Pavojus: echoskopija nėštumo pradžioje gali pakenkti kūdikiui

Gydytojai teigia, kad pirmosiomis 10 nėštumo savaičių nereikėtų piktnaudžiauti echoskopijos tyrimais. Dar negimusio vaiko ultragarsinės nuotraukos neturėtų būti daromos be rimtos medicininės priežasties. Nors tėvai itin džiaugiasi tokiais paveiksliukais, Didžiosios Britanijos Karališkoji akušerių ir ginekologų kolegija pasisako prieš tokį vis madingesniu tampantį elgesį. Jie mano, kad ultragarsas – aukšto dažnio garso bangos – gali pakenkti dar negimusiam vaikui.

Ultragarsinės nuotraukos vis dažniau daromos be rimtos priežasties.<br>123rf nuotr.
Ultragarsinės nuotraukos vis dažniau daromos be rimtos priežasties.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2015, 3:34 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:33 AM

Tai nėra moksliškai įrodyta, bet reikėtų laikytis visų atsargumo priemonių, rašo „Daily Mail“.

Christophas Leesas, pagrindinis straipsnio apie galimą echoskopijos žalą embrionui autorius, rašė apie pirmas 10 dar negimusio vaiko savaičių.

Jis teigė, kad tokio amžiaus embrionui tyrimai ultragarsu turėtų būti atliekami tik tada, jei medikai nustatė galimą problemą. Tokiomis aplinkybėmis procedūra būtų pateisinama.

Tačiau vis daugiau klinikų siūlo tėvams padaryti ultragarsinių embriono nuotraukų prisiminimui.

Echoskopija yra itin svarbi, jei įtariama, kad embrionui ne viskas gerai, – sakė C.Leesas. – Tokiu atveju nėra prasmės svarstyti, ar tyrimai ultragarsu saugūs.

Tačiau ultragarsinės nuotraukos vis dažniau daromos be rimtos priežasties, todėl turėtume susimąstyti, kad tai gali padaryti ilgalaikės žalos vaikui. Embrionas pirmomis savaitėmis yra labiausiai pažeidžiamas.“

Galima atlikti medicininiais tikslais

JAV Maisto ir vaistų administracija davė panašų patarimą gruodžio mėnesį. Jie teigė, kad reiktų vengti bereikalingų echoskopijų bet kurios nėštumo stadijos metu.

C.Leesas teigia, kad vienas ultragarso pavojų – kaitinimo efektas. Placenta jį sumažina, kai embrionui būna daugiau, nei 10 savaičių.

Mokslininko nuomone, suvenyrines nuotraukas saugiausia daryti, kai dar negimusiam vaikui yra daugiau nei 20 savaičių.

Straipsnyje kalbama apie skirtingus tyrimo ultragarsu metodus, įskaitant labiausiai paplitusį B tipo tyrimą bei Doplerio echoskopiją.

Doplerio echoskopijos metu išskiriamos bangos daug intensyvesnės, todėl ši rūšis išvis nerekomenduojama pirmomis 10 savaičių.

Taip pat yra daug norinčiųjų ankstyvosiomis nėštumo stadijomis atlikti 3D ir 4D echoskopijas.

4D echoskopijoms naudojamos dar intensyvesnės ultragarso bangos, be to, skenavimas trunka ilgiau. Šis metodas jaunam embrionui neturėtų būti taikomas tik dėl suvenyrinių nuotraukų ar vaizdo įrašų.

Sadafi Ghaem-Maghami'o iš Karališkosios akušerių ir ginekologų kolegijos nuomone, dėl klinikinių priežasčių naudojama B tipo echoskopija turi daugiau pliusų, nei minusų, net jei embronui dar nėra 10 savaičių.

„Mes į echoskopiją žiūrime atsargiai, atskleidžiame visus galimus pavojus, kad moterys prieš priimdamos sprendimus būtų informuotos, – sakė vyras. – Taip pat pabrėžiame, kad echoskopijas atliekantis personalas žino, kaip procedūrą atlikti saugiai.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.