Gydymo įstaigose karšta, su nerimu laukiama pirmadienio

Užsukus į sostinės gydymo įstaigas, jokių pavojaus signalų dėl užplūdusių karščių lyg ir nematyti. Tačiau medikai tikina, jog realybė kiek kita. Dėl vyraujančių saulėtų ir itin šiltų dienų į Santariškių klinikas kreipėsi net penktadaliu daugiau žmonių, nei įprasta. Tuo tarpu Vaikų ligoninė pacientų antplūdžiui ruošiasi po savaitgalio.

Užplūdus karščiams pacientų padaugėjo net penktadaliu.<br>123rf nuotr.
Užplūdus karščiams pacientų padaugėjo net penktadaliu.<br>123rf nuotr.
Santariškės pastarosiomis dienomis sulaukė net penktadaliu daugiau pacientų, nei prieš karščius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Santariškės pastarosiomis dienomis sulaukė net penktadaliu daugiau pacientų, nei prieš karščius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ana Daukševič

Aug 7, 2015, 5:00 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 9:46 AM

Kreipiasi po savaitgalio

Šiuo metu Santariškių klinikų Vaikų ligoninėje darbas vyksta įprastai. Savaitės pradžioje užplūdus karščiams mažųjų pacientų nepadaugėjo. Tuo galima įsitikinti apsilankius šioje gydymo įstaigoje – koridoriuose ramu, jokio bruzdesio.

Nors už lango kepina trisdešimties laipsnių karštis, ligoninėje nėra tvanku. Tiesa, kone visur atidaryti langai, kad patalpos būtų vedinamos. Kaip tikino gydymo įtaigos atstovai, pasirūpinta svarbiausiu – operacinėse įrengta vėdinimo sistema, kad atliekant sudėtingiausias procedūras būtų užtikrinamas saugumas.

Palatose, tuo tarpu, atidaromi langai arba užtraukiamos žaliuzės. Kita vertus, kaip teigė Vaikų ligoninės atstovai, mažieji pacientai dėl užplūdusių karščių tikrai nesiskundžia. Juolab, kad įprastai jie gydymo įstaigoje praleidžia vos kelias dienas.

Visgi baiminamasi, kad po savaitgalio ligoninėje vyraujanti ramybė pasibaigs. Mat, kaip taisyklė, po karšto savaitgalio Vaikų ligoninę užplūsta mažieji pacientai užsikrėtę enterovirusais. Praleidę karštąsias dienas paplūdimiuose, prie ežerų ar upių, pirmadienį tėvai pastebi, jog vaikai pradėjo negaluoti.

Nieko nuostabaus, juk ši infekcija perduodama oro lašeliniu keliu arba fekaliniu-oraliniu (per užkrėstą vandenį, maisto produktus). Ne paslaptis, jog karštą dieną upių, ežerų pakrantės, paplūdimiai yra puiki terpė veistis bakterijomis, o mažieji neturi pakankamai higienos įgūdžių, kad apsisaugotų.

Užplūsta per pietus

Pakankamai ramu kol kas ir Santariškių klinikose. „Nuo saulės nukentėję žmonės įprastai pas mus nepatenka. Nors pacientų sulaukiame nemažai, sunku pasakyti, ar jų susirgimai ar ligos paūmėjimai kaip nors susiję su karščiais“, – sakė Santariškių klinikų atstovė Gitana Letukienė.

Tiesa, čia pat ji pripažino, jog pastarosiomis dienomis daugiausia pacientų klinikas užplūsta karščiausiu dienos metu – per pietus. „Iki 11 valandos buvo tuščia, o vėliau sulaukėme gausybės pacientų, ėjo vienas po kito. Kitą dieną tas pats. Nežinau, ar dėl to kalti karščiai, ar kas kita“, – svarstė G.Letukienė.

Į gydymo įstaiga kreipiasi nemažai lėtinėmis ligomis sergančių pacientų, kurie pajunta pablogėjimus. G.Letukienės teigimu, kartais jie nežino, kodėl pasijuto blogiau, negali paaiškinti, ar paveikė oras.

„Be abejo, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis jautresni bet kokiems oro pokyčiams. Labai dažnai „šokinėja“ kraujospūdis“, – pasakojo Santariškių klinikų atstovė.

Padaugėjo penktadaliu

Santariškių klinikų Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja Božena Markevič teigė, jog pastarosiomis dienomis sulaukė net penktadaliu daugiau pacientų, nei prieš karščius.

„Tiesa, pas mus nesikreipia perkaitę, nudegę ant saulės žmonės. Įprastai daugiau sulaukiame lėtinėmis ligomis sergančiųjų, jiems pasireiškia paūmėjimai“, – sakė gydytoja.

Medikė nurodė, jog viena pagrindinių ligų paūmėjimų priežasčių – per mažai vartojama skysčių. „Tiek plaučių, tiek širdies ar kraujagyslių ligos gali paūmėti dėl per maža skysčių vartojimo. Pacientai nejučia prakaituoja, netenka skysčių ir dažniausiai jų nekompensuoja“, – priežastis vardino B.Markevič.

Medikė perspėjo, jog taip elgiantis gali ištikti net infarktas ar insultas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.