Medikų stebuklas: išgelbėjo paauglį, kuriam buvo likę 3 valandos

„Mama, ar aš mirsiu?“ – tokius savo trylikamečio sūnaus pasakytus žodžius prisimena jonavietė Elvyra Petrauskienė. Šių metų Velykos šeimai – ir nelaimė, ir dviguba šventė. Jonavos ir Kauno medikai, sako jonavietė, jų trylikos metų sūnų išgelbėjo nuo mirties. Meningokokinė infekcija. Tokią sūnaus diagnozę išgirdusi jonaviečių šeima tik po visko suprato – sūnus jau gali švęsti antrąjį savo gimtadienį.

Greita medikų reakcija išgelbėjo paciento gyvybę.<br>G.Šiupario nuotr.
Greita medikų reakcija išgelbėjo paciento gyvybę.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė, jonavoszinios.lt

2015-04-08 11:58, atnaujinta 2018-01-07 08:08

Prieš ilgąjį savaitgalį – temperatūra

Išgelbėti užsikrėtusius šiuo virusu žmones medikams pavyksta retai – ūmi liga kiek daugiau nei per parą gali baigtis mirtimi.

„Negana to, medikai ne tik išgelbėjo sūnų nuo blogiausio, tačiau jam liga nepažeidė jokių vidaus organų – vaikas visiškai pasveiks, nebus jokių pasekmių“, – sakė E.Petrauskienė.

Prieš pat ilgąjį Velykų savaitgalį E.Petrauskienės sūnui pakilo temperatūra. Moteris kartu su sutuoktiniu iš vakaro sūnui sugirdė vaistus.

„Temperatūra buvo aukšta, tačiau pagalvojome, kad tai gali būti angina. Iš ryto aš išėjau į darbą, namuose liko vyras. Sūnui temperatūra buvo nukritusi. Galva buvo šilta, tačiau aukštos temperatūros nebuvo. Kiek vėliau, apie devintą ryto, ji vėl sukilo“, – pasakojo E.Petrauskienė.

Kadangi artėjo ilgasis savaitgalis, sutuoktiniai nutarė kreiptis į šeimos gydytoją, Rimkų pirminės sveikatos priežiūros centre dirbančią Loretą Jonušienę.

„Galvojome, kad artėja ilgasis savaitgalis, namuose nėra antibiotikų. Nors sūnų apžiūrėjau pati, tačiau jokių įtartinų spuogelių, bėrimo, kurie ir būdingi šiai infekcijai, nepastebėjau. Be to, vaikas skundėsi stipriais galvos skausmais. Maniau, kad tai – nuo aukštos temperatūros“, – sakė E.Petrauskienė.

Tačiau Rimkų pirminės sveikatos priežiūros centre vaiką apžiūrėjusiai šeimos gydytojai kilo įtarimų.

„Ji sakė, kad yra spuogelių, tačiau jie gali būti ir vadinamieji paauglystės spuogai. Dėl visa ko medikė rekomendavo kreiptis į ligoninės vaikų priėmimo skyrių“, – pasakojo jonavietė.

Iš Jonavos pervežė į Kauną

Sutuoktiniai su sūnumi nuvyko į Jonavos ligoninės vaikų priėmimo skyrių. Čia juos priėmė gydytoja Jolanta Gasienė.

„Gydytojai taip pat kilo įtarimų dėl meningokokinės infekcijos. Spuogai buvo jau didesni. Iš karto sūnui buvo paimtas kraujas, pastatyta lašinė. Medikai jau beveik neabejojo, kad tai – ši infekcija“, – sakė E.Petrauskienė.

Pasak jonavietės, trylikos metų sūnus taip pat suprato, kas vyksta – apie šią ligą ne kartą buvo rodyti televizijos reportažai.

„Jis paklausė, ar mirs“, – prisiminė mama.

Netrukus vaikas greitosios pagalbos automobiliu pervežtas į Kauno 2-ąją ligoninę.

„Viskas vyko labai greitai. Kai mus nuvežė į Kauną, sūnus pats jau negalėjo paeiti – jam stipriai skaudėjo kojų raumenis. Todėl iš greitosios pagalbos automobilio iki skyriaus jis buvo nuvežtas su ratukais“, – pasakojo pašnekovė.

Apžiūrėję vaiką medikai patvirtino diagnozę – meningokokinė infekcija. Netrukus vaikas buvo pervežtas į reanimacijos skyrių.

Buvo likusios trys valandos

„Vaikas buvo pajungtas prie medicininių aparatų, o mus medikai nuolat informuodavo, kas vyksta, kas daroma.

Buvo atlikti visi vidaus organų tyrimai – paaiškėjo, kad niekas nėra pažeista, ir spėjome laiku atvykti į gydymo įstaigą. Kiek vėliau medikai pasakė – jums buvo likusios tik trys valandos. Iki ko? Iki rimtesnių komplikacijų, iki mirties“, – kalbėjo E.Petrauskienė.

Jonavietė pasakojo, kad patys medikai džiaugėsi išgelbėta vaiko gyvybe – mat istorijų su laiminga pabaiga, užsikrėtus meningokokine infekcija, būna mažai. Kauno 2-osios ligoninės reanimacijos skyriuje trylikametis gulėjo dvi paras. Dabar berniukas jau perkeltas į bendrąjį skyrių ir netrukus važiuos namo.

Pasak E.Petrauskienės, už tai, kad jie turi sūnų, jie dėkingi visiems medikams – pradedant šeimos gydytoja ir baigiant Kauno medikais.

„Mes medikų visko klausinėjome, nes patys nežinome, kas vyksta. Visi suteikė visą reikalingą informaciją. Gydytojai ir seselės nuolatos ateidavo į palatą, buvo iškviestas ir skyriaus vedėjas. Visi jie buvo labai kantrūs. Atrodo, kad apie šią ligą visuomenė žino daug, tačiau kai tai nutinka tavo šeimoje, supranti, kad dar daug ko nežinai. Mes laimingi, kad turime sūnų, ir kad galime švęsti jo antrąjį gimtadienį“, – kalbėjo E.Petrauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.