Pagrindinė senjorų sveikatos problema – kraujotakos ligos

Vienas didžiausių sveikatos priežiūros sistemos laimėjimų yra ilgėjanti gyvenimo trukmė, tačiau dėl to senėja visuomenė. O senėjanti visuomenė susiduria su naujais iššūkiais, kadangi ilgas gyvenimas nebūtinai reiškia sveiką gyvenimą. Vienas iš būdų kaip išspręsti šią problemą – užtikrinti sveiką senėjimą.

Daugiau kaip pusė vyresnio amžiaus gyventojų sirgo kraujotakos sistemos ligomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau kaip pusė vyresnio amžiaus gyventojų sirgo kraujotakos sistemos ligomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-09 14:50, atnaujinta 2017-11-23 13:12

Remiantis Sveiko senėjimo užtikrinimo Lietuvoje 2014–2023 m. veiksmų planu, vyresnio amžiaus žmonėmis laikomi 55 metų ir vyresni Lietuvos gyventojai. Išankstiniais duomenimis, 2014 m. sausį šio amžiaus žmonių šalyje gyveno 915 119. Tai sudarė 31 proc. populiacijos. Nuo 2001 m. vyresnio amžiaus žmonių dalis padidėjo 7 proc. Šioje amžiaus grupėje moterys sudarė 62 proc., vyrai – 38 proc.

2014 m. beveik 90 proc. 55 metų ir vyresnio amžiaus gyventojų sirgo kokia nors liga, 63 proc. buvo diagnozuotos naujos ligos. Moterys sirgo dažniau nei vyrai, taip pat miesto gyventojai – dažniau nei kaimo – tai galėjo lemti geresnis sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas.

Daugiau kaip pusė vyresnio amžiaus gyventojų sirgo kraujotakos sistemos ligomis (dažniausiai – hipertenzinėmis), 28 proc. – jungiamojo audinio ir raumenų bei skeleto ligomis (dažniausiai dorsalgija – dėl šios ligos skauda kaklą arba nugarą), 23 proc. – endokrininėmis, mitybos ir medžiagų apykaitos ligomis (dažniausiai – 2 tipo cukriniu diabetu).

Išankstiniai Higienos instituto Mirties atvejų ir jų priežasčių valstybės registro duomenys rodo, kad 2014 m. didesnis mirtingumas buvo tarp vyresnio amžiaus vyrų bei kaimo gyventojų. Visose amžiaus grupėse (55–64 m., 65–74 m., 75–84 m., 85+ m.) pagrindinės mirtingumo priežastys buvo kraujotakos sistemos ligos bei navikai. Ir vyresnių vyrų, ir vyresnių moterų trys dažniausios mirties priežastys buvo tos pačios: lėtinė išeminė širdies liga, smegenų infarktas ir ūminis miokardo infarktas.

55 metų ir vyresnių vyrų, skirtingai nei moterų, pagrindinių mirties priežasčių struktūroje 6 vietą užėmė savižudybės.

Pernai kiekvienas vyresnio amžiaus žmogus vidutiniškai 5 kartus per metus lankėsi pas bendrosios praktikos gydytoją. Vyrai dažniau nei moterys buvo gydomi ligoninėje. Dažniausiai dėl kraujotakos sistemos ligų, navikų bei virškinimo sistemos ligų.

Vyresnių kaip 65 m. amžiaus žmonių grupė priklauso gripo rizikos grupei, todėl kiekvienais metais šio amžiaus žmonės turi galimybę pasiskiepyti nemokamai. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenys rodo, kad 2013–2014 m. gripo sezono metu buvo paskiepyta 19,8 proc. šio amžiaus žmonių. Tačiau turėtų būti paskiepyta daug daugiau, taip jie gali apsisaugoti nuo gripo bei jo komplikacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?