Už išgelbėtą vaiko gyvybę medikai dėkojo ir žiniasklaidai

Kelias dienas VšĮ Kauno klinikinėje

Už išgelbėtą trijų su puse metukų Evitos gyvybę mažylės mama dėkoja medikams ir žiniasklaidai.<br>P. Mantauto nuotr.
Už išgelbėtą trijų su puse metukų Evitos gyvybę mažylės mama dėkoja medikams ir žiniasklaidai.<br>P. Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 6, 2015, 10:07 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 11:01 AM

Pasak VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjo Dariaus Varaškevičiaus, mergaitė į skyrių buvo paguldyta antradienį, o ketvirtadienį jau perkelta į bendrą skyrių.

Neeilinis meningokokinės infekcijos atvejis kaip reikiant išgąsdino mažametės mergaitės mamą. Ji pasakojo, kad dar antradienį per televizijos žinias pamatė reportažą apie meningokokinės infekcijos atvejį Švenčionyse (deja, pasibaigusį tragiškai).

Tuo metu ji svarstė, kas galėjo nutikti ir jos dukrai, kai reportaže buvo paskelbta, jog vieni iš meningokokinės infekcijos simptomų – hemoraginis bėrimas ir aukštas karščiavimas. Mama skubiai kreipėsi į Kėdainių medikus, kurie mergaitę persiuntė į VšĮ Kauno klinikinę ligoninę.

Kauno klinikinės ligoninės gydytojai iš karto įtarė meningokokinę infekciją. Sunkios būklės ligonė buvo stacionarizuota intensyvios terapijos skyriuje. Po tyrimų jai diagnozuotas pūlingas meningitas.

„Nedelsiant pritaikėme prieššokinį ir antibakterinį gydymą, mažametės būklė pagerėjo. Iš intensyvios terapijos ją perkėlėme į bendrą skyrių“, – kalbėjo D.Varaškevičius.

Gydytojas taip pat pabrėžė labai svarbų faktą šioje, sėkmingai pasibaigusioje, istorijoje. „Nors žiniasklaida dažnai kritikuojama, bet informacinė ir šviečiamoji jos misija šiuo atveju faktiškai išgelbėjo gyvybę. Niekas nežino, kaip viskas būtų pasibaigę, jei apie ligos simptomus žiniasklaida nebūtų pranešusi, nes meningokokinė infekcija po organizmą neretai išplinta žaibiškai ir kiekviena minutė tampa itin svarbi“, – akcentavo D.Varaškevičius.

Meningokokinė infekcija yra itin pavojinga ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas (hemoraginis bėrimas, t. y. kraujosrūvos). Kasmet nuo šios ligos VšĮ Kauno klinikinėje ligoninėje yra pagydoma 9-16 pacientų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.