Lrytas.lt „Sveikata“ – apie patį brangiausią mūsų turtą

Portalas lrytas.lt verčia naują gyvybiškai – šiuo atveju niekas to nepaneigs, – svarbų puslapį. Niekas neabejoja, kokia svarbi žmogui yra sveikata. Juk dažnai sakome – „linkiu tau sveikatos, o visa kita pasieksi pats“. Ją vadiname brangiausiu turtu. Be sveikatos vargu ar įmanoma laimė, ji – vienas iš esminių pilnaverčio gyvenimo pagrindų.

Be sveikatos vargu ar įmanoma laimė, ji – vienas iš esminių pilnaverčio gyvenimo pagrindų.<br>123rf nuotr.
Be sveikatos vargu ar įmanoma laimė, ji – vienas iš esminių pilnaverčio gyvenimo pagrindų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Feb 5, 2015, 6:46 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 2:36 AM

Nuo šiol portale lrytas.lt sveikatos naujienas, informaciją ir patarimus rasite naujame bloke, kuris taip ir vadinasi – „Sveikata“. Tikimės, kad dabar gyvybiškai svarbią informaciją jums pasiekti bus gerokai patogiau, stengsimės, kad ji būtų dar įdomesnė ir praktiškai naudingesnė.

Skyrelyje „Medicinos žinios“ supažindinsime su medicinos srities naujovėmis ir pasiekimais.

„Gyvenu sveikai“ ne be reikalo pakeltas aukščiau už skyrelį „Ligos ir gydymas“ – mūsų giliu įsitikinimu, kur kas lengviau ligų išvengti, nei po to vargti pilnu šaukštu kabinant karčias abejingumo sau pasekmes.

Skyrelyje, pavadintame „Palata nr. 6“, rasite su sveikata susijusias pikantiškas, kartais juokingas, kartais nelabai, naujienas, keistus gydymo metodus, taip pat medicininių anomalijų aprašymus.

„Lietuvos rytas" turi itin didelę rašymo sveikatos klausimais patirtį. Žurnalistės, nuo seno dirbančios „Gyvenimo būde“, kuris apie sveikatą rašo jau 20 metų, savo kompetencija beveik prilygsta medikams. Sukaupti ilgamečiai straipsnių archyvai – neišsenkamas žinių lobynas.

Sveikatos žinių trūksta

Garsūs Lietuvos medikai džiaugėsi, kad lrytas.lt pagaliau išskyrė sveikatą kaip svarbią, atskiro dėmesio nusipelnančią temą. Pasak jų, žinių apie sveiką gyvenseną, ligų prevenciją ir jų gydymą mūsų visuomenei vis dar labai trūksta.

Vilniaus gimdymo namų direktorė, ginekologė Kornelija Mačiulienė kalbėjo skaičiais.

„25-60 metų moterims yra skirta nemokama gimdos kaklelio vėžio patikros programa. Pasitikrinti pagal nemokamą programą atvyksta tiktai 40 proc. iš jų. Su rezidentais darėme moterų apklausą – kodėl jos nesitikrina. Dažniausias atsakymas – jo neturi jokios informacijos“, – sakė K.Mačiulienė.

Moterys nelabai žino ir apie ligų simptomus, nors gydytojams atrodo, kad šiais visuotinio interneto laikais visiems, kas nori, prieinama bet kokia informacija.

„Tokio puslapio atsiradimas būtų labai geras dalykas. Žmonėms trūksta paprasčiausios šviečiamosios medžiagos, informacijos apie medicinines, profilaktines programas“, – aiškino K.Mačiulienė.

Svarbu informacijos kokybė

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų generalinis direktorius akad. prof. Kęstutis Strupas pabrėžė informacijos apie sveikatą kokybės svarbą.

„Žodžio svarba žmogui yra neginčytina. Mums, medikams, dar yra labai svarbu, kad tas žodis nepakenktų pacientui, – sakė profesorius. – Šiandieninėje žiniasklaidoje mes vis dar pasigendame pozityvios, švietėjiškos informacijos, kuri žmogų masintų rūpintis savo sveikata ir džiaugtis gyvenimu“.

Pasak K.Strupo, dabar žmonės yra labai išprusę – daug skaito, daug bendrauja tarpusavyje, jie noriai mokosi saugoti sveikatą, ir ši tendencija medikus džiugina.

„Todėl šviesti visuomenę ir skleisti žinias apie sveikatą, sveikatos mokslus ir pasiekimus, kuriais pelnytai gali didžiuotis ne tik Santariškių klinikų bendruomenė, bet ir visa Lietuva, mes manytume, kad reikia kuo daugiau ir kuo plačiau“, – sakė Klinikų generalinis direktorius.

Klinikų vadovui norėtųsi didesnio visuomenės aktyvumo ligų prevencinių programų klausimais. Todėl, pasak jo, medikų patarimai yra labai laukiami ir sveikintini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.