Tuberkulioze sergantiems vaikams įrengė interaktyvią klasę

Respublikinės Šiaulių ligoninės Tuberkuliozės klinikos ir Šiaulių Rotary klubo draugystė tęsiasi jau kelerius metus. Tuberkulioze sergantiems vaikams dažnai pristinga mokymo, lavinimo priemonių, dėl kurių ligoninėje veikiančios mokyklos pedagogai ir kreipiasi pagalbos į rotariečius.

Tuberkulioze sergantiems vaikams įrengė interaktyvią klasę.<br>Z.Katkienės nuotr.
Tuberkulioze sergantiems vaikams įrengė interaktyvią klasę.<br>Z.Katkienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Zita KATKIENĖ

Sep 1, 2015, 4:59 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 12:16 AM

Vaikams buvo dovanota kanceliarinių priemonių, žaislų. Bene efektyviausia parama – įrengta interaktyvi klasė, kurioje nuo rugsėjo pirmosios pradės mokytis Šiaulių Medelyno pagrindinei mokyklai priklausančios ligoninės mokyklos moksleiviai.

Pedagogai ieškojo galimybių

Šio projekto vadovas, Tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikos direktorius Algirdas Gauronskis drauge su Ligoninės mokyklos muzikos, dailės ir technologijų mokytoja Danute Biliūnienė parengė projektą „IT ir inovatyvus mokymas (is) interaktyvioje klasėje“, kurio dėka kompiuterinėmis priemonėmis galės naudotis ir nuo tuberkuliozės ligoninėje gydomi vaikai.

Klinikos Vaikų ligų skyriuje tuberkulioze susirgęs vaikas gali būti gydomas ne mažiau 72 dienas. Kai į gydymo įstaigas vaikas patenka mokslo metais, vaikams organizuojamas privalomas pirmų-dešimtų klasių mokinių ugdymas.

Jį vykdo į ligoninę atvykstantys Šiaulių Medelyno pagrindinės mokyklos mokytojai. Šios mokyklos direktorei Ingridai Mazrimienei kliuvo prastas ligoninės mokyklos finansavimas, tačiau gydymo įstaiga galimybių skirti lėšų taip pat neturėjo.

Kilo mintis kreiptis finansinės pagalbos į Ligoninės mokyklos bičiulius – Rotary klubo Šiaulių skyrių.

„Atsižvelgdami į tai, kad dabartiniame judriame pasaulyje gyvenimo tempas didėja ne dienomis, o valandomis ir kai visi suprantame, kad be kompiuterio ir šiuolaikinių komunikacijų technologijų išsiversti neįmanoma nei darbe, nei buityje, vis dažniau pagalvojame ir apie mūsų klinikoje besigydančius vaikus“, – sakė projekto rengėja pedagogė D.Biliūnienė.

Tuberkuliozės gydymas trunka 2-4 mėnesius ar net pusmetį. Per tą laiką moksleiviai ne tik ugdomi – jiems rengiamos šventės, konkursai bei kita ugdomoji veikla. Medikai pastebi, jog dauguma besigydančių vaikų kilę iš socialiai remtinų šeimų, todėl ne visų tėvai, globėjai ar įtėviai gali aprūpinti ugdomajai veiklai reikalingomis priemonėmis, juolab kompiuteriais ar kitomis išmaniosiomis technologijomis.

Interaktyvi lenta – realybė

Bendrojo lavinimo mokyklose jau daugelį metų informacinės ir komunikacinės technologijos yra efektyvi mokymo ir mokymosi priemonė. Tačiau vaikai, dėl ligos patekę į Šiaulių tuberkuliozės ir plaučių ligų kliniką, netenka šios galimybės.

Ligoninės pedagogai pastebi, jog retas vaikas atsiveža į ligoninę personalinį kompiuterį. Iš rajonų atvykę vaikai neslepia, jog kompiuteriu naudojasi tik mokykloje, tad dėl ligos šios galimybės dažnas netenka. Tad nuspręsta ir Ligoninės mokykloje modernizuoti ugdymą, tobulinti įvairius naudojimosi IT technologijomis įgūdžius.

Pasak pedagogės D.Biliūnienės, ugdymo inovacijų diegimas priklauso ir nuo čia besigydančių vaikų skaičiaus. 2011/2012 metais klinikoje buvo gydyti 54 mokiniai, 2012-2013 – 82 mokiniai.

