Panika dėl kokliušo vakcinos: nėra kuo skiepyti kūdikių

Kūdikių ir mažų vaikų tėvai sunerimę. Atėję paskiepyti savo atžalų gydymo įstaigose išgirdo, kad išseko labai svarbios vakcinos nuo kokliušo atsargos. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja gydytoja Daiva Razmuvienė paaiškino, kad kokliušo vakcinų trūksta ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

Ypač greitai kokliušu užsikrečia kūdikiai ir naujagimiai, bet dažniausiai serga vaikai nuo 1 iki 5 metų.<br>123rf nuotr.
Ypač greitai kokliušu užsikrečia kūdikiai ir naujagimiai, bet dažniausiai serga vaikai nuo 1 iki 5 metų.<br>123rf nuotr.
Gydytoja D.Razmuvienė aiškino, kad artimiausiu metu Lietuvą pasieks nauja vakcinos siunta.
Gydytoja D.Razmuvienė aiškino, kad artimiausiu metu Lietuvą pasieks nauja vakcinos siunta.
Profesorius V.Usonis priminė, kad kokliušo šaltinis – sergantis žmogus, todėl JAV, Australijos ir ES specialistai ragina jaunus tėvus ir su kūdikiu bendraujančius asmenis skiepytis nuo šios ligos.
Profesorius V.Usonis priminė, kad kokliušo šaltinis – sergantis žmogus, todėl JAV, Australijos ir ES specialistai ragina jaunus tėvus ir su kūdikiu bendraujančius asmenis skiepytis nuo šios ligos.
Daugiau nuotraukų (3)

Danutė Jonušienė

Jun 11, 2015, 8:40 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 1:24 AM

Apie tai vakcinų gamintojai jau anksčiau buvo informavę Lietuvos specialistus.

Pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo kokliušo skiepijami kūdikiai, sulaukę 2 mėnesių. Per pirmuosius metus vaikai paskiepijami triskart, po to sulaukus pusantrų metų, taip pat vakcina skiriama ikimokyklinio amžiaus vaikams.

„Negaliu pasakyti, kas iš tikrųjų atsitiko, bet šios vakcinos tiekimas yra sutrikęs visose Europos Sąjungos šalyse, o Lietuva – ne išimtis.

Mes šios vakcinos pritrūkome dar nelabai seniai, artimiausiu metu, tikriausiai kitą savaitę, turėtume gauti naują penkiavalentės vakcinos partiją. Trūkumas bus kompensuotas, reikia tik džiaugtis, kad Lietuvai buvo skirta papildomai vakcinų“, – sakė D.Razmuvienė.

Tai reiškia, kad visi gimę Lietuvoje kūdikiai bus paskiepyti nuo kokliušo, nors ir vėliau.

„Atvykę į polikliniką su dviejų mėnesių kūdikiu tėvai gal ir nusimins, bet jei vaikelis bus paskiepytas po savaitės, nieko baisaus neatsitiks“, – ramino D.Razmuvienė.

Pasak specialistės, tai ne Lietuvos apsileidimas, o globali problema. Šią vakciną ES gamina tik dvi bendrovės: viena – Belgijoje, kita – Prancūzijoje. Atsitiko taip, kad kokliušo komponentas neužaugo, kadangi vakcina – biologinis preparatas, jos gamybos neįmanoma paspartinti, o tai nėra paprasta.

Gresia mirtinas pavojus

Pasaulio statistika rodo, kad pirmuosius gyvenimo mėnesius susirgę kokliušu kūdikiai turi nedaug vilčių išgyventi. Tokios nelaimės atsitinka ir Lietuvoje.

Prieš keletą metų Lietuvoje mirė 6 mėnesių kūdikis iš sveikuolių šeimos, šio vaiko tėvai ne tik kad neskiepijo nuo kokliušo, bet net medikai nebuvo jo apžiūrėję.

Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Usonis teigė, kad kokliušo vakcina skiepijami kūdikiai nuo 2 mėnesių.

