Svarstoma kompensuoti dar du vaistus nuo inkstų vėžio

Kovą minint kovos su inkstų vėžiu

Šiuo metu inkstų ląstelių vėžiui gydyti yra kompensuojami sutinibas, pazopanibas ir interferonas alfa.<br>V.Balkūno nuotr.
Šiuo metu inkstų ląstelių vėžiui gydyti yra kompensuojami sutinibas, pazopanibas ir interferonas alfa.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-03-18 14:45, atnaujinta 2018-01-09 14:53

„Onkologinių ligų prevencija ir kontrolė – viena prioritetinių sveikatos apsaugos sričių. Labai svarbu, kad žmonės turėtų galimybę gydytis aukščiausius Europos reikalavimus atitinkančiais kompensuojamais vaistiniais preparatais. Nuolat svarstomi naujai siūlomi preparatai ir nustatomos jų terapinės bei farmakoekonominės vertės. Šiemet numatyta skirti per 5,8 mln. eurų inovatyviems vaistams įsigyti. Pavyzdžiui, vien pernai privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto išlaidos kompensuojamiesiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms inksto ląstelių piktybiniam navikui gydyti sudarė beveik 4 mln. eurų“, – tikino ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Šiuo metu inkstų ląstelių vėžiui gydyti yra kompensuojami sutinibas, pazopanibas ir interferonas alfa. Papildomai kompensuoti svarstoma naujus vaistinius preparatus: aksitinibas (Inlyta) ir everolimusas (Afinitor).

Pasak ministrės R.Šalaševičiūtės, kovoje su inkstų vėžiu ne mažiau svarbu gilinti sveikatos priežiūros specialistų žinias, atnaujinti įstaigų infrastruktūrą, turimą diagnostinę ir gydomąją įrangą, diegti šiuolaikiškas priemones.

„Pernai buvo patvirtinta Nacionalinė vėžio profilaktikos ir kontrolės 2014-2025 metų programa – visapusiškas strateginis dokumentas, skirtas valdyti onkologines ligas. Iki kitų metų pabaigos numatyta diegti sveikatos priežiūros modelius, integruojančius pirminės asmens sveikatos priežiūros ir visuomenės sveikatos paslaugų teikimą“, – teigė R.Šalaševičiūtė.

Vėžio profilaktikos ir kontrolės programoje taip pat planuojama specializuotų asmens sveikatos priežiūros dėl onkologinių ligų paslaugų teikimo plėtojimas jau esančiose sveikatos priežiūros įstaigose – universitetų ligoninėse – VUL Santariškių klinikose ir LSMUL Kauno klinikose, valstybiniame mokslinių tyrimų institute – Nacionaliniame vėžio institute ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, Respublikinėse Šiaulių bei Panevėžio ligoninėse.

Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 700 naujų inkstų vėžio susirgimo atvejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.