Ar Lietuvos žmonėms kelia pavojų miškų gaisrai prie Černobylio?

Pastaruoju metu daug nerimo Lietuvos gyventojams sukėlė informacija apie gaisrus miškuose Černobylio zonoje, Ukrainoje, kurie Černobylio avarijos metu buvo užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis.

Radiacinės saugos centras nori nuraminti susirūpinusius gyventojus, kad net jei ir dūmai pasiektų Lietuvos teritoriją, pavojaus žmonių sveikatai nebūtų.<br>AP nuotr.
Radiacinės saugos centras nori nuraminti susirūpinusius gyventojus, kad net jei ir dūmai pasiektų Lietuvos teritoriją, pavojaus žmonių sveikatai nebūtų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 29, 2015, 4:25 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:33 AM

Turimais duomenimis miško gaisras kilęs šalia Černobylio atominės elektrinės lokalizuotas ir grėsmės plitimui nėra. Šiose teritorijose nuolat budi sustiprintos pajėgos ir pastoviai stebimi radiacinės būklės pokyčiai. Jokių radiacinio fono padidėjimų nenustatyta.

Pagal hidrometeorologinius duomenis, šiomis dienomis, kai buvo užregistruotas gaisras miškuose šalia Černobylio, vėjo greitis tuose kraštuose buvo labai mažas, todėl net ir esant palankiai vėjo krypčiai, dūmai Lietuvos pasiekti negalėjo.

Radiacinės saugos centras nori nuraminti susirūpinusius gyventojus, kad net jei ir dūmai pasiektų Lietuvos teritoriją, pavojaus žmonių sveikatai nebūtų. Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad nereikia taikyti jodo profilaktikos, nes dūmų sudėtyje negali būti radioaktyvaus jodo, gali būti tik radioaktyvaus cezio pėdsakai. Remiantis 2002 metais vykusių gaisrų Briansko srityje patirtimi, radionuklidų lygiai dūmuose, pasiekusiuose kaimyninių šalių teritorijas, buvo labai žemi, neturėjo įtakos gyventojų sveikatai.

Lietuvos Respublikos teritorijoje nuolat veikia Aplinkos apsaugos agentūros valdoma Radiacinio monitoringo ir ankstyvojo perspėjimo sistema. Šios sistemos stotys, išdėstytos visoje teritorijoje, matuoja gama dozės galią. Duomenų kitimą gali stebėti bet kuris gyventojas Aplinkos apsaugos agentūros internetinėje svetainėje (Radiacinio monitoringo stočių duomenys). Jei bus pastebėta padidėjusi gama dozės galia ar oro tarša radioaktyviuoju ceziu, gyventojai apie tai sužinos per visuomenės informavimo priemones bei bus nedelsiant pateiktos radiacinės saugos rekomendacijos. Minėti duomenys taip pat yra patalpinti Radiacinės saugos centro svetainėje adresu www.rsc.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.