Kas nutiks, kai gydymo įstaigose nebeliks popierinių „kortelių“?

Nuo lapkričio 2 d. turi pradėti veikti centrinė elektroninė sveikatos sistema – E. sveikatos portalas, kuriame gyventojai galės sužinoti visą informaciją apie savo sveikatos būklę, atliktus tyrimus ir jų rezultatus bei matyti kitą informaciją. Taip tvirtina Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) E. sveikatos koordinavimo ir įgyvendinimo skyriaus vadovas Normantas Dučinskas.

Ilgainiui popierinių kortelių, kurių gausu poliklinikose, neliks.<br>R.Neverbicko nuotr.
Ilgainiui popierinių kortelių, kurių gausu poliklinikose, neliks.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Jun 30, 2015, 10:11 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 5:55 PM

„Mažais žingsneliais kai kurios formos jau pildomos tik elektroniniu būdu – receptas taps tik elektroniniu ir pan. Išsprendus tam tikras problemas, susijusias su gyventojų galimybe pasirašyti elektroniniu būdu, bus galima atsisakyti viso popierinio krūvio“, – LRT Radijui sako N. Dučinskas ir vardija, kokios naudos iš šios sistemos gaus ne tik gydymo įstaigos ir jų darbuotojai, bet ir pacientai.

Į visuomenei kylančius klausimus, susijusius su E. sveikatos sistemų diegimu ir naudojimu pirmadienį konferencijoje atsakinės ir kiti SAM atstovai.

– Kada sistema pradės veikti?

– Sistema kuriama iki rugpjūčio 31 d. Iki to laiko turi būti pabaigti 29 projektai, kurie baigs visą E. sveikatos sistemos grandį. Planuojama, kad sveikatos priežiūros įstaigos nuo lapkričio 2 d. sveikatos įrašus pradės teikti elektroniniu būdu. Nuo to laiko pacientai jau turės savo elektroninius įrašus centrinėje sistemoje.

– Ar žmonės galės prisijungti prie tos sistemos ir viską matyti?

– Taip. Kuriama centrinė sistema su dviem posistemėmis. Viena – E. sveikatos istorijos kaupykla, antroji – E. receptai ir medicininiai vaizdai. Gyventojai galės prisijungti per internetinį portalą, naudodami savo tapatybės duomenis.

– Ką jie matys?

– Jie matys visus gydymo atvejus: kokiose ligoninėse buvo, kokios buvo epikrizės [baigiamoji ligos istorijos dalis – LRT.lt]. Taip pat matys ambulatorinio apsilankymo prašymus, siuntimus konsultacijoms, medicininius vaizdus, laboratorinių tyrimų aprašymus, elektroninius receptus, pažymas, pavyzdžiui, vaiko gimimo, privalomojo sveikatos draudimo, pažymas, reikalingas įsigyti ginklui ar vairuotojų patikrinimo pažymą, vaiko sveikatos patikrinimo pažymėjimą ir panašias formas.

– Ar šios sistemos pritaikymas pakeis visą sveikatos priežiūros sistemą? Galbūt registracija pas gydytoją nuo lapkričio 2 d. bus kitokia ir patogesnė?

– Jūs teisus – registracija bus patogesnė, bet svarbiausia – sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai galės operatyviai sužinoti objektyvią informaciją. Iki šiol, kai žmonės iš tolimesnių rajonų važiuoja į centrus gydytis, popierinės epikrizės ar kompiuterinės tomogramos būdavo atvežamos. Šiuo atveju viskas bus centrinėje sistemoje ir bus prieinama visiems sveikatos priežiūros specialistams, kurie gydys pacientą.

– O kokia iš to nauda pacientams?

– Pacientai, kaip savo sveikatos priežiūros dalyviai, taip pat galės matyti visą informaciją apie savo sveikatą. Šiuo metu tokia galimybė yra, bet reikia kreiptis į ligoninę, kad ji padarytų ligos istorijos kopijas ar dar kažką panašaus. Įdiegus sistemą, visi gyventojai turės galimybę matyti savo sveikatos istoriją internete.

– Kokios bus duomenų apsaugos priemonės, nes tai – tikrai privati informacija ir žmonės turėtų būti tikri, kad ji yra saugi?

– Pirmiausia į šią sistemą jungiamasi tik su tapatybės rekvizitais – elektroniniu parašu arba elektroninės bankininkystės priemonėmis. Antra – visa sistema bus įteisinta ir patikrinta daugelio Lietuvos institucijų, kurios užtikrina valstybės informacinių sistemų saugą. Tarp jų yra ir Vidaus reikalų ministerija, ir Valstybės duomenų apsaugos inspekcija. Yra išlaikyti visi valstybės informacinių sistemų reikalavimai saugai.

– Gal ilgainiui popierinių kortelių, kurių gausu poliklinikose, neliks, nes jų tiesiog nebereikės?

– Visiškai teisingai – ilgainiui. Dabar jau darome tuos didelius pirmuosius žingsnius – steigiame informacinę sistemą, ligoninės kuria savo informacines sistemas, yra duotas leidimas vykdyti apskaitą elektroniniu būdu. Mažais žingsneliais kai kurios formos jau pildomos tik elektroniniu būdu – receptas taps tik elektroniniu ir pan. Išsprendus tam tikras problemas, susijusias su gyventojų galimybe pasirašyti elektroniniu būdu, bus galima atsisakyti viso popierinio krūvio.

– Ar tikrai tie terminai galioja ir tikrai lapkričio 2-oji bus ta diena, kai ši sistema keisis ir turėsime priprasti prie naujos?

– Tai bus tik dalis [bendros sistemos], kuri nekeičia visos sistemos. Tik atsiranda priemonės elektroniniu būdu teikti tam tikrus įrašus. Įstaigoms, dalyvaujančioms kuriame nors E. sveikatos projekte iš minėtų 29, atsiras prievolė jau nuo lapkričio 2 d. teikti duomenis. Kitoms įstaigoms atsiras galimybė teikti duomenis elektroniniu būdu. Tokiu būdu gyventojai matys savo elektroninius įrašus internete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.