Pagal Nacionalinį skiepų kalendorių pirmąją dozę vakcinos vaikai gauna būdami tokio amžiaus, o sulaukus 4 mėnesių – skiepai kartojami. Visi kūdikiai Lietuvoje turi gauti šį skiepą, už tai atsakingas Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.

„Kol vaikas nėra paskiepytas, jam gresia kokliušas, šia liga gali sirgti taip pat naujagimiai, būtinos dvi dozės vakcinos, kad susidarytų organizmo apsauga“, – aiškino gydytojas V.Usonis.

Kokliušu serga taip pat suaugusieji, todėl jiems taip pat yra sukurta vakcina. Kurį laiką ji buvo prieinama ir Lietuvoje, tačiau už ją reikėjo susimokėti. Paaiškėjus, kad suaugusieji mažai skiepijasi nuo kokliušo, komercinės vakcinos nebeliko.

„Visa bėda, kad kokliušo infekcijos šaltinis yra suaugusieji, ypač naujagimiams. Todėl infekcinių ligų specialistai Europoje, JAV, taip pat Australijoje pataria nuo kokliušo pasiskiepyti visiems asmenims, kurių bendrauja su ką tik gimusiu vaiku“, – priminė profesorius V.Usonis.

Užkratas plinta oru

Kokliušas plinta oro lašiniu būdu, kai sveikas imlus žmogus įkvepia greta esančio infekcijos šaltinio išskirtų kokliušo lazdelių.

Kokliušo lazdelės išsiskiria su mažiausiais seilių lašeliais ligoniui kalbant, čiaudint, ypač – kosint. Kokliušu serga įvairaus amžiaus vaikai, ypač greitai užsikrečia kūdikiai ir naujagimiai, bet dažniausiai serga vaikai nuo 1 iki 5 metų.

Daugiausiai sergančiųjų – vėlyvą rudenį, žiemą ir ankstyvą pavasarį. Dažniausiai serga neskiepyti ar netinkamai paskiepyti vaikai. Be to, skiepai apsaugo žmogų nuo kokliušo ne daugiau kaip 10 metų, todėl pastaruoju metu labai padaugėjo susirgimų kokliušu suaugusiųjų bei vyresnio amžiaus vaikų grupėje.

Negalavimai panašūs į peršalimą

Pradžioje kokliušas niekuo nesiskiria nuo kitų kvėpavimo takų ligų: šiek tiek pakyla temperatūra, vaikas pradeda kosėti.

Sergant kokliušu, toks kosulio priepuolis gali tęstis nuo kelių net iki keliolikos minučių, neretai priepuoliai baigiasi vėmimu.

Per parą gali ištikti nuo kelių iki keliolikos ar net kelių dešimčių tokių priepuolių. Po sunkių ilgalaikių spazminio kosulio priepuolių dėl smegenų hipoksijos ir kvėpavimo centrų dirginimo gali sustoti kvėpavimas.

Kokliušu itin sunkiai serga kūdikiai. Jiems daug dažniau pasitaiko tokios komplikacijos kaip išvaržos, pneumonijos ar encefalopatijos.

Sergant itin sunkiomis kokliušo formomis galimi smegenų pažeidimai, sąlygojantys ilgalaikius neurologinius liekamuosius reiškinius ir net mirtį.

Efektyviausia apsauga nuo kokliušo – skiepijimai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras nurodo, kad

– kokliušas – tai ūmi infekcinė liga, kuriai būdingi spazminiai kosulio priepuoliai. Susirgus šia liga pirmaisiais gyvenimo metais gali būti pavojingų komplikacijų.

– ligą sukelia Bordetella pertussis bakterija. Sukėlėjas kolonizuoja viršutinių kvėpavimo takų gleivinę ir pradeda skirti toksinus, kurie pažeidžia gleivinę ir sukelia uždegimą. Nors mikroorganizmas ir nepatenka į kraujotaką, tačiau labai sutrikdo kvėpavimo takų veiklą.

– žmogus yra vienintelis kokliušo infekcijos šaltinis. Užsikrėtęs kokliušu žmogus suserga per 5 – 21 dieną (dažniausiai per 7 – 10), bet inkubacinis laikotarpis gali užsitęsti ir iki 42 dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.