Gelbėti vaikų dantų – mobiliomis odontologų brigadomis

„Moksliniai tyrimai rodo, kad šiuo metu dantų ėduonies paplitimas tarp 7 – 12 metų Lietuvos vaikų siekia apie 45 proc.“, – sako Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos direktorė prof. Alina Pūrienė. Anot jos, tai vieni blogiausių rodiklių ES.

Daugelio dantų ligų galima išvengti.<br>123rf nuotr.
Daugelio dantų ligų galima išvengti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 27, 2015, 4:47 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 4:53 PM

Kita vertus, 2014 – 2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programa numato, kad per artimiausius metus vaikų, kuriems diagnozuotas ėduonis, skaičius turėtų sumažėti iki 39,8 proc. Kaip tai pavyks?

„Daugelio dantų ligų, kaip ir socialinių ligų, galima išvengti, jeigu yra skiriamas dėmesys profilaktikai. Dantų ligomis dauguma žmonių serga dėl to, kad blogai valo dantis, kad to daryti jų mažų neišmokė tėvai, – kalba A.Pūrienė. – Kadangi vaikų dantų sveikata labai didele dalimi priklauso nuo šeimos, reikėtų stiprinti mokymus tėvams. Turėtų atsirasti nuolatinė tėvų mokymo informacinė sistema nacionaliniu mastu“.

Anot gydytojos didelė problema dar ir ta, kad ne visi tėvai veda vaikus pas odontologus tvarkyti dantų, nedalyvauja burnos sveikatos prevencijai skirtose programose.

„Štai yra vaikų krūminių dantų padengimo silantais programa. Silantais padengus dantis sumažėja jų pažeidžiamumas, vaikai auga sveikesni. Dalis vaikų dalyvauja šioje programoje, turime neblogus rezultatus. Tačiau vaikų dantų silantavimo programa kol kas naudojasi tik 10 proc. vaikų. Tėvai paprasčiausiai neatveda vaikų. Nors daug apie šią programą kalbama ir rašoma, bet gal dalis tėvų dar nežino, kad galima vaikams silantais dantis padengtis dantis nemokamai? – svarsto A.Pūrienė.

Profesorė taip pat primena, kad visos vaikų dantų gydymo paslaugos vaikams iki 18 metų yra apmokamos iš ligonių kasų. Todėl tėvai šeimos gydytojo tiesiog turi pasiteirauti, kur galima gauti ligonių kasų apmokamas odontologo paslaugas. Paprastai pirminio lygio odontologo paslaugos, kaip ir šeimos gydytojo paslaugos, teikiamos toje pačioje įstaigoje. Jei įstaigoje odontologo nėra, ji turi informuoti, koks odontologijos kabinetas ir kur teikia nemokamas odontologines paslaugas prirašytiems toje įstaigoje asmenims.

Odontologai keliasi į miestus

Beje, nors Lietuvoje odontologų netrūksta, tačiau problemų vis tiek yra. Pasirodo, odontologų kabinetai Lietuvoje išsidėstę labai netolygiai. Didžioji dauguma odontologų dirba Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje. O Lietuvos pakraščiuose, rajonuose – odontologų paslaugos sunkiai prieinamos. Todėl šiuo metu galvojama steigti odontolgijos profilaktikos centrus su mobiliais odontologijos kabinetais. Tokiuose centruose taip pat būtų tikrinami ir mokomi burnos higienos vaikai, taikomos profilaktinės priemonės.

Gydys ir neįgaliųjų dantis

A.Pūrienė sako, kad efektyvios burnos sveikatos priežiūros trūksta ne tik vaikams, bet ir – neįgaliesiems. „Situacija su neįgaliųjų odontologine priežiūra yra dar blogesnė negu su vaikų. Kalbu apie sunkiausius neįgaliuosius, kurie slaugomi tik namuose ir negali nukakti iki odontologo kabineto, – pasakoja profesorė. – Tikimės, kad ateityje atsiras gydytojų odontologų brigados, kurios važiuos į namus ir padės neįgaliesiems“.

Ir gydo, ir guodžia

A.Pūrienė taip pat pastebi, kad, nors odontologų mūsų šalyje ir netrūksta, tačiau gydytojai nelinksta dirbti su vaikais. „Tai mažiausiai apmokama, tačiau daugiausiai žmogiškųjų ir psichinių sąnaudų reikalaujanti sritis, – apibendrina pašnekovė. – Gydytojai turi bendrauti ne tik su išsigandusiais vaikiukais, bet dar reikia bendrauti su tėvais, seneliais, močiutėmis, kurie turi savo požiūrį į gydymą. Ši sritis gydytojui labai sudėtinga visais požiūriais. Ir tu turi labai mylėti vaikus, kad suvaldytum ir vaiką, ir šeimą ir gautum gerą rezultatą“.

2014 – 2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos priemonė „Vaikų sveikatos priežiūros paslaugų infrastruktūros tobulinimas“ numato, kad Lietuvoje bus sukurtas vaikų burnos sveikatos priežiūros paslaugų modelis, kuris apims asmens sveikatos priežiūros įstaigų, teikiančių viešąsias specializuotas odontologines paslaugas vaikams, aprūpinimą reikiama įranga vaikų odontologinėms paslaugoms teikti ir specialiais automobiliais mobilioms (išvažiuojamosioms konsultacijoms) sveikatos priežiūros paslaugoms teikti.

Taip pat modeliui bus parengti reikalingi tvarkos aprašai, rekomendacijos ir metodikos, reglamentuojantys jo įdiegimą į viešųjų asmens sveikatos priežiūros įstaigų vykdomą odontologinių paslaugų vaikams teikimo praktiką. Bus tobulinama sveikatos specialistų, dirbančių vaikų odontologinės priežiūros ir profilaktikos srityje, kvalifikacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.