Medikai apmokė skautus, kaip elgtis ištikus gatvių neramumams

Trečiadienio pavakare VšĮ Kauno klinikinės ligoninės reanimatologai pirmą kartą surengė skubios medicininės pagalbos mokymus patriotiškiausiai Lietuvos jaunuomenės daliai – skautams. Nors panašūs mokymai kainuoja itin brangiai ir reikalauja daugybės inventoriaus bei kitos edukacinės įrangos, VšĮ Kauno klinikinės ligoninės gydytojai neatsisakė padėti į juos besikreipusiems jūrų skautijos „Divytis“ kadetams.

Jūrų skautai vieni kitiems tvarstė „žaizdas“ ant riešo, kelio sąnario, mokėsi kaip teisingai sutvarstyti sužalotą galvą arba medžio šaka sužeistą akį.<br>G.Stanišausko nuotr.
Jūrų skautai vieni kitiems tvarstė „žaizdas“ ant riešo, kelio sąnario, mokėsi kaip teisingai sutvarstyti sužalotą galvą arba medžio šaka sužeistą akį.<br>G.Stanišausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-19 10:56, atnaujinta 2018-01-09 12:45

Medikus pirmiausiai nustebino gana neįprastas jūrų skautų prašymas – jie tikino, jog norėtų būti geriau pasirengę galimiems neramumams, atsižvelgiant į jau beveik vienerius metus liepsnojantį karą Ukrainoje.

„Vyresniems jūrų skautams ir jų vadovams nestinga motyvacijos geriau pasiruošti galimiems neramumams, o papildomai apmokyti mūsų vadovai ir vyresnieji mokiniai po šių mokymų savo gebėjimus galėtų pritaikyti apmokydami jaunesniuosius jūrų skautus“, – taip kreipimesi į ligoninę rašė jūrų skautijos „Divytis“ vadovas Algimantas Malkevičius.

Jo teigimu, skautai turi įgiję tik fragmentines, daugiausia teorines skubios pagalbos teikimo žinias. „Akivaizdu, kad pirmosios medicininės pagalbos teikimo įgūdžių Lietuvoje gali prireikti, jei įvykiai Ukrainoje pakryptų sunkiai prognozuojama kryptimi, todėl mes turime būti pasirengę net ir blogiausiam scenarijui“, – tikino A.Malkevičius.

Ir nors gydytojai trumpai papasakojo, kad, pavyzdžiui, karo lauke gaivinti žmogaus negalima (galima tik stabdyti kraujavimą), vis dėlto jiems labiau rūpėjo, kad skautai būtų pasirengę suteikti pirmąją pagalbą kur kas įprastesnėmis aplinkybėmis – nelaimei ištikus gatvėje ar stovyklaujant.

„Jei šių mokymų dėka bus išgelbėta bent viena gyvybė, išsaugota sveikata, manysime, jog pareigą atlikome“, – pabrėžė VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos II skyriaus vedėjas anesteziologas reanimatologas Kazimieras Vieželis.

Kaip teikti pagalbą skautus apmokė ligoninės anesteziologė reanimatologė ir Krizių tyrimo centro instruktorė Olga Suchadolskienė.

Maždaug 14-16 metų skautai ir vyresnieji jų vadovai mokėsi, kaip teisingai sustabdyti kraujavimą, kaip sutvarstyti sužeistą galvą ar akį, kaip padaryti įtvarą įvairių lūžių atvejais ar naudotis defibriliatoriumi.

Sutvarstę vieni kitus skautai nevengė ir papramogauti: daugelis jų išmaniaisiais telefonais fotografavosi vadinamosioms asmenukėms.

„Išties džiugu, kad skautai žingeidūs, kupini patriotiškumo ir atjautos, bet tokiems mokymams dviejų valandų per mažai. Paprastai panašūs mokymai rengiami tris dienas nuo ryto iki vakaro. Be to, gal ir ne ligoninės paskirtis mokyti teikti pirmąją medicininę pagalbą, bet šiuo atveju nepriimti skautų negalėjome“, – pridūrė O.Suchadolskienė.

Gydytojų patirtis rodo, kad skautai pasaulyje paprastai yra mokomi pradinio gaivinimo ir skubios pagalbos teikimo pagrindų, o jų mokyti reikėtų jau 11 metų vaikus.

Šiems mokymams specialius manekenus ir dalį inventoriaus paskolino Krizių tyrimo centras. Medikai skautams pirmosios medicininės pagalbos užsiėmimus surengė po darbo valandų.

Skautai dėl panašių mokymų artimiausiu metu ketina kreiptis į karo medikus. Lietuvoje veikia iš viso vienuolika skautų organizacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.