Į Vilnių iš Prancūzijos atskraidinta kūdikio širdelė

Santariškėse gydomai mažajai Estrėjai sužibo viltis. Kovo 5-osios pavakarę prie Santariškių nusileido Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sraigtasparnis, gabenantis itin brangią dovaną, – mažą kūdikio širdelę. Niekaip nepavykstant rasti tokio amžiaus donoro Lietuvoje, kūdikio širdis buvo atskraidinta net iš Prancūzijos. Į Vilniaus oro uostą širdelė skraidinta lėktuvu, o iš ten iki Santariškių – Lietuvos pasieniečių sraigtasparniu.

Estrėjai buvo 3 mėnesiai, kai tėvai sužinojo apie jos ligą.<br>V.Balkūno nuotr.
Estrėjai buvo 3 mėnesiai, kai tėvai sužinojo apie jos ligą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, Jurgita Noreikienė

Mar 5, 2015, 4:06 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 12:30 PM

Skrido per pūgą

Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM donorystės koordinatorius iš Prancūzijos sulaukė skambučio apie donorinę širdį sulaukė naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, 01 val. 07 min.

Siaučiant pūgai, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų kardiochirurgų komanda privačios aviakompanijos lėktuvu ankstų ketvirtadienio rytą buvo nuskraidinta į Prancūzijos donorinę ligoninę eksplantuoti (paimti) donoro širdies.

Vos paėmusi donoro širdį, medikų brigada tuo pačiu lėktuvu grįžo į Vilnių: kelionė užtruko 9,5 valandos – skrydis pirmyn ir atgal, eksplantacijos procesas, kelionės iš oro uostų Prancūzijoje ir Lietuvoje.

Nacionalinio transplantacijos biuro atstovai teigia, kad dėl itin prastų oro sąlygų (gausaus snygio) kone iki paskutinės akimirkos nebuvo aišku, ar VSAT sraigtasparnis iš Paluknyje (Trakų r.) esančios bazės galės pakilti.  Biuro darbuotojai buvo numatę alternatyvą – donorinį organą iš Vilniaus oro uosto galėjo gabenti kelių policijos ekipažų lydimas greitosios pagalbos automobilis.

Tačiau pavyko, kaip suplanuota – Vilniaus oro uoste nusileidžiančio lėktuvo jau laukė tokiais ekstremaliais atvejais į pagalbą gydytojams transplantologams atskubantis VSAT sraigtasparnis.

Sraigtasparnis „Eurocopter EC135“ prie Santariškių klinikų esančiame transporto žiede nutūpė 16 val. 20 min. Dar gerokai prieš nusileidžiant orlaiviui eismas prie transporto žiedo buvo sustabdytas. Prie transporto žiedo atskraidinamo donorinio organo laukė greitosios pagalbos automobilis.

Sraigtasparnis leidosi žiede, nes kol prie ligoninės nėra įrengta aikštelės orlaiviams nutūpti, donorinius organus atgabenantys lėktuvai leidžiasi minėtame transporto žiede. Iš čia donorinis organas greitosios pagalbos automobiliu per kelias minutes buvo nugabentas į Santariškių klinikas.

Kai vyksta donorystės ir transplantacijos procesas, kiekviena minutė yra aukso vertės. Tokiu atveju į pagalbą gydytojams transplantologams atskuba ne tik policijos ekipažai, bet oro keliu ir VSAT arba Karinių oro pajėgų (KOP) sraigtasparniai.

Buvo svarbi kiekviena minutė, nes maksimalus širdies išemijos laikas – penkios valandos. Per tiek laiko širdis turi būti perkelta iš donoro krūtinės į recipiento kūną.

KOP Aviacijos bazės sraigtasparnių eskadrilės pilotai Transplantacijos biurui talkinti gabenant donorinius organus pradėjo 2001 metais – tuomet su jais buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Su VSAT tokia sutartis pasirašyta 2011 metais. Nuo to laiko sraigtasparniai su donoriniais organais skrido daugiau nei 50 kartų.

Mergaitės operacija prasidėjo vakare. Operuoti ėmėsi labiausiai patyrę vaikų širdelių chirurgai – Virgilijus Tarutis ir Virgilijus Lebedkevičius.

Kiek daugiau nei metukų mergytės gyvybę palaikė prijungta dirbtinė širdis – jos pačios širdelė dėl ligos buvo padidėjusi – kaip suaugusiojo.

Prancūzai jau seniai žadėjo, kad radę tinkamą donorą širdį be eilės perduotų lietuvei mergaitei.

Lietuvoje donorų vaikų būna itin retai – vos 1 – 2 per metus. Kai donorinio organo laukia vaikai, paieška visada vyksta ir už Lietuvos ribų. Šiuo metu skubios transplantacijos laukia 3 vaikai.

Kodėl širdis atgabenta iš Paryžiaus?

Biuras primena, kad kai ieškoma donorinio organo skubios transplantacijos laukiantiems pacientams ir jis neatsiranda Lietuvoje, kreipiamasi į užsienio šalis – į Eurotransplant organizaciją, visas ES šalis.

