Lūžis medicinoje: pirmąkart Europoj persodinta neplakanti širdis

Jungtinės Karalystės chirurgai atliko unikalią transplantaciją – pacientui persodino neplakančią donoro širdį. Paprastai būna persodinamos širdys tų žmonių, kurių smegenys jau mirusios, bet širdis dar tebeplaka. Šiuo atveju organas paimtas iš donoro po to, kai jo širdis ir plaučiai jau buvo nustoję funkcionuoti.

Papvorto medikai atlieka operciją H.Ulucanui.<br>Papvorto ligoninės nuotr.
Papvorto medikai atlieka operciją H.Ulucanui.<br>Papvorto ligoninės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2015, 4:56 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 3:09 AM

Tai – pirmoji tokia operacija Europoje, rašo „Daily Mail“.

Širdis buvo persodinta 60-mečiui Londono gyventojui Huseyinui Ulucanui. Operacija jam atlikta kovo pradžioje Papvorto ligoninėje netoli Kembridžo miesto. 2008 m. vyras patyrė infarktą. „Iki operacijos mano gyvenimas buvo nekokybiškas. Dabar sulig kiekviena diena jaučiuosi vis stipresnis“, – džiaugėsi recipientas.

Pasak medikų, H.Ulucanas po transplantacijos sveiko labai sparčiai, reanimacijoje pragulėjo tiktai keturias paras – jam jau leista išvykti namo.

Donorų problema aktuali ne tik Lietuvoje, bet ir Didžiojoje Britanijoje. Tikimasi, kad atsiradus galimybei persodinti ir nebeplakančias donorų širdis, širdies transplantacijų Didžiojoje Britanijoje padaugės 25 proc., bus išsaugota šimtai gyvybių.

Pirmoji pasaulyje nebeplakančios širdies transplantacija buvo atlikta pernai Australijoje, Sidnėjaus Šv. Vincento ligoninėje.

Iki tol iš donorų nebeplakančia širdimi būdavo paimamai ir transplantuojami inkstai, kepenys, bet tik ne širdis, baiminantis, kad nustojusi plakti ji bus pažeista. Australijos kardiochirurgai transplantavo širdį, kuri į specialią dėžę buvo įdėta, nustojusi plakti prieš 20 minučių.

Tai buvo padaryta, naudojant vadinamąją „Organų priežiūros sistemą“ („Organ Care System“) – „širdies dėžę“, kurioje donoro širdis prijungiama prie sterilios kraujo cirkuliacijos. Tai atstato širdies ritmą ir išlaiko ją šiltą. Taip sumažėja neigiamas poveikis anksčiau įprasto metodo laikyti donoro širdį lede.

„Širdies dėžė“ leidžia reanimuoti ir išlaikyti širdį, kol bus pasiruošta ją įsodinti recipientui. Kol kas nėra pranešta, prieš kiek laiko buvo nustojusi plakti Papvorto ligoninėje persodinta širdis.

Mirusio donoro organizme atstačius širdies funkciją, medikai 50 minučių ją stebėjo, tirdami ultragarsu, ir tik tada patvirtino, kad galima transplantuoti.

Tada širdis buvo išimta iš donoro ir įdėta į „širdies dėžę“, kurioje ji plakanti buvo laikoma tris valandas, kol buvo įdėta recipientui.

Sekite sveikatos naujienas per „Facebook“! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.