Naktį pasieniečių sraigtasparnis žaibiškai atgabeno donoro širdį

Naktį iš pirmadienio į antradienį iš Kauno donorinės ligoninės į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikas buvo pergabenta donorinė širdis. Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis iš Kauno Socializacijos centro stadiono pakilo apie 1 val. nakties ir po pusvalandžio skrydžio nusileido Santariškių transporto žiede.

Sostinės Santariškių klinikas modernia naktinio matymo įranga apsiginklavę VSAT orlaivio pilotai pasiekė žaibiškai.<br>VSAT nuotr.
Sostinės Santariškių klinikas modernia naktinio matymo įranga apsiginklavę VSAT orlaivio pilotai pasiekė žaibiškai.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 21, 2015, 10:12 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:42 AM

Kiti donoriniai organai buvo pervežti greitosios pagalbos automobiliu.

Dviejuose transplantacijos centruose – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose ir Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose – šiuo metu vyksta transplantacijos.

Atskraidino žaibiškai

Pirmadienį 21 valandą Paluknyje, Trakų rajone, įsikūrusios Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Aviacijos rinktinės pareigūnai, gavę pranešimą iš Nacionalinio transplantacijos biuro, į orą pakėlė tarnybinį sraigtasparnį „Eurocopter 135“.

Po 40 minučių pasieniečių orlaivio įgula jau buvo Kaune ir čia ėmė laukti, kol bus atlikta operacija. Antradienį naktį, kelios minutės po 1 valandos, į sraigtasparnį įlipo donoro širdį gabenę medikai ir „Eurocopter 135" tuoj pat pakilo skrydžiui į Vilnių.

Sostinės Santariškių klinikas modernia naktinio matymo įranga apsiginklavę VSAT orlaivio pilotai pasiekė žaibiškai – po 24 minučių skrydžio sraigtasparnis nusileido aikštelėje netoli minėtos gydymo įstaigos ir išlaipino donorinį organą gabenusius specialistus.

Dar po keliolikos minučių „Eurocopter 135“ sėkmingai pasiekė nuolatinę savo bazę Paluknyje, Trakų rajone.

Vaisingas bendradarbiavimas

VSAT ir Nacionalinis transplantacijos biuras turi sutartį, pagal kurią transplantacijai reikalingi organai skraidinami moderniais pasieniečių sraigtasparniais „Eurocopter“.

Šie orlaiviai yra ypač greitaeigiai, ekonomiški, manevringi, jiems leistis ir kilti reikia nedidelio ploto, todėl organų paimti jie gali tūpti kone ligoninių kiemuose ar jų teritorijose.

Šiuo metu VSAT Aviacijos rinktinė eksploatuoja 5 sraigtasparnius: du „Eurocopter 120B Colibri“, du „Eurocopter 135“ ir vieną „Eurocopter 145“.

Svarbu tai, kad šį mėnesį padažnėjo artimųjų, dėl donorinių organų aukojimo norinčių pasitarti su donorinių ligoninių koplyčių kunigais, kurie padeda apsispręsti ir pritarti donorystei. Netektį išgyvenantiems artimiesiems lemtingą akimirką vieniems priimti tokį sprendimą dažnai būna per sunku, todėl dvasininkų pagalba yra neįkainojama – paprastai po tokių pokalbių sutikimas donorystei yra pasirašomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.