Ypač sudėtinga situacija su donorais-vaikais. Lietuvoje donorų vaikų būna itin retai – vos 1 – 2 per metus. Kai donorinio organo laukia vaikai, paieška visada vyksta ir už Lietuvos ribų. Šiuo metu skubios transplantacijos laukia 3 vaikai.

Šis atvejis unikalus, nes skubios širdies transplantacijos procesas buvo koordinuojamas dviejose šalyse. Biuro koordinatoriui iš anksto reikėjo numatyti visas galimas problemas, rasti jų sprendimo būdus, atlikti daugybę specifinių procedūrų, kad donorinės širdies atgabenimas į Lietuvą įvyktų kuo sklandžiau ir operatyviau.

Transplantacijos procesas ypač sudėtingas dėl būtinos greitos logistikos: širdis nuo paėmimo iš donoro iki transplantacijos pabaigos turi pradėti plakti vėliausiai per penkias valandas.

Liga – mįslė medikams

Sunki Estrėjos liga – mįslė ne tik gydytojams, bet ir jos motinai. Motina Dalia Jančiauskienė „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad nėštumas buvo normalus, nebuvo jokių ženklų, kad vaisiui gali vystytis širdies liga. Mergaitė gimė normalaus svorio.

Apie naujagimės širdies raumens ligą tėvai sužinojo, kai ji sulaukė trijų mėnesių.

„Duktė sunkiai serga, jai tenka ištverti daug skausmo, nes leidžiamos injekcijos, dažnai atliekami tyrimai, imamas kraujas“, – kalbėjo Estrėjos tėvas Darius Jančiauskas.

Kiekviena nauja dukters diena jam atrodė kaip didelis laimėjimas. Vyras neabejojo – sulaukus tinkamo donoro laimė užsuks ir į jo šeimą.

Estrėjos širdies raumuo yra labai nusilpęs, todėl ligoninėje gydoma mergaitė buvo dažnai perkeliama į reanimaciją.

Širdies raumens ligos yra klastingos, todėl vaisiui vystantis galima ir neįtarti tokios bėdos. Gimus kūdikiui širdis ima silpti pamažu.

Nėra vieno atsakymo, kodėl širdies liga užklumpa naujagimį. Tai gali būti susiję su genetiniu polinkiu, įvairiais kitais veiksniais.

„Dažniausiai tėvams atrodo, kad vaikas gimė sveikas, normaliai vystėsi, nė vienas medikas nieko nepastebėjo. Iš tikrųjų taip gali būti, nes simptomai atsiranda pamažu.

Kai prasideda dusulys, kvėpavimo sutrikimai, tai jau rodo, kad yra širdies veiklos nepakankamumas“, – sakė Vilniaus universiteto Santariškių klinikų vaikų kardiologė medicinos mokslų daktarė Rita Sudikienė.

Kai širdis tiek nusilpsta, kad beveik nesugeba susitraukti, išryškėja širdies nepakankamumo požymiai. Tuomet menkiausia infekcija gali būti mirtinai pavojinga, nes dėl to paūmėja liga.

Kreipėsi į užsienio šalis

Širdies persodinimo operacijos šiuo metu Lietuvoje laukia ne tik Estrėja, bet ir dar du maži vaikai.

Suaugusių donorų organai negali būti persodinami kūdikiams, tad tokios operacijos itin retos. Pernai Lietuvoje buvo tik vienas galimas donoras vaikas, tačiau jo tėvai nesutiko paaukoti organų transplantacijai.

Dėl skubios širdies persodinimo operacijos, būtinos Estrėjai, Nacionalinis transplantavimo biuras jau kreipėsi į visas Europos Sąjungos valstybes. Į šį kreipimąsi atsakė 9 šalys.

Daugelis šalių nepriima recipientų, ligonių, kuriems būtina persodinti kokį nors organą, iš kitų valstybių. Donoro organas perleidžiamas pacientui iš užsienio tik tada, kai nėra recipiento savoje šalyje.

Pagalbą apsunkina ir tai, kad donoro širdį reikia persodinti per ribotą laiką. Ją gabenant iš tolimesnės šalies į Lietuvą sugaištama nemažai brangių valandų.

Persodino širdį trijų mėnesių kūdikiui

Santariškių klinikos – vienintelė gydymo įstaiga Baltijos šalyse, kur vaikams persodinama širdis. 2012-ųjų birželį Santariškių klinikose buvo atlikta širdies transplantacija vos 4 kilogramus sveriančiam 3 mėnesių kūdikiui.

Šiai operacijai vadovavo Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centro širdies chirurgas V.Tarutis.

„Mūsų centre operuojami sudėtingiausiomis širdies ligomis sergantys vaikai, tačiau toks atvejis – pirmas. Šiam kūdikiui labai anksti diagnozuotas ketvirtojo laipsnio širdies nepakankamumas. Nuo pat pirmos gyvenimo dienos iki transplantacijos jis buvo gydomas mūsų ligoninėje“, – sakė V.Tarutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.