Kaip neapsinuodyti buitine chemija?

Šiandien sunku įsivaizduoti savo buitį be įvairių cheminių produktų, kurių vartojimo sritis yra labai plati: asmeninės higienos priemonės, valymo priemonės, sodininkystės ir daržininkystės priemonės bei kt. Nors cheminių medžiagų naudojimas palengvina darbus buityje, tačiau reikia atminti, kad jos gali sukelti pavojų sveikatai.

Apsinuodijimas buitine chemija labai pavojingas.<br>123rf nuotr.
Apsinuodijimas buitine chemija labai pavojingas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 23, 2015, 10:50 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 1:34 PM

Tinkamai vartojamos cheminės medžiagos žmogui yra nepavojingos, bet vartojant ne pagal paskirtį arba kitaip, nei nurodo gamintojas, gali sukelti pašalines reakcijas ar net apsinuodijimus. Vaikams ir jautriems žmonėms labiau kenksmingos yra fluoro turinčios dantų pastos.

Vaikams, suvalgiusiems didesnį dantų pastos kiekį, rekomenduojama plauti skrandį. Jei dantų pasta pateko į akis – kuo skubiau jas plauti dideliu tekančio vandens kiekiu, o akių dirginimo simptomams išliekant ilgiau, nedelsti ir kreiptis į akių gydytoją.

Šampūnai, kaip ir dantų pastos, didesnį pavojų sveikatai kelia vaikams dėl spalvingo įpakavimo ir malonaus kvapo. Išgėrus šampūno gali atsirasti virškinamojo trakto sutrikimų (pykinimas, vėmimas ar viduriavimas), o šampūnų putomis galima užspringti ar pažesiti kvėpavimo takus.

Viena iš pavojingesnių kosmetikos priemonių yra nagų lako valikliai, kurių sudėtinė dalis yra nuodingi organiniai tirpikliai. Ši priemonė kelia pavojų ne tik jos išgėrus, bet ir prisikvėpavus garų ar gausiai apsipylus jais odą.

Išgėrus nagų lako valiklio atsiranda burnos ir ryklės gleivinės paraudimas, skausmas, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai, koordinacijos sutrikimas, dažnas širdies plakimas. Sunkių apsinuodijimų atvejais gali būti pažeidžiamos kepenys ir inkstai.

Prisikvėpavus nagų lako garų, reikia pacientą kuo skubiau išnešti į gryną orą, o išgėrus – išplauti skrandį. Svarbu atminti, kad tiems asmenims, kuriems yra sutrikusi sąmonė, skrandį plauti reikia patikėti asmens sveikatos priežiūros specialistams.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenims, kiekvienais metais Panevėžio apskrityje registruojama pavienių atvejų, kai asmenys apsinuodija cheminėmis medžiagomis.

Siekiant apsisaugoti nuo apsinuodijimų cheminėmis medžiagomis, Centro specialistai pataria visus kosmetikos produktus, valymo priemones ir kitas buityje naudojamas chemines medžiagas laikyti vaikams nematomoje ir nepasiekiamoje vietoje.

Ne maisto produktus laikyti jiems skirtose talpose, o perpilus į kitą tarą, užrašyti ar uždėti etiketę. Visada prieš pradedant naudoti naują produktą, svarbu atidžiai perskaityti visą informaciją, nurodytą ant pakuotės. Atkreipkite dėmesį, nes kai kuriuos produktus galima naudoti tik mūvint gumines pirštines ar būnant su akių apsaugos priemonėmis.

Vengti naudoti plaukų laką, valymui naudojamus tirpiklius, dažymo priemones netoli atviros liepsnos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.