Revoliucija medicinoje: chemoterapiją pakeis naujas gydymo būdas

Tyrėjai sako, kad vėžio gydymas, kuris išmoko organizmą pulti navikus – imunoterapija, išgydys dešimtis tūkstančių pacientų.

Ekspertai tiki, kad šis atradimas gali būti didžiausias nuo tada, kai atsirado chemoterapija. Jų manymu, šis gydymas per penkerius metus pakeis chemoterapiją.<br>Pixabay asociatyvi nuotr.
Ekspertai tiki, kad šis atradimas gali būti didžiausias nuo tada, kai atsirado chemoterapija. Jų manymu, šis gydymas per penkerius metus pakeis chemoterapiją.<br>Pixabay asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-03 18:07, atnaujinta 2017-11-24 15:24

Ekspertai tiki, kad šis atradimas gali būti didžiausias nuo tada, kai atsirado chemoterapija. Jų manymu, šis gydymas per penkerius metus pakeis chemoterapiją.

Gydymas yra ypač efektyvus kovojant su sunkiausiomis ligos formomis, pavyzdžiui, su plaučių ir odos vėžiu, rašo „Daily Mail“.

Imunoterapija gali išgydyti net sunkiausiai sergančius

Šis gydymas, kurio metu imuninė sistema yra išmokoma pulti vėžines ląsteles, yra pavadintas imunoterapija.

Bandymai parodė, kad imunoterapija sumažina navikus net tiems pacientams, kuriems gyventi yra likę vos keli mėnesiai. Dabar jie gali džiaugtis normaliu gyvenimu.

Per Amerikos klinikinės onkologijos draugijos konferenciją (ASCO) Čikagoje tyrėjai pristatė daugybės tyrimų rezultatus. Tyrimai parodė, kad šis metodas gali išgydyti ne tik plaučių ir odos vėžį, bet taip pat jis efektyviai kovoja su kepenų, kraujo, galvos ir kaklo vėžiu.

Šie vėžio tipai yra patys agresyviausi ir sunkiausiai pagydomi. Jie kasmet nusineša apie 54 tūkstančius britų gyvybių.

Atlikus bandymą, pacientai, kuriems vėžys jau buvo pažengęs ir laikomas nepagydomu, dabar grįžo į savo darbus ir yra tikima, kad jie gyvens iki senyvo amžiaus. Kai kuriems gydymas jau nebebus reikalingas, kai kuriems dar prireiks tam tikrų gydymo sesijų kas keletą savaičių ar mėnesių.

Vėžys atsinaujino tris kartus

Buvusiai kolegijos mokytojai Vicky Brown, kuriai dabar 61 metai, 2006 metais buvo diagnozuotas odos vėžys. Vėliau vėžys išplito į krūtinę ir plaučius. 2013 metais buvo nustatyta, kad jai liko gyventi tik keli mėnesiai.

Tada ji pradėjo dalyvauti klinikiniuose tyrimuose „Royal Marsden“ ligoninėje, kurie prasidėjo tų pačių metų rugpjūtį. Praėjus kelioms savaitėms navikas jos organizme visiškai dingo. Nors jis paskui atsinaujino, tačiau dar kartą jis buvo sunaikintas pasitelkiant imunoterapiją. Jis į moters organizmą grįžo ir trečią kartą, bet gydytojai ir šį kartą planuoja taikyti tą pačią techniką.

„Tai lyg stebuklingi vaistai. Jie man suteikė galimybę mažiausiai dar du metus džiaugtis gyvenimu“, – sakė V.Brown.

Mokslininkai tiki imunoterapijos veiksmingumu

„Įrodymai rodo, kad mes pradedame naują vėžio gydymo erą. Gydymo, skirto ne visiems vėžio tipams, bet tiems, kurie iki šiol mums kėlė daugiausia problemų, – sakė profesorė, Didžiosios Britanijos vėžinių tyrimų medicininės onkologijos direktorė Peter Johnson. – Mes tikimės, kad šis gydymas bus ilgalaikis ir kai kurias ligas visiškai išgydys.“

Profesorius Roy‘us Herbstas, medicininės onkologijos Jeilio vėžio centre JAV vadovas, sakė, kad imunoterapija per penkerius metus gali pakeisti chemoterapiją ir tapti standartizuotu gydymu nuo vėžio.

„Aš manau, kad mes keičiame nusistovėjusią onkologinių lygų gydymo paradigmą. Jūs pagerėjimo galite tikėtis jau per dvi savaites. Kai kurie pacientai išgijo neįtikėtinai“, – sakė profesorius Roy‘us Herbstas.

