Stebuklingas vaistas nuo širdies ligų ar mirtinas nuodas?

Apie statinus – vaistus, padedančius suvaldyti cholesterolio kiekį kraujyje ir taip apsaugančius nuo širdies ligų, – diskusijos netyla ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Lietuvoje planuojama šiuos vaistus padaryti vartotojams lengviau prieinamus, kad juos būtų galima skirti ne tik jau susirgus širdies ligomis, bet ir prevenciškai, kol liga dar neišsivystė.

Lietuvoje siekiama statinus padaryti labiau prieinamus, o Didžiojoje Britanijoje svarstoma apriboti.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje siekiama statinus padaryti labiau prieinamus, o Didžiojoje Britanijoje svarstoma apriboti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 5, 2015, 2:03 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 10:22 PM

Tačiau, nors dėl vaisto efektyvumo abejonių kaip ir nekyla, nerimą kelia stebimi jo šalutiniai poveikiai, tarp kurių – net ir mirtimi pasibaigę atvejai.

Populiariausias vaistas

Kaip rašo express.co.uk, pastarųjų 20 metų Didžiosios Britanijos medicinos įrašai rodo, kad cholesterolio kiekį mažinantys vaistai statinai siejami su tokiais baisiais šalutiniais poveikiais, kaip negrįžtama raumenų atrofija, raumenų skausmai, kraujo ligos, diabetas, odos ligos, nervų sistemos sutrikimai ir skrandžio problemos.

Statinai Didžiojoje Britanijoje yra bene populiariausi receptiniai vaistai, juos vartoja 8-10 mln. britų. Tačiau šiurpi šalutinių poveikių statistika verčia kuo skubiau peržiūrėti statinų saugumo klausimą. Ekspertai įspėja, kad jų žala gali nusverti potencialią naudą pacientams, kuriems šie vaistai skiriami tik prevenciškai.

Prevenciškai Didžiojoje Britanijoje statinai skiriami net ir mažą širdies ligų riziką turintiems pacientams, kurių – net 17 milijonų, tai beveik 40 proc. visų suaugusiųjų šalies gyventojų.

Valstybinės įstaigos – Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūros (MHRA), – dokumentai atskleidžia, jog per pastaruosius 20 metų, kai buvo išplėstas statinų vartojimas, buvo pranešta apie dešimtis tūkstančių su jais susijusių šalutinių poveikių.

Dauguma atvejų susiję su raumenų degeneracija ir raumenų silpnumu, kartais – mirtis dėl inkstų funkcijos nepakankamumo.

Šias žinias papildo atliktas tyrimas, parodęs, kad statinus vartojančios moterys tampa agresyvesnės, o vyrai – priešingai.

Ligos ir mirtys

Oksfordo universiteto profesorius Klimas McPhersonas pats 4 metus vartojo jam paskirtus statinus ir kentė baisius raumenų skausmus, tad jam naujai atskleisti duomenys kelia ypatingą nerimą. „Aš labai susirūpinęs dėl šių duomenų. Kai kurie šalutiniai poveikiai yra labai rimti. Jie turi būti kruopščiai peržiūrėti ir įrašyti prie šalutinių statinų poveikių“, – sakė profesorius.

Prieš metus nustojus vartoti statinus, jam sekinantys simptomai dingo. „Tai įrodo, kad daugeliui pacientų šių vaistų žala gali nusverti jų teikiamą naudą“, – įspėjo jis.

Šalutinius statinų poveikius tyręs dr. Malcolmas Kendrickas sakė: „Šie pranešimai – tik ledkalnio viršūnė, nes dauguma gydytojų nepraneša apie šalutinius poveikius. Bet ir atskleistieji duomenys labai gąsdinantys, šių vaistų rizikos negalima nuvertinti. Daugeliui pacientų iš statinų – daugiau žalos, nei naudos“.

Iš viso MHRA sulaukė 18 928 atskirų pranešimų apie šalutinius poveikius, susijusius su statinais, ir juose paminėta 21 440 įtariamų reakcijų.

Pranešta ir apie 227 mirties, susijusios su statinais, atvejus. Tiesa, reikia turėti omenyje, kad pranešimai apie reakciją ar mirtį po vaistų vartojimo dar neįrodo, jog vaistai buvo to priežastis.

Didžiojoje Britanijoje išrašomi trijų pavadinimų statinų rūšies vaistai. Pranešta apie 187 kraujo ligų atvejus, iš kurių 4 baigėsi mirtimi.

Taip pat pranešta apie 252 akių ligų atvejus, 2922 skrandžio problemų atvejus (19 iš jų baigėsi mirtimi), 3470 pacientų patyrė nervų sistemos sutrikimus (16 iš jų mirė), 880 patyrė kvėpavimo problemų (16 mirė).

Atskiras tyrimas buvo atliktas ir JAV – jis parodė,. Kad statinai per 12 metų buvo susiję su 3039 rabdomiolizės atvejais, kuomet dėl organizmo apnuodijimo ima irti raumenys ir atsiranda ūmus inkstų nepakankamumas. 240 iš šių pacientų mirė.

Nauda – pervertinta?

Kai kurie ekspertai teigia, kad statinų teikiama nauda buvo pervertinta.

Molekulinės farmakologijos profesorius Davidas Diamondas ir širdies ir kraujagyslių ligų ekspertas Uffe Ravnskovas paskelbė tyrimą apie statinus.

„Žmonių, vartojusiu statinus, patirti nepageidaujami poveikiai pasitaiko kur kas dažniau, nei pranešama žiniasklaidoje ir medicinos konferencijose.

Vėžio, kataraktos, diabeto, kognityvinių sutrikimų, kaulų ir raumenų sistemos sutrikimų padidėjimas yra pernelyg ryškus lyginant su kuklia gydymo statinais nauda širdžiai ir kraujagyslėms.

Visuomenei atrodo labai patrauklu išgerti tabletę, kuri pažada ilgesnį gyvenimą be širdies priepuolių.

Bet tikrovė kitokia – statinai iš tiesų teikia mažą teigiamą poveikį širdžiai ir kraujagyslėms, o jų nepageidaujami poveikiai yra gerokai didesni, nei paprastai galvojama“, – aiškino mokslininkai.

Profesorius Rory Collinsas, kurio tyrimai anksčiau padėjo statinus pripažinti saugiais, teigė, kad jo komanda atliks sudėtingus pakartotinius tyrimus, į kuriuos bus įtraukti visi pranešti šalutiniai poveikiai.

Tačiau jis išreiškė nuogąstavimą, kad šalutinių poveikių baimė gali kelti riziką pacientams, sergantiems širdies ligomis, ir kainuoti jų gyvybes. Pasak profesoriaus, žmonėms, kurių rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis didelė, statinų nauda gerokai persveria šalutinių poveikių žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?