Kalbos apie mirtį sėjančius vaistus – iš piršto laužtos?

Profesorius Rory Collinsas paneigė, jog vaistai, skirti apsisaugoti nuo insulto bei širdies ligų – statinai – sukelia mirtiną riziką juos vartojančių sveikatai, rašo britų laikraštis „The Guardian“. Nors anksčiau teigta, kad penktadalis šiuos vaistus vartojančių žmonių patiria baisius šalutinius poveikius, Oksfordo mokslininkas tokius žodžius pavadino klaidinančiais ir kenkiančiais visai medicinai.

Britų mokslininkai paneigė kalbas apie statinų žalą.<br>123rf nuotr.
Britų mokslininkai paneigė kalbas apie statinų žalą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 20, 2015, 1:18 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 3:45 AM

Leidiniui „British Medical Journal“ profesorius paneigė esą statinai pakenkia penktadaliui juos vartojusių žmonių. R.Collinsas paragino „neskleisti tokios dezinformacijos bei nesėti nerimo tarp pacientų“.

„Tai meškos paslauga ne tik britų, bet ir viso pasaulio medicinai. Statiniai pakenkė tikrai mažiau žmonių, nei pats straipsnis apie jų žalą“, – tikino profesorius.

Neigiamai apie statinus kalbėjo Johnas Abramsonas. Jis savo straipsnyje suabejojo, ar tikslinga skirti statinus profilaktiškai – tiems žmonėms, kurie dar nepatyrė insulto, ar jų rizika susirgti širdies ligomis nėra didelė.

Mat šiuo metu Didžiojoje Britanijoje, skirtingai nei Lietuvoje statinai skiriami pacientams, kuriems yra rizika susirgti širdies ligomis, siekiant sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Lietuvoje, tuo tarpu, statinus vartoti gali tik pacientai, persirgę širdies ligomis, jiems nustatyta kraujagyslių aterosklerozė.

Tačiau J.Abramsonas suabejojo, kad skirti statinus profilaktiškai yra naudinga. Esą jie sukelia per daug šalutinių poveikių, o jų vartojimas gali baigtis net mirtimi. Jo žodžius jau po savaitės savo straipsnyje pakartojo ir dar vienas autorius – kardiologas Aseemas Malhotras. Tiesa, vėliau ir šis medikas savo žodžius atsiėmė.

„British Medical Journal“ atstovė Fiona Godlee taip pat paaiškino, kad publikuojant straipsnius ne visi duomenys buvo tinkamai patikrinti, todėl įsivėlė klaida ir vėliau išspausdinta kita informacija, paneigianti ankstesnius dviejų autorių žodžius.

„Klaidingai vertinami ar interpretuojami moksliniai tyrimai gali sukelti dar daugiau žalos“, – tvirtino R.Collinsas.

Didžiosios Britanijos širdies fondo medicinos direktorius profesorius Peteris Weissbergas tikino: „Statinai yra labai svarbus „ginklas“ kovoje su širdies ir kraujagyslių ligomis, todėl labai svarbu, kad tokie leidiniai, kaip „British Medical Journal“ neskleistų dezinformacijos. Pacientai turi jaustis saugūs ir nenustoti vartoti statinų, nes kitaip pasielgus tai sukeltų grėsmę jų gyvybei“.

Londono universiteto biomedicininių tyrimų profesorius Johnas Greenwoodas taip pat įsitikinęs, jog statinai suteikia žymiai daugiau naudos, nei galimos žalos. „Yra begalė mokslinių įrodymų, jog statinų nauda persveria jų galimą žalą. Tuo tarpu būgštavimai dėl statinų neretai neturi jokių įrodymų“, – tikino J. Greenwoodas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.