Lenkijoje atlikta pirmoji pasaulyje kaklo organų transplantacija

Pirmąją pasaulyje sudėtingą kaklo organų transplantaciją atliko prof. Adamo Maciejewskio vadovaujama gydytojų grupė iš Glivicių onkologijos centro. Tai dar vienas didelis šios Silezijos chirurgų grupės pasiekimas po 2013 m. atliktos veido persodinimo operacijos.

Iki šiol pasaulyje atliktos dvi gerklų ir trachėjos transplantacijos.<br>T.Jodłowskio nuotr.
Iki šiol pasaulyje atliktos dvi gerklų ir trachėjos transplantacijos.<br>T.Jodłowskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2015, 4:06 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:22 PM

Chirurgai iš Glivicių novatorišką operaciją 37-erių pacientui atliko balandžio 11 d., bet pasauliui apie tai pranešė tik dabar. „Tai pirmoji gerklų, trachėjos, ryklės, stemplės, skydliaukės ir prieskydinių liaukų, poliežuvinio kaulo bei kaklo priekinės sienelės trumpų dangalų raumenų transplantacija“, – sakė chirurgas prof. Adam Maciejewski, vadovaujantis Rekonstrukcinės ir smulkiųjų kraujagyslių chirurgijos skyriui Marijos Sklodovskos-Kiuri onkologijos instituto Onkologinės chirurgijos klinikoje Glivicėse.

„Iki šiol pasaulyje atliktos dvi gerklų ir trachėjos transplantacijos. Mūsų chirurgai yra pirmieji, persodinę organų kompleksą“, – pridūrė prof. Maciejewski, priimdamas sveikinimus iš viso pasaulio. Jis planuoja operacijos aprašymą publikuoti viename prestižinių tarptautinių medicinos žurnalų. Galbūt „Lancet“ žurnale.

Operacija truko 17 valandų, joje dalyvavo 25 medikai. Jos metu reikėjo pašalinti kaklo dangalų randuotus audinius, paruošti kraujagyslių struktūrą, paimti iš donoro gerklas, trachėją, ryklę, stemplę, skydliaukę ir prieskydines liaukas, poliežuvinį kaulą bei kaklo priekinės sienelės trumpų dangalų raumenis.

Po to gydytojai perkėlė donoro organus pacientui ir sujungė kraujagysles bei nervus. Taip pat chirurgai atkūrė maisto judėjimo ir kvėpavimo traktą. „Operacijai ruoštasi labai ilgai. Reikėjo pasiruošti įvairiems operacijos eigos variantams. Šiuose darbuose dalyvavo 9 chirurgai“, – pasakojo prof. Adam Maciejewski interviu Polska.pl.

Profesoriaus teigimu, 37-erių pacientas, kuris anksčiau kvėpavo per tracheostominį vamzdelį ir valgė per vamzdelį, įstatytą į skrandį, šiandien kvėpuoja ir valgo savarankiškai. Jis galėjo kalbėti praėjus vos trims savaitėms po operacijos, o pacientė iš JAV po gerklų ir trachėjos transplantacijos, atliktos 2011 metais, balsą atgavo tik po trijų mėnesių.

Lenkų pacientas dar yra ligoninėje, bet profesorius žada jį greit išleisti namo. „Geros formos pacientas turėtų būti jau po šešių devynių mėnesių“, – sakė prof. Maciejewski.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.