Stuburo išvaržą Panevėžio chirurgai pašalino per vos 8 mm pjūvį

Nugarą kaustantys stuburo išvaržos skausmai net pačius bailiausius pacientus dažniausiai priverčia gultis ant operacinio stalo. Panevėžio ligoninė viena pirmųjų šalyje ėmė operuoti nauju metodu – pjūvis nugaroje po jo liks dar mažesnis.

Kiek truks pacientui atsigauti po operacijos, priklauso nuo to, kokiu būdu jis operuotas.<br>panskliautas.lt nuotr.
Kiek truks pacientui atsigauti po operacijos, priklauso nuo to, kokiu būdu jis operuotas.<br>panskliautas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Rušėnienė (panskliautas.lt)

Feb 8, 2015, 12:21 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:31 PM

Skausmas smogė nauja jėga

52 metų panevėžietė Gendrutė Mikulskytė ir po jos operuotas 36 metų Valdas Žukauskas iš Pakruojo rajono jau pirmą dieną po sudėtingos stuburo operacijos Panevėžio ligoninėje vaikštinėjo savo kojomis. Anksčiau nežmoniškai kankinęs nugaros skausmas nurimo lyg ranka nuėmus.

Taip atsitiko todėl, kad jie abu tapo pirmais pacientais, kuriems stuburo išvarža buvo operuota nauju metodu.

Operaciją atlikęs neurochirurgas Egidijus Gružas, jam asistavęs kolega Juozas Tvaskus ir Chirurgijos klinikos vedėjas Remigijus Samuolis šį metodą apibūdino medicininiu terminu – visiškai endoskopinė mikrodiskektomija. Tai reiškia, kad stuburo išvarža šalinama per endoskopo darbinį kanalą. Endoskopas – tai vamzdelio pavidalo prietaisas su optine sistema ir šviesos šaltiniu žmogaus ar gyvulio kūno ertmėms tirti, padarius vos 8 mm pjūvį ir minimaliai pažeidžiant audinius

Į reabilitacijos ligoninę Šventojoje jau susiruošusi G.Mikulskytė pasakojo, kad pirmuosius negalavimo simptomus pajuto vasarą – apatinę nugaros dalį nudiegė stiprus skausmas, tirpo ir nevaldoma pasidarė dešinė koja. Moteris nebepajėgusi nueiti net iki klinikos susileisti vaistų.

Šeimos gydytoja G.Mikulskytei skyrė užsiėmimus baseine, masažus, ir skausmas pamažu atlėgo. Kelis mėnesius panevėžietė jautėsi sveika, bet gruodžio viduryje skausmas smogė nauja jėga.

„Aptemo akys, ėmė linkti kojos. Nieko nebemačiau, bet girdėjau, kaip išsigando bendradarbės“, – prisiminė G.Mikulskytė.

Kolegės iškvietė greitąją pagalbą, bet ligonei tebuvo pasiūlyta imti biuletenį.

Matydama, kad sveikata negerėja, G.Mikulskytė kreipėsi pagalbos į neurochirurgą E.Gružą.

Koją vilko lyg svetimkūnį

G.Mikulskytė pasakojo, jog gydytojas paaiškino, kad ji kenčia nuo stuburo išvaržos, ir pasiūlė operaciją nauju būdu – visiškai endoskopinės mikrodiskektomijos metodu.

„Iš pradžių labai išsigandau, nes tai antra operacija mano gyvenime. Bet gydytojas nuramino, kad bus tik mažytis pjūvis“, – pasakojo panevėžietė.

Toje pat palatoje po stuburo operacijos gulinti Vilmanda Macevičienė iš Šiaulių rajono pasiūlė palyginti pjūvius. Jai stuburo išvarža buvo pašalinta įprastu metodu. Išties kryželis G.Mikulskytės nugaroje palyginti visai mažytis su jos likimo draugės siūle.

Sėkmingai susiklosčius G.Mikulskytės operacijai, gydytojas E.Gružas tuo pačiu metodu operavo V.Žukauską.

Vyras pasakojo irgi bandęs iš pradžių gydytis ir vaistais, ir masažais. „Didžiulio skausmo nejaučiau, bet kojos nevaldžiau, vilkdavau lyg svetimkūnį. O dabar galėčiau kad ir į šokius eiti“, – juokėsi V.Žukauskas.

Jis gydytojo neklausinėjo apie operaciją, nes visiškai juo pasitikėjo – E.Gružas yra operavęs jo bičiulį.

Vienintelis vyro prisiminimas – pabudęs po operacijos labai norėjo gerti.

Sėkmę lemia visa komanda

Operaciją naujuoju metodu Panevėžio ligoninės neurochirurgai E.Gružas ir J.Tvaskus atliko vieni pirmųjų šalyje.

