Gera žinia kavos mėgėjams: jų arterijos – švaresnės

Žmonės, išgeriantys per dieną po kelis puodelius kavos, išvengia arterijų užsikimšimo, kuris yra svarbus širdies ligų rizikos veiksnys. Tokį atradimą padarė Korėjos mokslininkai.

Vos tik paliečiamas kavos poveikis širdžiai, iš karto susiduriama su daugybe prieštaringos informacijos.<br>123rf nuotr.
Vos tik paliečiamas kavos poveikis širdžiai, iš karto susiduriama su daugybe prieštaringos informacijos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-05 12:08, atnaujinta 2018-01-11 13:27

Jų tyrimas apėmė daugiau kaip 25 tūkst. dirbančių žmonių, tiek vyrų, tiek moterų, kurių sveikata buvo sistemingai tikrinama darbo vietoje.

Pas žmones, išgeriančius didesnį kiekį kavos – 3-5 puodelius per dieną, – rečiau buvo aptinkama ankstyvų širdies ligų ženklų, pranešė BBC.

Atradimas iš naujo sukėlė diskusijas, kokį poveikį kava daro širdžiai.

Poveikis širdžiai

Vos tik paliečiamas kavos poveikis širdžiai, iš karto susiduriama su daugybe prieštaringos informacijos.

Kai kurie tyrimai piktnaudžiavimą kava priskyrė prie širdies ligų rizikos veiksnių, nes ji didina cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą. Tuo tarpu kiti tyrimai parodo, kad kavos gėrimas gali padėti apsaugoti širdį.

Tačiau įtikinamų įrodymų nei vienu, nei kitu atveju nepateikiama. Pastarasis Korėjos mokslininkų tyrimas, paskelbtas žurnale „Heart“, tik įsilieja į jau vykstančią diskusiją.

Nepaaiškinamas ryšys

Tyrimą atlikdami mokslininkai tikrino dalyvių širdies sveikatą.

Jie ieškojo bet kokių susirgimų arterijose, maitinančiose širdį – vainikinėse arterijose.

Sergant koronarine širdies liga, vainikinės arterijos užsikemša, jų viduje prie sienelių laipsniškai kaupiantis riebalinėms medžiagoms.

Mokslininkai pastebėjo, kad ankstyvas požymis, rodantis, jog gali atsirasti ši liga, gali būti mažytės kalcio sankaupos vainikinių arterijų viduje.

Iš tyrime dalyvavusių korėjiečių nė vienas neturėjo išorinių širdies susirgimų požymių, tačiau daugiau nei kas 10-to iš jų arterijose buvo pastebėtos kalcio druskų sankaupos.

Mokslininkai palygino darbuotojų, prisipažinusių, kad kasdien geria kavą, tyrimų rezultatus, atsižvelgdami į kitus potencialiai širdžiai grėsmę keliančius veiksnius, tokius, kaip rūkymas, fizinis aktyvumas, šeimos istorija ir širdies problemos.

Žmonės, išgeriantys po keletą puodelių kavos per dieną, turėjo mažiau kalcio sankaupų vainikinėse arterijose, nei tie, kurie gėrė daugiau kaip 5 puodelius ar negėrė iš viso.

Pasak tyrimo autorių, patvirtinti šiam faktui ir paaiškinti sąryšiui reikia atlikti tolesnius tyrimus.

Kavoje yra ne tik kofeino, bet ir daugybė kitų sudedamųjų dalių – nėra aišku, kokią naudą ar žalą visos jos teikia organizmui.

Vertinant tyrimo rezultatus dera atsižvelgti, jog jis buvo atliktas Pietų Korėjoje – šios šalies gyventojų gyvenimo ir mitybos įpročiai skiriasi nuo europiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.