Lietuvius surietė viduriavimas: specialistai aiškina, kas nutiko

Į Lietuvą atslinkus karščiams, gyventojai vis dažniau užsikrečia žarnyno infekcinėmis ligomis. Negalėdami iškęsti pilvo skausmų, pykinimo, silpnumo ir viduriavimo – jie skuba pas gydytojus ir į vaistines. Lietuviai šluoja virškinimo fermentus, rūgštingumą mažinančius preparatus, viduriavimą stabdančius vaistus ir gerąsias bakterijas.

Užkratas dažniausiai perduodamas per netinkamai paruoštus maisto produktus, buitiniu-kontaktiniu būdu, per aplinkos daiktus ar nešvarias rankas.<br>123rf nuotr.
Užkratas dažniausiai perduodamas per netinkamai paruoštus maisto produktus, buitiniu-kontaktiniu būdu, per aplinkos daiktus ar nešvarias rankas.<br>123rf nuotr.
Pastaruoju metu į vaistines kreipėsi šiek tiek daugiau gyventojų nei įprastai.<br>V.Balkūno nuotr.
Pastaruoju metu į vaistines kreipėsi šiek tiek daugiau gyventojų nei įprastai.<br>V.Balkūno nuotr.
Karščiams kaitinant Lietuvą, vis daugiau gyventojų užklumpa žarnyno ligos.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Karščiams kaitinant Lietuvą, vis daugiau gyventojų užklumpa žarnyno ligos.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Karščiams kaitinant Lietuvą, vis daugiau gyventojų užklumpa žarnyno ligos.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Karščiams kaitinant Lietuvą, vis daugiau gyventojų užklumpa žarnyno ligos.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lina Bartkutė

Aug 12, 2015, 12:53 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 9:50 PM

„Jau kelias dienas raižo pilvą ir niekaip negaliu sustabdyti viduriavimo. Jokie vaistai nepadeda, kurie anksčiau iškart suveikdavo.

Tik užėjus į vaistinę, darbuotoja nustebino: „Jūs šiandien tikrai ne pirmas žmogus, kuris skundžiasi tokiais sutrikimais. Pastarosiomis dienomis vis daugiau žmonių kreipiasi dėl panašių sutrikimų“, – lrytas.lt portalui pasakojo Miglė.

Pasak merginos, šeimos gydytojas konsultacijų metu taip pat patvirtino, kad dabar padaugėjo ligonių, kuriuos kankina žarnyno sutrikimai. Nuo praėjusios savaitės buvo nemažai užsikrėtusių vaikų.

Sergančiųjų padaugėjo

„Camelia“ vaistininkė Evelina Baikienė teigė, kad vasara yra palankiausias metas plisti žarnyno infekcinėms ligoms, kadangi šiluma yra viena svarbiausių sąlygų užkrečiamųjų ligų sukėlėjams daugintis.

Pastaruoju metu į vaistines kreipėsi šiek tiek daugiau gyventojų nei įprastai. Kasdien į „Camelia“ vaistines kreipiasi apie 20-30 žmonių, besiskundžiančių įvairiais žarnyno sutrikimais.

„Maži vaikai, vyresnio amžiaus žmonės, asmenys, turintys silpnesnę imuninę sistemą ir sumažėjusį skrandžio rūgštingumą, yra jautresni žarnyno infekcinių ligų sukėlėjams, todėl jiems klinikiniai požymiai gali būti labiau išreikšti“, – teigė E.Baikienė.

Vilniuje įsikūręs Infekcinių ligų stacionaras ir Vaikų ligoninė pranešė, kad vasarą visuomet šiek tiek padaugėja užsikrėtusiųjų žarnyno infekcinėmis ligomis, tačiau šiuo metu nejaučiamas ligonių antplūdis.

Kaip užsikrečiama?

Vaistininkė perspėjo, kad užkratas dažniausiai perduodamas per netinkamai paruoštus maisto produktus, buitiniu-kontaktiniu būdu, per aplinkos daiktus ar nešvarias rankas.

Per kelias valandas sukėlėjų maiste gali atsirasti tiek, kad tokio maisto suvalgęs žmogus susirgtų. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastimi.

Apsinuodijimo maistu priežastimi gali būti ir greitai gendantis maistas: salotos, mišrainės su majonezu, karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai ir kiti produktai. Ypač, jei toks maistas kelias valandas buvo laikomas 20 laipsnių ir aukštesnėje temperatūroje.

Patarė, ko saugotis

Pasak E.Baikienės, svarbu ne tik atidžiai rinktis maistą, bet ir jį saugoti bei atsakingai paruošti. Pavyzdžiui, mėsa turi būti laikoma tik 4-7 laipsnių temperatūroje. Keliaujant tam galėtų pasitarnauti automobiliniai šaldytuvai.

„Didžiausias sveikatai pavojingas patogeninių mikroorganizmų kiekis patenka su maistu, o pagrindiniai salmoneliozės rizikos veiksniai – nepakankamai apdorota paukštiena, žali kiaušiniai.

Be to, salmonelių šaltiniu gali tapti ir įvairios gyvūnų fekalijomis užterštos daržovės, nepasterizuotas, nevirintas pienas, tačiau, termiškai apdorojant, salmonelės žūsta. Vasarą ypatingą dėmesį reikia skirti produktų terminiam apdorojimui – tik visiškai išvirusi mėsa ir jokių kepsnių su krauju, jokių žalių, skystai virtų ar keptų kiaušinių, silpnai keptos žuvies“, – įspėjo specialistė.

Negalima persivalgyti

Pasak vaistininkės, labai svarbu neprarasti saiko, nes ir tinkamai paruoštas maistas gali tapti negalavimų priežastimi. Kai jis paruoštas itin skaniai, gresia kita, persivalgymo bėda. Vasarą tai ne mažiau aktualu negu per didžiąsias metų šventes.

„Vasarą, saiko jausmas yra dar svarbesnis, nes karštą dieną riebus, sotus, aštrus maistas dar sunkiau virškinamas ir gali sukelti virškinamojo trakto problemų“, – kalbėjo E.Baikienė.

Patarimai iškylautojams

Iškylaujant gamtoje nemažą pavojų kelia ir maudymosi vietų higieninė būklė. Atviruose vandens telkiniuose besimaudantys žmonės turėtų žinoti, kad neprižiūrimuose vandens telkiniuose gali būti patogeninių mikroorganizmų.

Jiems patekus į žmogaus organizmą, pavyzdžiui gurkštelėjus tokio vandens, galima susirgti bakterijų, virusų, žarnyno pirmuonių ir kirminų sukeltomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis.

Rankų, vaisių bei daržovių plovimas, stalo inventoriaus bei indų plovimas atvirame vandens telkinyje taip pat gali tapti ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų priežastimi.

E.Baikienė patarė, keliaujant stovyklauti pasidomėti stovyklavietės higienine būkle ir laikytis higienos taisyklių, tada susirgimų pavyks išvengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.