Paplūdimius tikrinę medikai šokiruoti: saulėje kepa širdininkai

Karštam orui neaplenkus ir sostinės, gyventojai skuba atsigaivinti prie vandens telkinių, ne retas mėgaujasi ir saulės voniomis neatsižvelgdamas į savo sveikatos būklę. Prisidėdami prie visuomenės sąmoningumo didinimo, Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai jau trečius metus kaitriomis vasaros dienomis patruliavo oficialiose Vilniaus miesto maudyklose. Šių metų rugpjūčio 11 – 12 d. „Saulės patruliai“ aplankė Salotės ežero, Neries (Žirmūnų, Valakupių I ir II) ir Žaliųjų ežerų paplūdimius.

Rezultatas šokiravo – apytikriai 3 iš 4 pasitikrinusių arterinį kraujospūdį poilsiautojų saulės voniomis mėgavosi su padidintu AKS.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Rezultatas šokiravo – apytikriai 3 iš 4 pasitikrinusių arterinį kraujospūdį poilsiautojų saulės voniomis mėgavosi su padidintu AKS.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Gydytojai pataria vengti tiesioginių saulės spindulių nuo 10 iki 16 val. dienos metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gydytojai pataria vengti tiesioginių saulės spindulių nuo 10 iki 16 val. dienos metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atsivėsinkite vandenyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atsivėsinkite vandenyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Aug 13, 2015, 1:52 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 6:29 PM

„Akcijos metu, atvykę į maudyklas, besimėgaujantiems saulės voniomis gyventojams matavome arterinį kraujospūdį. Rezultatas šokiravo – apytikriai 3 iš 4 pasitikrinusių arterinį kraujospūdį poilsiautojų saulės voniomis mėgavosi su padidintu AKS. Akcijos metu taip pat išdalinome per 1500 buteliukų vandens. Teikėme informaciją, kaip saugiai mėgautis saulės teikiamais malonumais. Mielai atsakinėjome į poilsiautojų klausimus šia tema“, – pasakojo medikai.

Primename, jog keičiantis orams, gali svyruoti ir jūsų kraujospūdis, todėl nuolat jį pasimatuokite. Jeigu sergate arterine hipertenzija, vartokite gydytojo paskirtus antihipertenzinius bei kraują skystinančius vaistus. Taip pat nešokite į vandenį išsikaitinę saulėje.

Taip pat primename, ką reikia daryti, norint sumažinti tikimybę susirgti piktybiniais odos navikais:

– vengti tiesioginių saulės spindulių nuo 10 iki 16 val. dienos metu (šį laiką praleiskite mirguliuojančiame pavėsyje);

– nuo tiesioginių saulės spindulių ypatingai saugoti galvą, pridengiant ją šiaudine skrybėle ar gerai orą praleidžiančiu audeklu;

– pasirinkti tinkamą aprangą – iš natūralaus pluošto audinių, balta arba šviesi, laisva; avėti lengvą, natūralaus pluošto avalynę;

– dėvėti kokybiškus akinius nuo saulės, kurie turėtų būti su specialiu apsauginiu ultravioletinių spindulių filtru (sugeriančiu nuo 99 iki 100 proc. UV-A ir UV-B spindulių);

– gerti daug skysčių (mineralinio vandens, sulčių, vandens su citrina), kai saulėje praleidžiama didesnė laiko dalis;

– vengti putojančių ar kofeino turinčių gėrimų, nes juos vartojant audiniai ir taip netenka daug vandens;

– nepiktnaudžiauti saule, norint išsigydyti spuogus;

– naudoti kremus su SPF 30 ir daugiau;

– neapsigauti ir nepamiršti, kad debesuotą dieną ultravioletinių spindulių poveikis yra beveik toks pat kaip ir saulėtą, iki 80 proc. saulės UV spindulių vis tiek prasiskverbia į odą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.