Didžiaakės zarasiškės regėjimą išgelbėjo medikų stebuklas

Santariškių klinikų medikai per stebuklą išgelbėjo dvidešimtmetei zarasiškei regėjimą. Mergina akti pradėjo ne dienomis, o valandomis. Kurį laiką gydytojai negalėjo suprasti, kodėl taip vyksta. Vis dėlto specialistų komanda nustatė merginai ligą, kuri būdinga vyresnio amžiaus apkūnioms moterims.

Ugnė tik per plauką neprarado regėjimo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ugnė tik per plauką neprarado regėjimo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Zarasiškei atlikta operacija – unikali.
Zarasiškei atlikta operacija – unikali.
Ugnė tik per plauką neprarado regėjimo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ugnė tik per plauką neprarado regėjimo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ugnė tik per plauką neprarado regėjimo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ugnė tik per plauką neprarado regėjimo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aušrinė Ionovienė („Lietuvos ryto“ televizija)

2015-08-18 16:45, atnaujinta 2017-10-20 01:59

Medikai skubiai atliko unikalią, pirmą kartą ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse akių operaciją. Vos penkis procentus mačiusi mergina atgavo 70 procentų regėjimo ir tikisi, kad netrukus matys dar geriau.

Išraiškingų akių Ugnė tik per plauką netapo akla. Dvidešimtmetė psichologiją studijuojanti zarasiškė į ligoninė atsigulė dėl kojos, galvos skausmų, vangumo, tačiau staiga ėmė blogėti regėjimas.

„Man per dvi dienas viskas labai greitai pablogėjo. Abiem akim mačiau tik kontūrus, net negalėjau skirti, ar diena, ar naktis. Labai labai bijojau, kad taip gali likti visam laikui“, – sakė mergina.

Medikai nustatė, kad pradėjo kauptis smegenų skystis ir užspaudė akies nervą. Iš pradžių manyta, kad dėl to rasti kraujagysliniai rezginiai smegenyse.

„Atlikom gelbstinčią operaciją, įvedėm dreną į skilvelių sistemą, kad nutekėtų skystis, ir prijungėm galvospūdžio matavimo sistemą, kuri parodė labai didelius skysčius. Tas įrodė, kad rastas kraujagyslinis darinys nėra susijęs tiesiogiai susiję su galvos skausmais, pykinimais“, – pasakojo Santariškių klinikų gydytojas neurochirurgas Ugnius Kšanas.

Apkūnių moterų liga

„Tai vadinamoji idiopatinė intrakranijinė hipertenzija – susirgimas, labiau būdingas vidutinio amžiaus apkūnioms moterims“, – paaiškino Santariškių klinikų gydytojas oftalmologas Almantas Makselis.

Tačiau dvidešimtmetė Ugnė nebuvo apkūni, ir tai nustatant diagnozę šiek tiek klaidino medikus. Nustatę diagnozę – įgimtą ligą, dėl kurios padidėja smegenų skysčio spaudimas, medikai skubiai operavo merginą. Jei gydytojai būtų nesuskubę, Ugnė būtų apakusi.

„Darėm kiek kitaip, nei dauguma rekomenduoja: operavom per viršutinį skliautą pakėlę voką. Žmogui nieko nesimato, akies obuolys pastumtas žemyn. Su specialiais instrumentais buvo atidalinti audiniai ir prieita prie regos nervo“, – pirmą kartą Lietuvoje atliktos operacijos detales atskleidė A.Makselis.

Vieną akį gydytojai operavo beveik pusvalandį, kitą – per pus trumpiau. Sudėtingiausia esą buvo pasiekti už akies obuolio esantį regos nervą.

„Tada smegenų skystis ištekėjo, jis buvo nusausintas. Paskui buvo specialiu instrumentu praplatinta anga, kad skystis drenuotųsi į akiduobės audinius ir iš ten rezorbuotųsi į kraujotaką“, – aiškino gydytojas.

Santariškių klinikų medikams šis atvejis buvo nemenkas iššūkis tai pirmoji tokio pobūdžio operacija ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Išgelbėjo regėjimą

Prieš operaciją viena Ugnės akis matė tik tai, kas vyksta prieš pat veidą, kita – kas vyksta už pusmetrio. Po operacijos Ugnė gali matyti septintą eilutę akių tikrinimo lentelėje.

„Jau vakare po operacijos mačiau judančius šešėlius, kitą dieną pradėjau matyti šiokias tokias spalvas, ryškesnes pradėjau skirti. Tik kontūrai buvo išplaukę – negalėjau pasakyti, kur prasideda ir baigiasi daiktas, vėliau jie suėjo, – džiaugėsi mergina. – Mane į gyvenimą grąžino, galėsiu vėl normaliai gyventi, tikiu, kad viskas atsistatys“.

Nors Ugnė atgavo regėjimą, anot medikų, merginai greičiausiai dar teks atlikti galvos operaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.