Neikite pas nemokšas – eilinė kosmetologė neturi teisės gydyti

Pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kai tik grožio procedūras atlikti turintys teisę kosmetikai teikia gydomosios kosmetikos paslaugas, taip pat kelia nerimą žmonių susidomėjimas reklamuojamais abejotinais „stebuklingais“ aparatais. Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (Akreditavimo tarnyba) atkreipia visuomenės dėmesį, kad tokios nekvalifikuotų specialistų teikiamos paslaugos ar nekokybiški prietaisai gali ne tik sukelti neigiamas pasekmes bei pakenkti sveikatai.

Neretai pasitaiko atvejų, kuomet kosmetikai (kosmetologai) imasi veiklų, kurias gali atlikti tik sveikatos priežiūros specialistai.<br>123rf nuotr.
Neretai pasitaiko atvejų, kuomet kosmetikai (kosmetologai) imasi veiklų, kurias gali atlikti tik sveikatos priežiūros specialistai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-18 17:25, atnaujinta 2017-11-21 12:48

Specialistų teigimu, neretai pasitaiko atvejų, kuomet kosmetikai (kosmetologai) imasi veiklų, kurias gali atlikti tik sveikatos priežiūros specialistai. Kosmetikai (kosmetologai) gali teikti tik higieninės kosmetikos paslaugas, padedančias išlaikyti natūralų žmogaus kūno grožį, profilaktinėmis priemonėmis išsaugoti odos ir jos priedų fiziologines savybes, ir dekoratyvinės kosmetikos paslaugos, tokios kaip permanentinis (ilgalaikis) makiažas. Be to, grožio specialistas gali atlikti plaukų skutimą, manikiūrą, pedikiūrą, tatuiruotes, papuošalų vėrimo ir kitas grožio invazines paslaugas.

Gydomosios kosmetikos (gydyti žmogaus išvaizdai kenkiančias odos, plaukų, burnos ertmės organų ligas, taisyti ligų sukeltus įgimtus ir įgytus išvaizdos trūkumus) bei gydomosios chirurginės kosmetikos (kai išvaizdos defektai šalinami operuojant) veiklas gali vykdyti tik gydytojai specialistai. Tokios populiarios procedūros kaip Mezoterapija (medicininė procedūra, kurios metu į odą švirkščiamos įvairios veikliosios medžiagos ir jų mišiniai), botulino toksino injekcijos, hialuroninės rūgšties injekcijos, odos nusluoksniavimas veikiant odos paviršinius sluoksnius, elektrokoaguliacija, krioterapija, lazerioterapija ir kitos panašios procedūros yra priskirtinos medicininėms gydymo, koregavimo technikoms ir procedūroms, kurias gali atlikti tik licencijuotas specialistas licencijuotoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje.

Taip pat Akreditavimo tarnyba atkreipia dėmesį, kad žmonės turėtų atsargiai vertinti reklamuojamus įvairius „stebuklingus“ aparatus, neva galinčius greitai ir efektyviai „ištirti nuo visų galimų ligų“. Vienas iš jų – prietaisas Metatron (gamintojas Rusija) su programine įranga, kuri neatitinka nustatytų teisės aktų reikalavimų, todėl negali būti naudojamas Lietuvoje. Akreditavo tarnyba informaciją apie šio prietaiso netinkamą naudojimą perdavė LR Konkurencijos tarybai. Kitas „stebuklingas“ aparatas Kvantinio magnetinio rezonanso prietaisas (gamintojas Kinija), dėl kurio neteisėto naudojimo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas.

Akreditavimo tarnyba prašo nepamiršti, kad Lietuvoje sveikatos priežiūros paslaugas (diagnostiką, gydymą) gali teikti tik atitinkamą licenciją turintys gydytojai, tik licenciją turinčioje sveikatos priežiūros įstaigoje. Tikėdamiesi sutaupyti kartais žmonės naudojasi nesaugiomis paslaugomis ar prietaisais, taip rizikuodami ne tik prarasti pinigus už jiems suteiktas abejotinas paslaugas, bet ir savo sveikata, nes neteisingai diagnozuota liga, netinkamai paskirtas gydymas yra bene dažniausios priežastys, dėl kurių gali atsirasti neigiamų pasekmių. Todėl raginame nebūti lengvatikiais, o rinktis saugias paslaugas patikimose įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.