Po egzaminų psichiatrijos ligonines užplūdo išsekusios pirmūnės

Vasarą psichikos ligoninę Vilniuje užplūdo jaunos merginos. Medikai priversti suktis konvejeriu, nes po mokslo metų pas juos vežamos gydyti nuo bulimijos ir anoreksijos išsekusios moksleivės ir studentės. Jas gydantys psichiatrai atskleidžia, kad neretai jaunos merginos pas juo patenka jau iš reanimacijos. Mažiausiai, apie 20 kilogramų tesvėrusi, moteris į valgymo sutrikimų centrą buvo atvežta su neštuvais, tačiau psichiatrai jau niekuo nebegalėjo padėti – moteris netrukus mirė.

Šokiruojančių vaizdų, iliustruojančių valgymo sutrikimų pasekmes, internete apstu.<br>Barcroft Media/Lrytas.tv nuotr.
Šokiruojančių vaizdų, iliustruojančių valgymo sutrikimų pasekmes, internete apstu.<br>Barcroft Media/Lrytas.tv nuotr.
Šokiruojančių vaizdų, iliustruojančių valgymo sutrikimų pasekmes, internete apstu.<br>Barcroft Media/Lrytas.tv nuotr.
Šokiruojančių vaizdų, iliustruojančių valgymo sutrikimų pasekmes, internete apstu.<br>Barcroft Media/Lrytas.tv nuotr.
Stresas dėl egzaminų gali peraugti į labai rimtas problemas.<br>123rf nuotr.
Stresas dėl egzaminų gali peraugti į labai rimtas problemas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos ryto televizija“

Jul 27, 2015, 10:15 AM, atnaujinta Oct 23, 2017, 7:44 PM

Šokiruojančių vaizdų, iliustruojančių valgymo sutrikimų pasekmes – kaip į mumiją panaši liesiausia pasaulyje moteris, sverianti vos 25 kilogramus – internete apstu. Tačiau paauglių nuo savęs marinimo badu tai neapsaugo. Vienintelis Lietuvoje valgymo sutrikimų centras vasarą perpildytas, anoreksijos ir bulimijos aukų padvigubėjo. Paauglės ir studentės per vasaros atostogas plūsta gydytis valgymo sutrikimų.

„Labai nemaža dalis yra tų, kurios nepripažįsta savo problemos, kurios yra atvežamos ar tėvų, ar draugų, ar draugių, yra tokių, kurios yra perkeliamos iš reanimacijos dėl išsekimo, kurios ten atsiduria dėl išsekimo“, – sakė Psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius.

Dauguma į medikų rankas patenkančių pacienčių – mokyklų ir universitetų pirmūnės.

„Pagal būdą, charakterį dažniausiai tai yra labai disciplinuotos, perfekcionistės, siekiančios labai aukštų tikslų ir keliančios sau labai aukštus tikslus. Priklauso nuo amžiaus, jei jaunesnės, tai būna moksleivės, studentės, jei vėliau, tai – nemažas pareigas užimančios moterys“, – dėstė M.Marcinkevičius.

Suserga ir vaikai

Viena garsiausių kovotojų prieš valgymo ligas – reklamai nuoga nusifotografavusi prancūzų manekenė. Anoreksija sirgęs modelis svėrė 32 kilogramus, sulaukusi vos 28-erių mirė.

Tačiau toks svoris dar ne riba. liekniausia į lietuvių medikų rankas patekusi moteris svėrė dar mažiau.

„Virš dvidešimt kelių buvo tas mažiausias svoris mūsų centre. Tai KMI yra gyvybiškai pavojingas, viena moteris paskui jau ir mirė pas mus gulėjusi, nebeatsistato paskui organų funkcionavimas.

Ji atvežta buvo su neštuvais, nebevaikščiojo, gulėjo ir buvo praktiškai kaulai ir oda ir nuogulos“, – sakė psichologė Rūta Gražulytė.

Valgymo sutrikimais Lietuvoje serga apie 1200 jaunų merginų.

Sergančios bulimija dažnai persivalgo ir maistą išvemia, sergančios anoreksija badauja. Tačiau tikrasis ligos mastas nežinomas, nes dalis į medikus nesikreipia. Dažniausiai šiomis ligomis susergama nuo 15 metų, tačiau į medikų rankas patenka ir vaikai.

„Jauniausias buvo 8-erių metų berniukas su anoreksija. Tėvai metų metus gali nepastebėti, nes vaikai labai stengiasi, kad neparodytų ligos, nepasakytų, paslėptų“, – pasakojo Valgymo sutrikimų centro vadovė Brigita Baks.

Sunkiausia įkalbėti svertis

Vienas didžiausių iššūkių medikams valgymo sutrikimų centre – įkalbėti pacientes svertis.

„Dažniausiai joms svertis būna iššūkis – todėl, kad jų pakitęs svoris rodo jų gydymosi eigą: kuo daugiau jos priauga, tuo gydymas yra veiksmingesnis. Bet esmė, kad merginos nori būti tokios, kokios jos dabar yra, jos svorio nelabai nori priaugti, todėl svėrimasis joms būna ne itin maloni procedūra, nes parodo, kad jų svoris didėja“, – aiškino slaugytojos padėjėja Monika Blaževičiūtė.

Jai pritarė ir psichologė R.Gražulytė. „Skaičių jos mato, tą patį skaičių mato, kad jis nėra per didelis, bet jausmas yra, kad aš esu didelis. Gali atrodyti, kad kiti aplinkiniai meluoja, sakydami, kad tu nesi stambus“, – sakė specialistė.

Ligoninėje specialiuose veidrodžiuose sergančiosios parodo, kaip save mato pačios.

Dažna įsivaizduoja esanti keliskart storesnė nei iš tiesų yra. Pasak medikų, pusė merginų anoreksija ir bulimija suserga, nes norėjo numesti kelis kilogramus, tačiau viskas baigėsi liga. Kas penktai sergančiajai liga baigiasi mirtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.