Panevėžio medikų sėkmė: ant kojų pastatė per dieną

Įsitikinę, esą geriausi neurochirurgai dirba Vilniuje ir Kaune, panevėžiečiai važiuoja operuotis į jų klinikas. O štai vilniečiai ir kauniečiai, sužinoję apie panevėžiečių medikų naudojamą mažiau organizmui kenkiantį metodą, pagalbos ieško būtent Panevėžyje.

E.Gružas (antras iš dešinės) ir J.Tvaskus (kairėje) tobulinosi Hernės klinikoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
E.Gružas (antras iš dešinės) ir J.Tvaskus (kairėje) tobulinosi Hernės klinikoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina RUŠĖNIENĖ (Panskliautas.lt)

Aug 31, 2015, 3:00 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 3:44 AM

Operavo du vilniečius

Panevėžio neurochirurgai Egidijus Gružas ir Juozas Tvaskus, metų pradžioje išoperavę stuburo išvaržą ypatingu – visiškai endoskopinės mikrodiskektomijos metodu, per mažytį pjūvį, šiuo metu dar labiau įsibėgėja.

Dabar naujuoju metodu operuoja 3 neurochirurgai. Jie šiuo būdu nuo didžiulių skausmų išlaisvino jau 15 pacientų Rezultatai – geri ir labai geri.

Internete sužinoję apie mažiau pavojingas operacijas, į panevėžiečius medikus kreipiasi pacientai ir iš mažesnių miestų, ir vilniečiai bei kauniečiai. Juos taip pat domina visiškai endoskopinės mikrodiskektomijos metodas.

Du vilniečius panevėžiečiai medikai operavo, trys kauniečiai kol kas atvyko konsultacijos. O štai dažnas apie naująjį metodą nieko negirdėjęs panevėžietis vis dar veržiasi į didesnių miestų klinikas.

„Panevėžio rytas“ rašė, kad E.Gružas ir J.Tvaskus vieni pirmųjų šalyje atliko stuburo išvaržos operaciją per 8 mm pjūvį, minimaliai pažeisdami minkštuosius audinius.

Taip operuojamas pacientas beveik nekraujuoja, greitai atsigauna.

Girdėdavo užuojautos žodžius

27 metų panevėžietis Alvydas Ramanauskas trečią dieną po operacijos šiuo metodu tikino besijaučiantis lyg pasakoje.

„Labai bijojau operacijos, bet skausmai buvo tokie siaubingi, kad žmonės gatvėje sakydavo užuojautos žodžius. Laukdamas gydytojo prie kabineto atlikdavau kone jogos pratimus, vis ieškodavau patogesnės padėties kojai“, – prisiminė A.Ramanauskas.

Nebegalvodamas apie šalutinį poveikį, jaunas vyras nuskausminamuosius rijo saujomis, bet jie skausmą apmalšindavo trumpam.

Nebematydamas išeities ir ryžęsis operacijai, kitą dieną A.Ramanauskas jau kėlėsi iš lovos.

„Gyvenimas nušvito kitomis spalvomis, ketinu eiti į šokius“, – juokavo jis.

Panevėžietis sakė iš karto sutikęs su E.Gružo pasiūlymu operuotis visiškai endoskopinės mikrodiskektomijos metodu ir patarė kitiems jo neatsisakyti.

Pralenkė kitų ligoninių kolegas

E.Gružas vylėsi, kad A.Ramanauskas sveiks sėkmingai – vyras yra jaunas, o staiga atsiradusi stuburo išvarža buvo greitai operuota. Paciento laukia masažai, mankštos, vandens ir purvo procedūros, fizioterapija.

Gydytojas jam liepė kol kas vengti didelio fizinio krūvio, šokinėti, bet patarė lankytis baseine, leido važiuoti dviračiu, bėgioti.

Sustiprėjęs A.Ramanauskas galės dirbti, kaip iki šiol, vairuotoju.

Po reabilitacijos operuotieji pacientai vėl apsilanko konsultacijų poliklinikoje. „Dalis, natūralu, dar jaučia skausmą, bet daugelis džiaugiasi labai geru operacijos rezultatu – puikia savijauta“, – tikino E.Gružas.

Neurochirurgo įsitikinimu, pradėję operuoti visiškai endoskopinės mikrodiskektomijos būdu, Panevėžio medikai pralenkė kituose miestuose dirbančius kolegas.

Iš šešių Panevėžio neurochirurgų 3 operuoja šiuo būdu. Be E.Gružo ir J.Tvaskaus, šio metodo išmoko Jurgis Kyguolis.

Kiti medikai specializuosis kitose srityse, be to, reikia aukoti labai daug savo laiko mokantis naujojo metodo.

Vokiečiai – per 11 minučių

E.Gružas sakė, kad operacijų visiškai endoskopinės mikrodiskektomijos metodu turėtų būti vis daugiau. Pirmąsias operacijas atlikę per 2,5 valandos, dabar panevėžiečiai neurochirurgai jas padaro per 1 val. 40 minučių.

Taip trumpėja narkozės poveikis, mažėja operacijos savikaina. Esminis dalykas – maža trauma.

Su J.Tvaskumi jiedu savaitę tobulinosi Vokietijoje, Hernės miesto klinikoje. Be šių operacijų, dar mokėsi skausmo blokavimo.

Paklaustas, ar operacijos trukmė dar sumažės, gydytojas tikino: „Savo akimis mačiau, kaip vokiečiai, neskaičiuojant pasiruošimo operacijai, nuo pjūvio iki užsiuvimo tokią operaciją padarė per 11 minučių.“

Pirmuosius pacientus ligoninėje medikai stebėjo apie 5 dienas, dabar jie išleidžiami po 3 parų. Operuojami įprastu būdu namo gali tikėtis išvykti po savaitės.

Vokietijoje pacientai išvažiuoja jau kitą dieną. Deja, kol kas ne kiekvieną pacientą galima operuoti visiškai endoskopinės mikrodiskektomijos metodu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.