Lietuva – erkinio encefalito ir Laimo ligos šalis

Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad erkės yra paplitusios ne tik miškuose, ypač lapuočių, bet ir miestų žaliosiose zonose (parkuose, soduose, poilsiavietėse ir kt.). Lankantis pamėgtose laisvalaikio praleidimo vietose, reikia nepamiršti saugotis pavojingų voragyvių, o jam įsisiurbus – atidžiai stebėti sveikatos būklę, nes erkių sukeliamų ligų simptomus galima pastebėti praėjus tik tam tikram laikui.

Erkės yra paplitusios ne tik miškuose, ypač lapuočių, bet ir miestų žaliosiose zonose.<br>123rf nuotr.
Erkės yra paplitusios ne tik miškuose, ypač lapuočių, bet ir miestų žaliosiose zonose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-22 11:11, atnaujinta 2017-10-24 18:19

Centro duomenimis, per I-ąjį š. m. pusmetį Panevėžio apskrityje buvo užregistruoti 4 erkinio encefalito ir 24 Laimo ligos atvejai. 2014 m. per tą patį laikotarpį – 13 erkinio encefalito ir 31 Laimo ligos atvejis. Pastebima, jog daugiausiai erkių platinamomis ligomis serga vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės. Erkinio encefalito ir Laimo ligos susirgimai dažniausiai nustatomi birželio – lapkričio mėnesiais.

Erkių sukeliamos ligos yra ne tik pavojingos, bet ir klastingos. Erkinio encefalito ligos pradžia: pakilusi temperatūra, galvos skausmas, silpnumas, šaltkrėtis, pykinimas, kartais viduriavimas primena gripo ar peršalimo simptomus, todėl juos galima sumaišyti.

Žmogus šiuos ligos simptomus dažniausiai pajaučia po 7-14 d. Po to sergančiojo būklė pagerėja, bet dažniausiai būna antroji ligos banga. Jai būdinga aukšta temperatūra, virusas pasiekia smegenis ir sukelia jų uždegimą.

Tuo tarpu Laimo ligos atveju, erkės įkandimo vietoje atsiranda raudona dėmė, galinti keisti savo formą ir dydį, kuri atsiranda praėjus 1-4 savaitėm įkandimo vietoje. Šios ligos atveju ligonis skundžiasi sąnarių ir raumenų skausmu, o vėlyvu ligos periodu pažeidžiama centrinė nervų sistema. Ligoniai skundžiasi miego sutrikimu, atminties susilpnėjimu, svaigimu ir kt.

Centro specialistai primena, kad ruošiantis į gamtą reikia nepamiršti įvairių profilaktikos priemonių, kurios gelbsti nuo erkių platinamų ligų. Svarbu vengti pamiškių ir aukštos žolės bei naudoti erkes atbaidančias priemones.

Patariama rengtis taip, kad drabužiai kuo daugiau pridengtų kūną (rinktis drabužius ilgomis rankovėmis, kelnių galus susikišti į kojines ar batus). Geriau dėvėti šviesių spalvų drabužius, kad erkę būtų lengviau pastebėti. Grįžus iš poilsio gamtoje, vilkėtus drabužius pakabinti negyvenamoje patalpoje.

Labai svarbu kruopščiai apžiūrėti visą kūną, ypač paausius, pakinklius, kirkšnis, pažastis, sprandą – į šias vietas erkės įsisiurbia dažniausiai. Gerai išsišukuoti plaukus, nusiprausti po dušu. Aptikus erkę reikia ją kuo greičiau ištraukti.

Įsisiurbimo vietą nuplauti vandeniu su muilu ar dezinfektantu. Aplink žaizdą atsiradus išplitusiam paraudimui ar kitiems požymiams (sąnarių, raumenų ir galvos skausmas, silpnumas, pakilusi temperatūra) po erkės įkandimo, nedelsti ir kreiptis į gydytoją. Primename, kad vienintelė ir efektyviausia apsisaugojimo nuo erkinio encefalito priemonė yra skiepai. Nuo Laimo ligos skiepų nėra, tad reikia imtis aukščiau išvardintų profilaktikos priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.