Švedijoje nuo norovirusų sukeltos infekcijos mirė 4 senoliai

Šių metų gegužės pradžioje ūmios žarnyno infekcijos protrūkio senelių globos namuose Švedijoje priežastimi buvo šaldytos avietės. Ligos simptomus patyrė apie 70 senelių namų gyventojai. Ligos eiga buvo pakankamai sunki, 4 ligoniai nuo infekcijos mirė. Protrūkį sukėlė to paties genomo norovirusas GII. Protrūkio tyrimo metu buvo nustatytas epidemiologinis ryšys tarp infekcijos ir vartoto deserto su šaldytomis avietėmis. Šaldytos avietės buvo įvežtos iš Serbijos. Švedijos nacionalinė maisto tarnyba patvirtino šaldytų uogų užterštumą norovirusu.

Ligos eiga buvo pakankamai sunki, 4 ligoniai nuo infekcijos mirė.<br>123rf nuotr.
Ligos eiga buvo pakankamai sunki, 4 ligoniai nuo infekcijos mirė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2015, 11:30 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 5:25 PM

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad panašūs žarnyno infekcijos protrūkiai Europos šalyse yra registruojami kasmet. Todėl norint išvengti užsikrėtimo per maistą plintančiais virusais, patartina šaldytas uogas vartoti pakaitintas. Ypač tai svarbu mažiems vaikams ir pagyvenusiems asmenims, kurių imuninė sistema susilpnėjusi. Norovirusų sukelta infekcija – tai ūminė žarnyno infekcija, pasireiškianti pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmu, bendru negalavimu, nedideliu karščiavimu. Ši liga dar kitaip vadinama suaugusiųjų virusiniu gastroenteritu, epideminiu virusiniu gastroenteritu, virusine diarėja, žiemos vėmimo liga.

Norovirusai yra labai patogeniški, nuo kelių iki 100 viruso dalelių gali sukelti ligą, priklausomai nuo organizmo imlumo. Norovirusai paprastai plinta per užterštą maistą bei geriamąjį vandenį. Užsikrečiama ir nuo tiesioginio sąlyčio su ligoniu.

Norovirusinės infekcijos profilaktikai specifinių priemonių nėra. Profilaktika grindžiama rankų higiena, saugiu maistu ir vandeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.