Gydo ne vaistų pakuotė, o veiklioji medžiaga

Daugiau nei milijonas Lietuvos gyventojų vartoja kompensuojamus vaistus ir medikamentus. Tačiau iki šiol kai kurie pacientai pamiršta, kad vaistinėje įsigyjant vaistus, reikėtų įdėmiai žiūrėti į šalia kasos esantį monitoriaus ekraną. Kodėl? Iš analogiškų vaistų sąrašo visuomet galima pasirinkti tą, kuris pigesnis, nes jo priemoka yra mažesnė.

Tos pačios veikliosios medžiagos vaistus gamina įvairūs gamintojai.<br>123rf nuotr.
Tos pačios veikliosios medžiagos vaistus gamina įvairūs gamintojai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2015, 12:14 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 9:53 PM

Tos pačios veikliosios medžiagos vaistus gamina įvairūs gamintojai. Kiekvienas gamintojas savam vaistui suteikia skirtingus firminius pavadinimus. Vaistininkas privalo parodyti visų tos pačios veikliosios medžiagos vaistų sąrašą, kuriame yra originalių ir generinių vaistų gamintojų produkcija.

Originalūs lygu generiniai?

Generiniai vaistai yra vaistai, kurie visiškai atitinka originalius vaistinius preparatus. Jie yra gaminami tuomet, kai baigiasi originalaus vaisto patentinės apsaugos laikotarpis. Tokiu būdu šiuos vaistus gaminti įgauna teisę ir kiti gamintojai – ne tik tas, kuris vaistą sukūrė ir užpatentavo.

Tiek originalių, tiek generinių vaistų gamintojų preparatai turi tą pačią veikliąją medžiagą. Tačiau skirtumų yra, lyginant kitų neaktyvių, pagalbinių medžiagų naudojimą, tokių kaip krakmolas, cukrus ir kt. Tarp skirtumų, žinoma, gali būti ir vaisto tabletės spalva ar forma, pakuotė.

Generiniai vaistai yra pigesni už originalius vaistus 50–95 procentais. Pavyzdžiui, širdies kraujagyslių sistemos ligoms gydyti skirto originalaus vaisto kaina siekia 15,47 EUR , o generinio – 5,88 EUR, t. y. beveik tris kartus mažiau. Apskritai, pastarieji užtikrina, kad rinkoje įvyktų atsinaujinimas. Tuomet visuomenė gauna naujų inovatyvių vaistų, kurie panaudojami efektyviam pacientų gydymui.

Kaina skirtinga, poveikis toks pats

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė sako, kad visų vaistų gamintojų – tiek originalių, tiek generinių – produkcijai taikomi tie patys kokybės reikalavimai, todėl pacientai neturėtų nerimauti, manydami, kad pigesnis vaistas yra prastesnis.

„Generinių ir originalių vaistinių preparatų veiklioji medžiaga yra identiška. Klinikinių tyrimų metu nustatomas generinių vaistinių preparatų bioekvivalentiškumas, paprasčiau sakant, vertinimas. Jo metu įrodoma, kad pavartojus tokią pačią dozę generinio vaisto, kraujyje susidaro tokia pati veikliosios medžiagos koncentracija, sukelianti analogišką poveikį kaip ir originalus vaistinis preparatas. Kadangi poveikis yra toks pats, kodėl reikėtų permokėti?“, – komentavo sveikatos apsaugos ministrė.

Neveiksmingumas nenustatytas

Vis dėlto kai kurie sveikatos specialistai teigia, kad generiniai vaistai yra mažiau efektyvūs, gali sukelti nepageidaujamą poveikį. Tačiau Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, šie teiginiai neturi jokio pagrindo, kadangi įstaiga ligi šiol nėra gavusi nė vieno pranešimo apie generinių vaistų neveiksmingumą. Nepageidaujamą poveikį gali sukelti visi vaistiniai preparatai – tiek originalūs, tiek generiniai. Remiantis nepageidaujamų reakcijų registru, reikšmingo skirtumo tarp originalių ir generinių vaistinių preparatų sukelto nepageidaujamo poveikio nebuvo nustatyta.

Jeigu toks yra nustatomas, tuomet informacija yra siunčiama į Europos vaistų agentūros „EudraVigilance“ duomenų bazę, kurioje kaupiami duomenys apie nepageidaujamas reakcijas iš visų Europos Sąjungos (ES) šalių. Bendradarbiaujant su įvairių šalių ekspertais, vertinami iš visų ES šalių gauti nepageidaujamų reakcijų pranešimų, mokslinės literatūros bei poregistracinių ir klinikinių tyrimų duomenys. Tokiu būdu siekiama visų rinkoje esančių vaistinių preparatų saugumo ir efektyvumo.

Siekis – mažinti kainas

Jau šiemet yra priimti sprendimai į kompensavimo sistemą įrašyti 24 naujus inovatyvius kompensuojamuosius vaistus sudėtingoms ligoms gydyti. Pasak sveikatos apsaugos ministrės R. Šalaševičiūtės, svarbu užtikrinti gyventojams geresnį vaistų prieinamumą kainos, asortimento ir teritoriniu atžvilgiu. „Ministerijos siekis yra mažinti senų vaistų kainas ir sutaupytas lėšas skirti naujiems inovatyviems vaistams kompensuoti“, – teigė R.Šalaševičiūtė.

SAM informacija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.