Po sėkmingos kūdikio širdelės transplantacijos – nuoširdi padėka

Iš Prancūzijos ketvirtadienį atskraidintos kūdikio širdelės persodinimas mažajai vienų metų Estrėjai baigėsi sėkmingai. Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos nuoširdžiai padėkojo visiems, prisidėjusiems prie sėkmingo donorystės ir transplantacijos proceso.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-06 11:11, atnaujinta 2018-01-11 11:01

Iš Prancūzijos atskraidintą donoro širdelę transplantacijos laukusiai vienų metų lietuvaitei kovo 5-ąją Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose persodino garsių chirurgų Virgilijaus Taručio ir Virgilijaus Lebedkevičiaus vadovaujama komanda.

Darnus ir profesionalus visų procese dalyvavusių specialistų darbas lėmė, kad nuo donoro širdelės paėmimo iki persodinimo į mažosios recipientės krūtinę praėjo 4 val. 55 min. – tiek, kiek ir gali trukti vadinamosios šaltosios išemijos laikas (iki 5 val.).

„Visų pirma AČIŪ tariame vienerių metų donoro iš Prancūzijos tėveliams, kurie po vaikui konstatuotos smegenų mirties sutiko paaukoti jo organus donorystei.

AČIŪ Prancūzijos kompetentingos institucijos, atsakingos už donorystės ir transplantacijos proceso koordinavimą (Agence de la biomédecine Direction Médicale et Scientifique), atstovei Candide Font-Sala. Jos pastangų ir rūpesčio dėka į Prancūzijos laukiančiųjų transplantacijos sąrašą buvo įtraukta mažoji Lietuvos pacientė, o atsiradus tinkamam donorui, jo širdis pasiūlyta Lietuvai.

AČIŪ privačiai aviakompanijai CHARTER JET, kurios lėktuvas ankstų ketvirtadienio rytą siaučiant smarkiai pūgai iš Vilniaus oro uosto kardiochirurgų komandą nuskraidino į Prancūziją eksplantuoti (paimti) donoro širdies ir parskraidino brangią dovaną į Vilnių.

AČIŪ Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sraigtasparnių pilotams, kurie orlaiviu „Eurocopter EC135“ donoro širdelę per 5 minutes iš Vilniaus oro uosto atskraidino į Santariškių klinikas. Ekstremaliais atvejais VSAT sraigtasparnių pilotai Biurui organų transplantacijos procese talkina nuo 2011 metų, gabendami organus oro keliu ir taip sutaupydami brangų laiką.

AČIŪ policininkams, kaip visada tokiais atvejais užtikrinusiems sklandų ir operatyvų donoro širdelės perdavimą gydytojams transplantologams. Paryčiais policijos ekipažas medikų komandai padėjo skubiai pasiekti Vilniaus oro uostą. Beje, jei oro sąlygos nebūtų leidusios iš Vilniaus oro uosto pakilti VSAT sraigtasparniui, policijos ekipažai darbo dienos pavakarę budėjo prie oro uosto vartų ir buvo pasiryžę iki Santariškių lydėti greitosios pagalbos automobilį su brangiu kroviniu.

AČIŪ profesionaliai Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centro medikų komandai, dėjusiai visas pastangas, kad organo paėmimas Prancūzijos ligoninėje ir transplantacija Vilniuje įvyktų sklandžiai“, – dėkojo Transplantologijos biuro atstovai. Unikalus atvejis

Šis donorystės ir transplantacijos procesas buvo išskirtinis, nes pirmą kartą donoro širdis, kurios išemijos laikas yra vos penkios valandos, į Lietuvą buvo atskraidinta iš taip toli – iš Prancūzijos.

Kad procesas vyktų kuo sklandžiau ir operatyviau, Biuro specialistai jau iš anksto buvo numatę visą nuoseklų veiksmų planą, tačiau visų detalių ir greitai besikeičiančių aplinkybių nebuvo įmanoma numatyti.

Transplantacijos biuro koordinatorės Renata Aužbikenė ir jai talkinusi Miglė Gudynaitė profesionaliai atliko savo pareigas, suderino visus darbus, kurių specifika yra šiek tiek skirtinga Lietuvoje ir Prancūzijoje.

Šį koordinatorių darbą ir viso Biuro pastangas puikiai įvertino šiomis dienomis Amsterdame (Nyderlandai) vykstančio tarptautinio projekto, kuriame aptariami organų mainų tarp valstybių klausimai, dalyviai. Šiame susitikime dalyvauja ir Biuro vadovybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.