Gydomi ligoninėje ne tik šiauliečiai. Atvyksta vaikai iš Radviliškio, Biržų, Akmenės, Kelmės, Pakruojo, Panevėžio, Pasvalio, Mažeikių, Joniškio, Kupiškio miesto bei rajonų mokyklų. Dauguma rajonų vaikų ne tik kompiuteriu naudojasi ne kasdien.

Dauguma dar ir nematę interaktyvios lentos, kuriomis jau ketverius metus dirbama Medelyno pagrindinėje mokykloje. Nuspręsta ieškoti galimybių Ligoninės mokykloje įrengti interaktyviąją klasę. Juolab, kad dauguma mokytojų, atvykstančių į Ligoninės mokyklą, dirba su interaktyviosiomis lentomis.

Pasirengusi inovatyviam darbui matematikos-informatikos mokytoja Daiva Rudienė, anglų kalbos mokytoja Dalia Česnauskienė, lietuvių kalbos mokytojos Rita Malevičienė ir Regina Speičienė, chemijos mokytoja Stefanija Bagdonaitė bei muzikos, dailės ir technologijų mokytoja Danutė Biliūnienė.

Projektas įgyvendintas su kaupu

Klinikos vadovui Algirdui Gauronskiui kilusi mintis parengti investicinį projektą per kelias dienas buvo realizuota. Mat pedagogei D.Biliūnienei jau seniai rūpėjo inovatyvus mokymas, ji ne kartą lankėsi Medelyno pagrindinėje mokykloje ir stebėjo pradinių klasių mokytojos Reginos Bartkevičienės darbą.

Mokytoja 2009 metais dalyvavo inovatyvių mokymų metodų projekte, kurio metu pedagogams buvo pristatytos naujos skaitmeninės mokymo priemonės. Ypač sudominusi interaktyvi lenta netrukus atkeliavo į mokyklą ir ji buvo įrengta R.Bartkevičienės mokomų pradinukų klasėje.

Pedagogė jau spėjo įsitikinti, jog šios technologijos suteikia mokiniams naujų galimybių mokytis ir tobulėti. „Lokalizuotos mokomosios kompiuterinės priemonės padeda plėtoti tradicinę mokymosi aplinką“, – sakė mokytoja R.Bartkevičienė ir pridūrė, jog palankios ugdymui aplinkos sukūrimas, teigiama vaiko mokymosi patirtis, mokymosi procese patiriamas džiaugsmas ir yra tie veiksniai, kurie lemia net ir mokymosi sėkmę.

Taigi, parengtas projektas, kuriam įgyvendinti reikėjo ne tik kompiuterinių priemonių, bet ir patalpų. Projekto biudžetas buvo numatytas didesnis, tačiau ir tai, kiek galėjo finansuoti Rotary klubas, pradžiugino su kaupu.

Nupirkta dešimt planšetinių kompiuterių, du nešiojamieji kompiuteriai, projektorius, interaktyvi lenta, skirta lėšų kompaktiniams diskams, kompiuterinėms mokymo priemonėms.

Renovuota ir Ligoninės mokyklos klasė, nupirkta naujų baldų: stalų, kėdžių, lentynų. Rugsėjo antrąją savaitę į naujuosius interaktyviosios klasės suolus jau sės ir ligoninėje besigydantys moksleiviai, kurie įprastai rugsėjo 1-ąją Mokslo ir žinių šventėje dalyvauja toje mokykloje, kur mokosi.

Įgyvendintu projektu džiaugiasi ir patys rotariečiai. Šiaulių Rotary klubo prezidentas Raimundas Balza sakė, jog tie 6111 eurai, kurių prireikė projektui įgyvendinti, pasiteisino su kaupu.

Projektas jau įgyvendintas. Interaktyvios klasės suoluose jau sėdėjo vasarą ligoninėje besigydantys tuberkulioze sergantys vaikai. Projekto rengėjai ir įgyvendintojai įsitikinę, jog nuo šiol klinikoje besigydantys vaikai galės aktyviau dalyvauti pamokos veikloje, o jų susidomėjimas nagrinėjama pamokos tema, taikant inovatyvius mokymo metodus, sukurs fiziškai ir emociškai saugią aplinką, kurioje mokiniai jausi užtikrintai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.