Meningokokas nesitraukia: Varėnos rajone susirgo aštuntokė

Išsigandę meningokokinės infekcijos, nes prieš kelias dienas šia pavojinga liga susirgo aštuntokė, šiandien pusė Nedzingės pagrindinės mokyklos moksleivių neatėjo į pamokas.

Medikams pavyko išgelbėti keturiolikmetės gyvybę.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Medikams pavyko išgelbėti keturiolikmetės gyvybę.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Apr 20, 2015, 5:17 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:29 AM

Per du mėnesius tai jau trečias šios ligos atvejis Varėnos rajone.

„Vieni išvažiavo į Varėną pas šeimos gydytoją pasitikrinti sveikatos. Kitų tėvai pasakė, kad kelias dienas neleis savo vaikų į mokyklą.

Visi sunerimę. Penktadienį, kai išgirdome apie susirgusią mūsų mokinę, patyrėme šoką. Gerai, kad medikams pavyko išgelbėti jos gyvybę.

Visuomenės sveikatos centro darbuotoja skubiai atvyko. Informavo, ką privalome daryti. Išvalėme, išvėdinome patalpas, dalį dezinfekavome“, – sakė Nedzingės pagrindinės mokyklos direktorius Alvydas Pigaga.

Bendraklasiams ir kitiems su ligone bendravusiems atlikta chemoprofilaktika – skirti antibiotikai, kad padėtų išvengti šios pavojingos infekcijos ir nutraukti jos plitimą.

Nuvežė į Santariškes

Praėjusį trečiadienį keturiolikmetė aštuntokė grįžusi namo po pamokų pasijuto blogai. Krėtė šaltis, bet temperatūra nebuvo labai aukšta – 37,7 laipsniai. O ketvirtadienio rytą ji smarkiai šoktelėjo, mergaitei labai skaudėjo galvą, pykino. Vėmė ir viduriavo. Pasirodė bėrimų ant įvairių kūno vietų.

Bet greitoji medicinos pagalba buvo iškviesta tik apie 14 valandą 30 minučių. Į Varėnos ligoninę mergaitę buvo atvežta jau komos būklės, o netrukus reanimobiliu pergabenta į Vilnių vaikų ligoninę Santariškėse.

Tyrimai patvirtino meningokokinę infekciją, bet ne žaibinę, o lengvesnę jos formą – pūlingą meningitą.

Medikams pavyko išgelbėti keturiolikmetės gyvybę. Ji jau sveiksta ir netrukus iš reanimacijos bus perkelta į infekcinį skyrių.

Marcinkonyse – net du atvejai

Žaibinė meningokokinė infekcija didžiulį nerimą sukėlė Marcinkonių pagrindinėje mokykloje, kur per pusantro mėnesio užsikrėtė du vaikai.

Sėkmingai pavyko įveikti šią pavojingą ligą balandžio 1 dieną susirgusiam Marcinkonių pagrindinės mokyklos šeštokui.

Jo tėvai per porą valandų nuo ligos pradžios atvežė į Varėnos ligoninę, nes berniukui staiga pakilo temperatūra, jis vėmė, viduriavo, pasirodė hemoraginiai bėrimai. Netrukus buvo pervežtas į Vaikų ligoninę Vilniuje.

O vasario 14 dieną susirgusio keturiolikmečio, kurio tėvai pavėlavo kreiptis į medikus, išgelbėti nepavyko.

Į ligoninę jis buvo atvežtas kritiškos būklės jau merdėjantis. Porą valandų stengęsi gaivinti, gydytojai buvo priversti pasiduoti ir konstatuoti mirtį.

„Abu šie vaikai yra bendravę. Bet tai buvo naujas užkratas, nes po pusantro mėnesio tikrai negalėjo pasireikšti.

Du kartus mokyklos patalpos kruopščiai buvo išvalytos ir išvėdintos. Šeimų nariams, bendraklasiams ir kitiems artimiau bendravusiems su ligoniais atlikta chemoprofilaktika.

Rekomenduojame skiepytis nuo meningokokinės infekcijos. O svarbiausia pajutus į peršalimą panašius simptomus nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją“, – teigė Varėnos visuomenės sveikatos skyriaus vedėja Bronė Kazlauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.