Po mirties „Sūpynėse“ ruošiamas apynasris festivaliams

Po tragiškų įvykių festivalyje „Sūpynės“, kuomet narkotinių medžiagų perdozavusi mergina po kelių dienų mirė ligoninėje, Seimo nariai kaip reikiant sukluso. Nors iki rudens sesijos darbų pradžios dar ko ne du mėnesiai, jau dabar svarstoma, ką daryti, kad kitąmet toks įvykis nepasikartotų.

Seimo nariai siekia, kad festivaliuose nebūtų vartojamas alkoholis.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo nariai siekia, kad festivaliuose nebūtų vartojamas alkoholis.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas A.Matulas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas A.Matulas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ana Daukševič

Jul 17, 2015, 9:59 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 6:20 PM

Kaltina organizatorius ir policiją

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Antanas Matulas tikina tikrai kelsiąs klausimą dėl alkoholio bei narkotinių medžiagų vartojimo festivaliuose, vos tik politikai sugrįš prie darbų. Juolab, kad specialiai sukurta narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija taip pat nesėdi rankų sudėjusi.

„Sveikatos reikalų komitete rudenį iškelsime šį klausimą. Po įvykių minėtame festivalyje tapo akivaizdus organizatorių ir policijos darbo brokas. Teiravausi jaunimo, kurie dalyvauja panašiuose renginiuose ir jie prisipažįsta, kad panašūs dalykai vyksta ko ne visur, o festivalių dabar apstu.

Organizatoriai turi užtikrinti saugumą, policija taip pat privalo būti aktyvesne. Prieš porą savaičių buvau „įdomaus“ įvykio liudininku: viename renginyje kompanija sėdėdama prie stalo viešai gurkšnojo brendį. Policija vaikščiojo aplinkui ir visiškai nereagavo. Tik tuomet, kai priminiau policijai, kad įstatymai draudžia viešuose renginiuose vartoti stipresnius nei 7,5 laipsnio alkoholinius gėrimus, pareigūnai perspėjo minėtą kompaniją“, – pasakojo A.Matulas.

Anot politiko, akivaizdu, kad yra daug pasyvumo tiek iš policijos, tiek iš renginių organizatorių pusės. „Ko gero reikia eiti Šiaulių pavyzdžių“, – teigė politikas. Mat šiemet priimtas įstatymas leidžia savivaldybėms nuspręsti, ar leisti jų teritorijose vykstančiuose renginiuose vartoti alkoholį, ar ne. Šiauliai nusprendė svaigiųjų gėrimų atsisakyti.

„Be abejo, kalbame ne tik apie alkoholį, bet ir kitas svaiginimosi priemones. Plačiai nuskambėjusiame festivalyje ko ne viešai buvo vartojami narkotikai ir niekas neprisiima atsakomybės. Tai yra didžiulė netvarka. Kelsiu klausimus ne tik dėl šio konkretaus atvejo, bet ir dėl visų kitų. Būtina pasidomėti, kas darosi festivaliuose, naktiniuose klubuose“, – sakė Sveikatos komiteto pirmininko pavaduotojas.

Galės neišduoti leidimo 

Politiko nuomone, išpopuliarėję festivaliai kelia būtinybę juos akyliau prižiūrėti. Esą savivaldybės išduoda leidimus ir jos turi pasidomėti, kaip organizatoriai užtikrins dalyvių saugumą. Jei paaiškės, kad nėra tam pasiruošę – leidimo neturėtų suteikti.

„Policija irgi negali likti nuošalyje. Atvirkščiai – ji turi aktyviau prižiūrėti festivalio eigą. O ne tik demonstruoti, kad jie yra, bet realiai nieko neprižiūri“, – kritikos negailėjo A.Matulas.

Ne paslaptis, kad politikas jau eilę metų siekia apskritai uždrausti alkoholio ar kitų svaiginimosi priemonių vartojimą masiniuose renginiuose. Tačiau niekaip negali įtikinti savo kolegų, kad toks įstatymas reikalingas.

„Šiemet pavyko priimti mano pataisą, kuri leidžia savivaldybėms uždrausti ar riboti alkoholio pardavimą renginiuose. Tačiau įstatymo, draudžiančio visuose masiniuose renginiuose vartoti alkoholį, kol kas priimti nesugebame. Kodėl? Pirmoji priežastis, ko gero, pačių Seimo narių neišprusimas. Jie nesuvokia situacijos svarbumo. Kitą vertus, veikia ir lobistai“, – sakė A.Matulas.

Tačiau Seimo narys tikino nepasiduosiąs ir toliau sieksiąs, kad įstatymas, draudžiantis vartoti alkoholį masinių renginių metu, būtų priimtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.