„Manipuliacija imunitetu gali tapti dar svarbesne intervencija nei chemoterapija kadanors buvo – galbūt net pačia reikšmingiausia“, – sakė „Merck“ vaistų firmos tyrimų prezidentas Rogeris Perlmutteris. Ši firma suteikia vienus pagrindinių imunoterapijos gydymų.

Vaistai jau yra prieinami

Nors mūsų imuninė sistema yra pritaikyta tam, kad kovotų su infekcijomis ir vėžiu, kai kurie navikai sugeba išvystyti apsauginius skydus, kurių negali įveikti nei žmogaus imuninė sistema, nei chemoterapija ar kokie kiti vaistais.

Tačiau imunoterapija pralaužia šiuos skydus ir išmoko mūsų organizmą kovoti su navikais. Vaistai yra duodami po lašelį kas keletą savaičių ir per metus vienam pacientui kainuoja apie 139 406 eurų. Kai kurie vaistų tipai yra prieinami Nacionalinėje Sveikatos Tarnyboje (NHS Didžiojoje Britanijoje), bet kiti laukia Europos reguliuotojų patvirtinimo.

Vienas bandymas, įtraukiantis 950 britų pacientų su pažengusiu odos vėžiu, parodė, kad apie 60 procentų navikų susitraukė arba tapo kontroliuojami.

„Royal Marsden“ ligoninės Londone daktaras Jamesas Larkinas, kuris stebi šiuos procesus, sakė, kad tai keičia žaidimo taisykles. Nors bandymai prasidėjo tik prieš dvejus metus, jis mano, kad dauguma išgyvens iki senyvo amžiaus.

Vis dar reikia būti atsargiems

„Mes dar turime būti atsargūs vadindami tai vaistais, tačiau pacientai, kurie sirgo odos vėžiu, dabar džiaugiasi normaliu gyvenimu, – pasakojo J.Larkinas. – Vartojant šiuos vaistus jūsų imuninė sistema ne tik pradeda atpažinti navikus, ko ji anksčiau negalėdavo padaryti, bet ir sugeba reaguoti ir juos naikinti. Mums niekada nėra tekę matyti, kad navikas susitrauktų daugiau nei 50 procentų. Taigi tai matyti yra labai svarbu. Šis gydymo metodas, tikiu, ateityje bus labai reikšmingas kovojant su vėžiu.“

Imunoterapija nėra veiksminga visiems pacientams. Tyrimai parodė, kad ji yra efektyvi tik 25-50 procentams pacientų, nes tai labai priklauso nuo naviko charakteristikos.

Bet rezultatai, tiriant odos vėžį parodė, kad sujungus du imunoterapijos gydymo metodus, pasveiko daug daugiau pacientų. Taigi, kol vienas tipas yra efektyvus 15 procentų pacientų, 2 tipai sujungti kartu gali išgydyti apie 60 procentų pacientų.

Ekspertai tiki, kad visų tipų vėžiniams susirgimams gydyti ateityje, imunoterapija bus veiksminga bent pusei pacientų.

Gydymas dabar yra prieinamas keliems Nacionalinės Sveikatos Tarnybos (NHS) pacientams, kurie serga odos vėžiu. Tyrėjai sako, kad tai kuo greičiau turi būti prieinama kuo didesnei daliai pacientų. Šalutiniai poveikiai yra ne tokie sunkūs nei po chemoterapijos, tačiau gali sukelti bėrimą, pykinimą ir nuovargį.

„Šis tyrimas siūlo, kad, suderinus imunoterapijos gydymo metodus, galime suduoti stiprų smūgį jau pažengusiai melanomai,“ – sakė Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų vyresnysis mokslo informacijos pareigūnas, daktaras Alanas Worsley.

„Kartu šie vaistai gali sukurti stabdžius imuninėje sistemoje, kurie blokuotų vėžio sugebėjimus slapstytis nuo imuninės sistemos. Tačiau šie gydymo metodai gali sukelti sunkų šalutinį poveikį. Atrinkti pacientai, kuriems gydymas gali būti veiksmingiausias, bus esminiai toliau kuriant ginklus prieš šią ligą“, – sakė A.Worsley.

Chemoterapija nebuvo taikoma pacientams sergantiems vėžiu 1960 ir 1970 metais. Tai sukelia nepaprastą nuovargį, pykinimą ir plaukų slinkimą. Pacientai tampa imlūs infekcijoms. Kai kurie pacientai sustabdo chemoterapijas net jei jos gali prailginti jų gyvenimus.

Parengė Dovilė Odinaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.