai būtų atsargiau elgęsi su petardomis“, - įsitikinusi šios ligoninės akių ligų gydytoja medicinos mokslų daktarė Dalia Krivaitienė.

Pasveikę vaikai galės vėl normaliai matyti, laimei, nė vienam negresia regėjimo pablogėjimas.

Nukentėjusiųjų amžius – nuo 14 iki 16 metų, tokie paaugliai dažnai galvoja, kad yra savarankiški ir leisdami pertardas ne visada paiso būtinų saugumo reikalavimų. Į Vilniaus ligoninę dėl akies nudegimo buvo pristatytas 14-metis. Jis aiškino, kad vidurnaktį Architektų gatvėje nepažįstamas vyras netyčia pataikė į akį petarda, kuri sprogo.

Net bengališkosios ugnies žiežirba, pataikiusi į akį, gali pridaryti bėdų, nes cheminės medžiagos gali sukelti nudegimą.

Smūgio banga, pataikiusi į akį, irgi gali priversti paauglį ašaroti.

Nespėję atsitraukti saugiu atstumu du berniukai naujametę naktį taip pat nukentėjo nuo sprogusių petardų, o viena paauglė gavo smūgį į akį, kai atsisuko, pasižiūrėti. Jai teko akį operuoti.

„Visi nukentėjusieji galės gerai matyti, šiek tiek daugiau laiko reikės atsigauti paauglei, kuriai nustatytas trauminis akies sužalojimas, todėl teko operuoti akį. Gydymas gali užtrukti šiek tiek ilgiau – savaitę ar dešimt dienų“, - sakė gydytoja D.Krivaitienė.

Ji priminė, kad akių traumos yra pavojingos, todėl negalima delsti.

Negalima trinti akies, reikia nukentėjusįjį pasodinti ant kėdės veidu į šviesą ir šiek tiek atlošti jo galvą. Apžiūrėjus akį, įsitikinti, ar nėra svetimkūnio.

Akį reikia plauti vandeniu, aprišti tvarščiu ir kuo skubiau kviesti greitosios pagalbos medikus.

Jei į akis patenka svetimkūnių, pavyzdžiui, smėlio ar dulkių kruopelių, yra svarbu nepažeisti akies. Ant akies voko ar obuolio pastebėjus svetimkūnį, galima jį išimti drėgnu tamponu ar marlės gabalėliu, suvilgytu vandeniu.

Nereikėtų stengtis pašalinti svetimkūnio, esančio ant rainelės, vyzdžio ar įsmigusio į akį. Tokiu atveju gali padėti tik gydytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.