Medikai paaiškino, kad išvaržos operacijos atliekamos nuolat, pernai nuo stuburo didžiulio skausmo medikai išgelbėjo daugiau kaip pusę tūkstančio pacientų.

Naujasis metodas ypatingas, nes invazija itin maža, minkštųjų audinių trauma minimali, infekcijos pavojaus beveik nelieka.

Ligonis per operaciją beveik nekraujuoja ir po jos greitai atsigauna.

Chirurgijos klinikos vedėjas R.Samuolis pabrėžė, kad operuojant itin svarbu yra medikų preciziškumas, judesių tikslumas, o operacijos sėkmę lemia ne tik operuojančio gydytojo ir asistento, bet ir anesteziologo, anestezistės, operacinės slaugytojų komandinis darbas.

Instrumentai – trijų milimetrų

Prašomi paaiškinti kuo paprasčiau, kaip vyko šios dvi operacijos, gydytojai papasakojo jų eigą.

Užmigdžius pacientą, jo nugaroje padaromas 8 mm odos pjūvis ir formuojamas kanalas. Specialiu vamzdeliu pasiekiamas ligos židinys. Per tą vamzdelį einanti optinė sistema perduoda padidintą vaizdą į monitorių, o gydytojas medicininiais 3–4 mm instrumentais susmulkina nereikalingus audinius ir juos pašalina.

„Be abejo, gydytojui patogiau dirbti, kai pjūvis didelis, bet po operacijos šiuo metodu abu pacientai jau kitą dieną jautėsi gerai, galėjo vaikščioti“, – kalbėjo R.Samuolis.

Vis dėlto ne visi ligoniai gali tikėtis būti operuojami naujuoju metodu. Pacientai kruopščiai atrenkami pagal ligos pobūdį ir eigą, kurioje stuburo vietoje susidariusi išvarža.

Operacija siūloma tik nebepadedant vaistams ir reabilitaciniam gydymui.

Naujuoju metodu operuoti abu pacientai ligoninėje stebimi savaitę, vėliau šis laikas bus trumpesnis.

Jų laukia 20 dienų reabilitacija.

Domėjosi 9 metus

E.Gružas Panevėžyje dirba trečius metus, prieš tai ligonius jis gydė Klaipėdoje ir Kaune, stažavosi Diuseldorfe (Vokietijoje), Paryžiuje (Prancūzijoje), Trondheime (Norvegijoje) ir turi 28 metų neurochirurgo darbo patirtį. Visiškai endoskopinės mikrodiskektomijos metodu jis domėjosi apie 9 metus.

„Prancūzijoje savo akimis įsitikinau, kad tokiu metodu klinikose galima dirbti, o pernai spalį su 29 metus neurochirurgu dirbančiu J.Tvaskumi stažavomės Vokietijoje, Hernės traumatologijos ir skausmo klinikoje“, – kalbėjo E.Gružas.

J.Tvaskus patikino, kad Vokietijos endoskopinė chirurgija yra aukščiausio lygio, o praktiniams užsiėmimams naudojami lavonai.

Besistažuojančių panevėžiečių medikų darbą stebėjo mokytojai ir koregavo kiekvieną rizikingą judesį.

Neurochirurgai aiškino, kad užsienyje praktiniai užsiėmimai vyksta ir operuojant gyvas kiaules.

Jei metodas naujas, dar tik bandomas, po narkozės atsibudę gyvūnai toliau stebimi. Kitais atvejais – utilizuojami.

Brangūs instrumentai atsipirks

Medikai kalbėjo, kad užsienio klinikose itin stipri materialinė bazė, bet ir Panevėžio ligoninėje taip pat atliekamos modernios neurochirurginės operacijos.

Pavyzdžiui, modernia endoskopine operacine naudojasi įvairūs specialistai – pilvo chirurgai, urologai, ginekologai, kiti specialistai. Kad medikai galėtų šalinti išvaržas visiškai endoskopinės mikrodiskektomijos metodu, specialūs instrumentai buvo įsigyti dalimis.

Pastaroji medicinos priemonių rinkinio dalis kainavo per 200 tūkst. litų. Anksčiau įsigytoji – dar tiek pat.

„Bet palyginus, kiek kainuoja žmogaus sveikata, tai nėra tokie jau didžiuliai pinigai. Kuo dažniau brangiai pirkti instrumentai naudojami, tuo greičiau atsiperka“, – kalbėjo E.Gružas.

Tik, gydytojo nuomone, lietuviai dar niekaip nepripranta laiku pasirūpinti savo sveikata, nebando užbėgti ligai už akių. Turint stuburo išvaržą, skausmas paūmėja ir vėl praeina, bet nešalinant priežasties jis visada sugrįžta. Uždelsus gydymas būna sudėtingesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.