Pediatrai baigiami išnaikinti: mūsų vaikai – nemokšų rankose?

Lietuvoje jau porą dešimčių metų neberengiami pediatrai, todėl vaikų sveikata rūpinasi bendrosios praktikos gydytojai. Tačiau ar jiems pakanka žinių apie specifines vaikų ligas? Galima abejoti – juk viešojoje erdvėje neretai pasklinda informacijos apie ne laiku arba netiksliai nustatytą vaiko negalavimą, dėl kurio atsiranda įvairių komplikacijų. Su tuo sutinka ir sveikatos sistemoje dar išlikę pediatrai.

Specialistai tikina, kad geriausiai vaikų sveikata gali pasirūpinti tik pediatrai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Specialistai tikina, kad geriausiai vaikų sveikata gali pasirūpinti tik pediatrai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Daukševič

Apr 23, 2015, 12:10 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 3:59 AM

Situaciją reikia keisti

Sveikatos apsaugos viceministrė, vaikų ligų gydytoja Laimutė Vaidelienė neslėpdama nusivylimo pripažįsta, jog bendrosios praktikos, arba vadinamieji šeimos gydytojai, ne visuomet yra kompetetingi gerai ir tiksliai diagnozuoti vaikų ligas.

Ne paslaptis, jog būtent nuo jų viskas ir priklauso. Juk ne kas kitas, o šeimos gydytojas turi pirminį kontaktą su vaiku, ir jei ką nors pražiūrėjo, lauk bėdos. Kodėl gi taip yra?

„Šeimos gydytojų parengimas vaikų ligų srityje trunka daugiausia pusę metų, o tokios kompetencijos nepakanka“, – atsakė viceministrė. Pripažinkite, vargu ar pusmečio mokslų tikrai užtenka, kad pažintum vaiko susirgimus, o ir jo organizmas daug jautresnis negu suaugusiojo. Todėl klausimas paprastas, ar tai reiškia, kad vaikus gydome prastai?

„Sistema tikrai neveikia gerai. Nereikia bijoti pripažinti, kad kas nors yra blogai. Turime vėl rengti pediatrus. Jau dabar apie tai kalbame. Suprantu, kad diskusijų bus daug“, – svarstė L.Vaidelienė. Diskusijų bus, nes tikrai bus tokių, kuriems ši idėja nepatiks. Atsakymas, kodėl bus nepatenkintų siūlymu, gana paprastas. Pinigų sveikatos biudžete nėra daug, tad reikia taupyti. Tačiau ar teisinga tai daryti vaikų sveikatos sąskaita?

Pediatrai kritikuoja

Rengti pediatrus atsisakyta maždaug prieš du dešimtmečius. Tuo metu manyta, kad šeimos gydytojai turėtų visiškai pakeisti pediatrus. Esą jie bus universalesni ir pigiau atsieis sveikatos apsaugos biudžetui. Teorinis modelis buvo gražus, bet praktiškai vargu ar pasiteisino. Be to, prie pediatrų rengimo svarstoma grįžti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Kaimyninės Lenkija ir Latvija jau atsisakė universalumo principo. Dabar tose valstybėse vaikus apžiūri pediatrai.

Tiesa, kad nebūtų per brangu, Lietuvoje patys pediatrai siūlo palikti mišriąją sistemą. Rekomenduojama, kad esant galimybei ikimokyklinio amžiaus vaikams pirminę priežiūrą atliktų tik pediatras, mokyklinio amžiaus vaikams – pediatras arba šeimos gydytojas. Esą įrodyta, kad mišrioji sveikatos paslaugų teikimo vaikams sistema turi geriausią kokybės ir kainos santykį. Manoma, kad tokia tvarka pirmiausia taikytina Europos šalyse, kuriose pragyvenimo lygis yra vidutinis ar žemesnis, vertinant pagal ES standartus, o tai mūsų regione dominuoja.

Pediatras prof. Arūnas Valiulis taip pat įsitikinęs, jog eliminuoti pediatrus iš vaikų sveikatos priežiūros buvo didžiulė klaida. „Pagalbą vaikams turi teikti labiausiai kvalifikuoti specialistai, todėl turime vėl juos paruošti, kaip ir daro kitos Europos šalys“, – teigė profesorius.

Deja, kol politikai ginčijasi, kas svarbiau: taupyti ar geriau gydyti vaikus, o mes stebime rezultatą. Statistikos skaičiai vieni už kitus baisesni: daugėja lėtinių ligų, atvirosios tuberkuliozės, esame vieni „lyderių“ Europoje pagal vaikų traumas, savižudybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.