Lenkijos medikai padarė stebuklą, gelbėdami neišnešiotą kūdikį

Lenkijoje smarkiai

Kamilio atveju nebuvo kito pasirinkimo, tik mėginti prijungti jį prie dirbtinių inkstų aparato.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kamilio atveju nebuvo kito pasirinkimo, tik mėginti prijungti jį prie dirbtinių inkstų aparato.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 10, 2015, 11:49 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:49 AM

Mažylis Kamilis, atėjęs į pasaulį 15 savaičių per anksti, vos nenumirė nuo organų nepakankamumo, praėjus kelioms dienoms po gimimo, kai įprasti metodai, palaikantys neišnešiotų kūdikių gyvybę, pasirodė esantys neveiksmingi.

„Jis kentėjo nuo itin smarkios edemos“ – skysčių kaupimosi audiniuose, nes kūdikio inkstų veikla buvo nepakankama, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė gydytojas Wojciechas Kowalikas, Legnicos ligoninės pietvakarių Lenkijoje naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas.

Kūdikis galėjo išgyventi tik prijungtas prie dializės aparato, bet tokia procedūra anksčiau niekada nebūdavo sėkminga, kai ją mėgindavo panaudoti itin neišnešiotiems kūdikiams.

Dializė paprastai būdavo taikoma naujagimiams, sveriantiems bent tris kilogramus. Tačiau šis metodas pasiteisino tik pusei iš dešimties kūdikių, kurie buvo tokiu būdu gydomi Legnicos ligoninėje, sakė W.Kowalikas.

Kamilio atveju nebuvo kito pasirinkimo, tik mėginti prijungti jį prie dirbtinių inkstų aparato.

„Vos 820 gramų sveriančiam kūdikiui toks pasiekimas yra nepaprastas. Vėliau sužinojome, kad jis buvo mažiausias pasaulyje (kūdikis), išgyvenęs dėl šio metodo. Tai jau buvo išmėginta su panašiais mažyčiais vaikais, bet nei vienas neišgyveno“, – pridūrė W.Kowalikas.

Gydytojas sakė medicinos literatūroje neaptikęs nei vieno aprašyto atvejo, kad dializė būtų sėkmingai panaudota itin neišnešiotiems kūdikiams gelbėti.

„Tai stebuklas“, – Kamilio tėvas Adamas Wawruchas sakė AFP, kai penkių mėnesių kūdikio svoris pasiekė 4 kg ir kai jis buvo išrašytas iš ligoninės.

Lenkijoje valstybinės sveikatos apsaugos finansavimas tebėra menkas lyginant su Vakarų šalių standartais, o dializės aparatai yra ne visose ligoninėse. Kamiliui pasisekė, nes jis gimė ligoninėje, kurioje buvo toks aparatas, nupirktas už lėšas, surinktas per populiarią kasmetinę televizijos labdaros akciją.

1993 metais įkurtas Didysis kalėdinės pagalbos orkestras (Wielka Orkiestra Swiatecznej Pomocy, WASP) surinko apie 150 mln. eurų, o tos lėšos buvo skirtos vaikų gydymo įrangai pirkti. Pagal šią programą taip pat buvo įsigytas dializės aparatas, panaudotas išgelbėti Kamilio gyvybei.

Tos labdaros akcijos sėkmę didžia dalimis nulėmė buvęs televizijos žurnalistas Jurekas Owsiakas, pagarsėjęs savo spalvinga apranga ir ekscentrišku būdu.

Jis aplankė ligoninę Legnicoje ir pasveikino gydytojus, išgelbėjusius Kamilio gyvybę.

„Netgi jeigu jis būtų ne Legnicoje, o Niujorke, Londone arba Paryžiuje, Kamilis vis tiek būtų rizikos pacientas. Visi svarstytų, ar jiems pakaktų drąsos panaudoti tokią terapiją“, – J.Owsiakas sakė AFP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.