Ką tik gimusiems kūdikiams leidžiami neregistruoti skiepai

Visose šalies gimdymo ligoninėse pasibaigus privalomiems kūdikių skiepams nuo tuberkuliozės, Lietuva skubos tvarka perka iš Bulgarijos neregistruotą vakciną ir ja naujagimius skiepys pusę metų. Tėvai vaikus skiepyti neregistruotais skiepais nebus verčiami.

Lietuva skubos tvarka perka iš Bulgarijos neregistruotą vakciną.<br>123rf nuotr.
Lietuva skubos tvarka perka iš Bulgarijos neregistruotą vakciną.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija

Aug 4, 2015, 3:16 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 10:32 PM

Tačiau tie, kurie sutiks, turės pasirašyti sutikimą, kad prisiima visą atsakomybę už vaiko sveikatai kylančią riziką. Registruoti ir patvirtinti skiepai Lietuvą geriausiu atveju pasieks spalį. Tėvai sveikatos apsaugos valdininkus kaltina aplaidumu ir širsta, kad kol lauks skiepų, ne vienas vaikas gali užsikrėsti pavojinga, plaučius ardančia liga.

Vilniaus Antakalnio ligoninėje antradienio rytą naujagimiams suleidus skiepų likučius, šios mamos į namus turės vežtis jau nepaskiepytus ir nuo tuberkuliozės neapsaugotus kūdikius. Gimdyvės sveikatos apsaugos valdininkus kaltina aplaidumu.

„Tai yra plintanti liga ir galima greitai užsikrėsti, o paskui bus pasekmės. Tai tokia ir baimė“, – sakė Vilniaus Antakalnio ligoninės gimdyvė.

Antrino jai ir kita moteris, ką tik susilaukusi vaiko šioje gydymo įstaigoje: „Žinoma, neramu yra. Bet kokiu atveju tai privalomas skiepas. Neramu, jeigu juo nėra parūpinta. Tikimės, kad bent jau kitus užtikrins ir imsis kažko, kad greit parūpintų“.

Nuo metų pradžios sutrikus skiepų tiekimui iš vienintelio patvirtinto gamintojo Danijoje, nuo pavasario kūdikiai skiepyti neregistruota japoniška vakcina, dabar ligonių kasa skubos tvarka perka dar vieną neregistruotą vakciną iš Bulgarijos.

„Įsigyjame šių mėnesių kiekį, pusei metų jo turėtų užtekti. Jeigu niekas nepasikeis, spalio mėnesį turėtume turėti turėti registruotą vakciną. Tačiau kadangi registruotos vakcinos pristatymas nukeliamas spalio mėnesiui ir tiekimas sutrinka nebe pirmą kartą, negalime patvirtinti, kad ta data tokia ir bus“, – sakė Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė taip pat tikino esą neregistruota – nereiškia nesaugi. „Vakcina yra tikrai patikrinta, nes tai, kad ji yra neregistruota, nereiškia, kad yra nekokybiška ir mes jos negalime naudoti. Vaistų patikra ES valstybėse yra tikrai griežta ir nemanau, kad ši vakcina gali būti nesaugi“, – kalbėjo ministrė.

Tiesa, prieš kūdikius skiepijant neregistruotais skiepais, tėvai turės pasirašyti, kad patys prisiima visą atsakomybę už kūdikių sveikatai kylantį pavojų. Bijantys rizikuoti vaikų galės neskiepyti ir laukti patvirtintų daniškų skiepų. Tačiau tokiu atveju tėvų lauks papildomos procedūros.

„Šita vakcina profilaktiškai galima skiepyti iki dviejų metų, bet jeigu kūdikis sulaukia 2 mėnesių amžiaus, turi būti atliktas mantų mėginys, patikrintas naujagimis, ar jis nėra užsikrėtęs.

Jeigu mantų mėginys neigiamas, tada galima paskiepyti. Tą reikės padaryti jau poliklinikoje arba profilaktikos kabinetuose, nes naujagimių skyriuose to fiziškai padaryti negalima“, – aiškino Antakalnio ligoninės Naujagimių skyriaus vedėjo pavaduotoja Rūta Klimienė.

Nuo tuberkuliozės skiepijami 2-3 dienų kūdikiai. Pasak gydytojos, skiepai riziką susirgti užkrečiama, plaučius pažeidžiančia liga sumažina perpus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.